Автор Тема: До відмінного здоро'я через харчування ! Крокуємо разом !  (Прочитано 3449 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 14032
ДЕСЕРТ ДОВГОЖИТЕЛЯ:
ЯБЛУКО І ЧОРНИЙ ШОКОЛАД
Що ж такого особливого у такому поєднанні?

ЯБЛУКО:
• містить потужний флавоноїд кверцетин, який не лише продовжує здорове життя, але і саму тривалість життя.

Яким чином?
Кверцетин яблука сприяє самознищенню (апоптозу) старіючих (СЕНЕСЦЕНТНИХ) клітин внутрішньої стінки судин (ендотелію) та стовбурових клітин кісткового мозку. Це:
• покращує роботу нирок, серця
• посилює стресостійкість клітин
• пригнічує запалення, незалежно від його локалізації
• знижує ризик мутацій
• покращує стан м'язів та запобігає дряхлості (саркопенії), яка тихо знищує наші м‘язи, а з ними - і нашу силу та енергію
• стимулює аутофагію
• покращує витривалість (важливо для тих, зто займається інтенсивною фізичною активністю та спортом)
• зменшує ризик #остеопорозу
• оздоровлює кишечну мікрофлору

КВЕРЦЕТИН є потужним інгібітором (споввільнювачем) Р-глікопротеїна, білка, який заважає лікам виявляти свою дію (дуже важливо, наприклад, при хіміотерапії).

Засвоюваність (біодоступність) кверцетину низька. АЛЕ. Пектин (клітковина м'якоті) яблука покращує засвоюваність. Ось чому ЯБЛУКО КОРИСНІШЕ, НІЖ ЯБЛУЧНИЙ СІК.

РУТИН яблук:
• захищає печінку від ожиріння (стеатозу)
• гальмує запальні процеси в печінці
• захищає від однієї з провідних причин старіння - ГЛКАЦІЇ білків
• нормалізує тиск крові
• зменшує жир навколо талії (вісцеральний жир, варай небезпечний для здоров'я)

ШОКОЛАД (без цукру! і максимально чорний!) є джерелом катехінів:
• покращує пам'ять, запобігає відкладенню амілоїдного білка в нейронах, який є причиною нейродегенерації, має потужну нейропротекторну дію, запобігає депресії
• має майже зцілюючу дію на тих, у кого високий ріверь цукру
• нормалізує тиск крові
• виводить зайву рідину з організма
• знижує ризик хвороби Альцгеймера і Паркінсона
.
P.S. Я би радила ставитися до шоколаду, як до природніх ліків і купувати 100% чорний (так, він дорогий), і вживати його по шматочку-два в день, і не купувати все, що нижче 85% (і навіть такий не є суперздоровим, бо багато цукру і зайвого жиру).

Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 14032

Уляна Супрун
41 мин. ·
Сьогодні багато людей задумалися, якими продуктами можна замінити цибулю

Багатьом вона не до смаку, викликає алергію, погіршує синдром подразненого кишківника та часом здається взагалі антисоціальним продуктом.

Виявляється, цибулю можна замінити на не менш корисні та поживні продукти.

🔸Ріпчаста цибуля містить мало вітамінів та мінералів. Значно поживнішими є зелена цибуля та порей. https://bit.ly/2DV1aYr.

Вони містять багато кемпферолу. Це корисний для здоров’я судин флавоноїд, який наразі активно досліджують у зв’язку із потенційними протипухлинними властивостями. Кемпферолу багато в квасолі, молодих бобах, вині, малині, спеції гвоздиці та чорному чаї. https://bit.ly/2J8fMrt. Тому можна обирати і ці продукти.

В пореї та зеленій цибулі багато вітамінів А, К, В6 та магнію. Ви здивуєтеся, але співставний вміст вітамінів та мінералів також в кропиві. Її можна додавати до зеленого борщу чи рису. https://bit.ly/2DVAZAK

🔸В цибулі є пребіотики — речовини, які полюбляє кишкова мікрофлора. Втім, розчинну клітковину цибулі можна замінити в раціоні коренеплодами: селерою чи пастернаком, вівсяною та перловою кашею чи яблуками. https://bit.ly/2fFHD36

🔸Цибуля корисна для печінки. Вона знижує рівень цукру в крові, допомагає нормалізувати баланс ліпопротеїнів та зменшує запалення. Але лише в разі поєднання зі здоровим збалансованим раціоном.

Співставними і не такими антисоціальними продуктами можуть бути кріп, кориця, імбир, кінза та насіння коріандру. Це лише приклади продуктів, які корисні і запашні. Але жодні з них не є ліками.
https://bit.ly/2J6nLWi
https://bit.ly/302cSdg
https://bit.ly/2Jb854b

🔸Цибуля має специфічний запах завдяки летким сірковмісним сполукам. Якщо ми смажимо цибулю чи їмо її зі сметаною, то відбувається жирова екстракція — весь аромат вловлюється жирами і зберігається.

🔸В часи, коли не було спецій, цибуля була знахідкою, адже робила їжу запашнішою. Але можна трохи зекономити та збагатити смак страв завдяки уже згаданим спеціям та зелені.

Ще один варіант — посмажити редиску. Редиска, як і цибуля, також багато на сірковмісні сполуки, і може дати певної солодкої гіркоти та аромату. https://bit.ly/2VWODOB

🔸Якщо ви любите додавати до страв смажену цибулю через смак та золотистий колір — зверніть увагу. Смаження продуктів до золотистої скоринки називаються реакція Майяра (Maillard reaction). Тоді цукри реагують з білками та відбувається карамелізація. Коли крохмаль розпадається від нагрівання до цукрів, а цукри утворюють мальтол і фуран, коричневі сполуки з карамельним і горіховим смаком. https://bit.ly/2SSf2HS

І тут зрада — продукти реакції Майяра шкідливі для здоров’я, і залучені в розвиток діабету, серцево-судинних хвороб та порушення роботи нирок. https://bit.ly/2DU3nDE. Тож не переймайтеся — суп без засмаженої цибулі буде навіть корисніший.

Якщо вам дуже треба зробити паштет чи печеню ніжнішими, то потушкуйте замість цибулі багаті на клітковину та мінерали яблука груші, або уже згадані пастернак чи селеру.

🔸І наостанок. Якщо ви все-таки купуватимете цибулю — вживайте її лише як частину збалансованого харчування, а не для лікування хвороб. Наразі авторитетних доказів, що цибуля має виключні лікувальні властивості не існує.

Натомість за останні десять років світове виробництво цибулі збільшилося на 25%. Саме через те, що люди використовують цибулю для лікування різних хвороб, а не споживають в їжу. https://bit.ly/2PQYe3L

До прикладу, цибуля не лікує застуду. Так, цибуля справді має певні бактерицидні властивості, але застуду викликають віруси. Якщо вам треба лікувати нежить чи хворе горло, краще випийте теплого чаю і поспіть. А проти грипу допомагають лише вчасна вакцинація та щоденна гігієна. Якщо ж у вас висока температура, то слід не шукати цибулю, а запланувати візит до лікаря. https://bit.ly/2H7Xtk8

#абивибулиздорові

Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 14032
Doctor-dietitian Oksana SkytalinskaВподобати сторінку
20 год ·
#ЛІТНІ #ЕЛЕКТРОЛІТНІ

Як готувати літні відновлювально-енергетичні #напої
.
В мене для Вас три новини: 1-- сьогодні жарке літо, 2-- воно ще попереду і 3 -- таких жарких літ буде немало 😀

Тому є речі, які варто запам'ятати надовго, а саме: як готувати літні тонізуючі напої.

Вони мають готуватися зі знанням справи, тобто справді не допускати в'ялості, сонливості та втоми, яка нерідко буває в таку погоду.

Оскільки влітку тіло нагрівається, то реакцією організму на зниження температури є #потіння.
При потінні втрачається не лише #вода, але і #електроліти (мінерали), в першу чергу, #калій та #натрій, а також водорозчинні #вітаміни (вітамін С та вітаміни групи В), #фітонутрієнти та #білки.

Всі ці речовини є дуже важливими для нормальної роботи серця, судин, нервової системи, обміну речовин, травленя і нейтралізації шкідливих для організму сполук, підтримки кислотно-лужної рівноваги (рН).
Тому щоденна спека не може не даватися взнаки: ми відчуваємо себе "вареними" та розмореними, одним словом, "сонні мухи".

❤️Особливо вразливими до високих температур є люди з підвищеним тиском, атеросклерозом, люди старшого віку, діти.

🥒🥬🍌🥔🍑
Багато води та калію в сирих овочах, особливо в огірках (147 мг на 100 г), печеній та вареній у "мундирі" картоплі, бананах, абрикосах, куразі, горіхах, білій квасолі; а рекордсменом є кріп (тому малосольні домашні квашені огірочки -- це літній хрумкий супер засіб, збалансований по лектролітам)

❤️При дефіциті калію виникає слабкість, закрепи (запори), відчуття спраги, сухість в роті та апатія. Може виникнути в заядлих любителів кави.

🥚Натрій ми одержуємо з молочними продуктами, яйцями та із сіллю. Денна норма солі для здорової людини --приблизно половина чайної ложки (без гірки) в день.
На щастя, дефіцит натрію не так вже і часто зустрічається, проте, якщо харчуватися переважно рослинною їжею і відмовитися від солі, такий дефіцит можливий (тому від солі повністю не відмовляйтеся).
Характерним симптомом дефіциту натрію може бути падіння артерівльного тиску та збільшення набряків.

🌱Селера -- це овоч, в якому в оптимальному балансі є і вода, і калій, і натрій.
Тому стебла селери можуть бути основою електролітно-полівітамінних напоїв.

🌿🍋🍓
М'ята, імбир, лимон, ягоди посилюють слиновиділення, яке пригнічується під час спеки. Крім того, ці продукти багаті біологічно активними речовинами та вітамінами, і позитивно впливають на мікробіоту кишечника, зміцнюють кишечний бар'єр, і, віпдповідно, підтримують нормальну роботу імунної системи, не допускаючи її гіперактивності.

ЯК ГОТУВАТИ
🥒Овочевий
В чисту фільтровану некип'ячену воду (або мінеральну) дуже тонко нарізаєте огірок, імбир, стебла селери, ріжете листочки м'яти. Доливаєте води, даєте настоятися хоча б пару годин, оптимально -- ніч.
Якщо Вам доводиться багато потіти, то у воду додаєте трошки солі -- на літр води приблизно 1/4 кавової ложечки (це так, як тричи на кінчику ножа).

🍓Ягідно-фруктовий
Ягоди розім'яти, абрикос, яблуко, імбир і м'яту тонко нарізати, залити водою.
Якщо потієте багато, також додати трошки солі.

.
❤️Особливо такі напої потрібні кавоманам.

.
Кожен день може бути прекрасним 🙂

Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 14032
Скиталінська.

Вже давно минули ті часи, коли лікар безвилазно сидів в кабінеті з пацієнтом.
.
Зараз половину часу ти працюєш "масштабно": даєш інтерв‘ю, пишеш статті, виступаєш із лекціями.
І це також робота лікаря: ти лікуєш тих, хто по той бік екрану, журналу і сцени.
.
Сьогодні записували аж 5 різних відео про значення мікробіому.
.
Мікроорганізми — наші навічні супутники по життю. У них немає моралі, їх не можна розділити на хороших та злих. Як і всі живі істоти, вони намагаються виживати. Ті, 'кі живуть в нас, виживають за рахунок нас.
.
Ще 3000 років тому великий грек Гіпократ сказав, що всі хвороби живуть в нашому кишечнику, а Ілья Мєчніков, який погоджувався із Гіпократом, знайшов вихід -- придумав сквашувати молоко спеціальною «болгарською паличкою», щоб омолодити організм.
.
Пізніше виявилося, що бактерії кишечника допомагають перетравлювати багато важкоперетравлюварих сполук, таких, як грубу клітковину овочів, полегшують всмоктування, магнію, кальцію, заліза, синтезують вітамін К і деякі вітаміни групи В.
І на цьому їх роль не закінчується: вони впливають буквально на все: від імунітету до мозку.
.
Мікрофлора людей з діабетом відрізняється від здорових людей, а мікрофлора людей повних -- від мікрофлори худих.

Мікроби можуть зменшувати запалення в організмі, як, наприклад, Bacteroides fragilis.
Інші синтезують коротколанцюгові жирні кислоти (КЛЖК), які пригнічують імунні сигнали, які можуть призвести до автоімунної реакції.
,
Чи боротися з раковими захворюваннями.
.
Мікрофлора допомагає імунній системі атакувати ракові клітини.
.
Але найбільш інтригуючі новини пов‘язані з
дією мікррфлори на мозок. В кишечнику знаходиться величезна кількість нервів, зокрема, відростків блукаючого нерва, який повідомляє інформацію просто в мозок.
.
Якщо годувати мікрофлору бідно, то це може «вилитися» і в хвороби Альцгеймера і Паркінсона, і купу інших хвороб.
.
Мікроорганізми  понад усе люблять поліфеноли (чай зелений і чорний), какао, виноград, броколі і мигдаль, "тащаться" від гранатів, наївшись яких, утворюють уролітин А, який омолоджує склад мікрофлори.
Інше джерело радості ддя них  — ферментовані продукти, від кквашеної апусти до кисломолочних продуктів.
.
Нищать мікрофлору всі штучні солодощі, а також антибіотики, антигістамінні, бензодіазепіни та багато інших.

Offline tappyn

  • Newbie
  • *
  • Повідомлень: 40
Я за правильное питание - давно уже готовлю практически всю еду сама, даже кефир, йогурт и сметану. Вот хочу научиться твердый сыр делать. В интернете хозяюшки рекомендуют купить закваски для сыра вот такие https://www.zakvaski.com/instruction/syr.html  С ними очень легко делать сыр в домашних условиях, тут не нужны никакие специальные приспособления, только качественное домашнее молоко и закваска.

Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 14032
Чи можна "почистити" судини? Пояснює Уляна Супрун.

https://life.pravda.com.ua/health/2019/11/28/239101/

"".....Що роботи, якщо поставили діагноз "атеросклероз"

Без паніки! На 80% розвиток атеросклерозу залежить від способу життя.

Перше – це зміна раціону.

Починають із неї, і якщо ефекту замало, то прописують ліки.

Проте, на жаль, (чи на щастя) не можна харчуватися пампухами й смаженою картоплею, і сподіватися на здоров’я серця і судин.

Бо обмін речовин – річ комплексна. У раціоні мають бути жирна риба, горіхи, зелень, насіння, каші, печена чи варена в мундирі картопля, нежирне м’ясо, бобові, і ягоди та овочі, багато ягід та овочів, а також спеції.

Раціон

🐟 Риба, горіхи й насіння – це джерело ненасичених жирних кислот та вітаміну Е, народною мовою – "хороші жири", а також нерозчинна клітковина.

🥔 Каші й картопля, в якій збережені мінерали — це джерело клітковини й повільних вуглеводів. Тобто рівень глюкози зростатиме не різко, як від тортика, а поволі.

🍗 Нежирне м’ясо чи рослинні джерела білка дають амінокислоти, але не передають куті меду, тобто холестерину. Спеції: куркума, чілі, кориця — сприяють відновленню чутливості до інсуліну та допомагають нормалізувати рівень тригліцеридів в крові.

🍒 Овочі, фрукти, ягоди — це джерело вітамінів та мінералів, і при цьому низькокалорійні. Яскраві ягоди, як-от смородина, фрукти, а також чай і кава багаті на поліфеноли.

Це велика група органічних сполук, що впливають на роботу низки наших ферментів, у тому числі, залучених в утворення активних форм кисню, запальні процеси, синтез і транспорт жирів, агрегацію (злипання) тромбоцитів, та стійкість судин до пошкоджень вільними радикалами. Поліфеноли також часто є антиоксидантами.

Наразі немає клінічних досліджень, які кажуть на кшталт: "келих червоного сухого та смородинове желе зменшили прояви атеросклерозу в 80% пацієнтів". Проте, є докази, що поліфеноли справді корисні, і їсти, як не крути, все одно щось треба. Тож хай це будуть яблука і вишні, а не солодощі тривалого зберігання.

🥗 Клітковина в рослинній їжі, в тому числі в бобових, запобігає закрепам, знижує ризик раку кишківника, та підтримує здорову мікробіоту кишківника. Це — сукупність мікроорганізмів, що живуть у товстому кишківнику. Від того, що там за бактерії і кого більше — хороших чи поганих — тобто якісного і кількісного складу кишкової мікрофлори залежить схильність до діабету 2 типу, ожиріння, депресії, серцево-судинних хвороб і зростання про-запального фону. Клітковина — це добре.

Фізичні навантаження

▪️ Фізичні навантаження допомагають м’язам поглинати глюкозу. Якщо вони не працюють, то вона стане підшкірним чи, того гірше, вісцеральним жиром. А високий рівень глюкози і низька чутливість тканин до інсуліну — (дуже спрощено) є причиною розвитку пре-діабету чи діабету. А втрата тканинами чутливості до інсуліну — одна із причин атеросклерозу.

▪️ Фізичні навантаження разом зі здоровим раціоном допомагають підтримувати здорову вагу і борються з вісцеральним жиром (це той, про який у google часто питають "як прибрати живіт?").

▪️ Навіть як "уже погано" і є серцево-судинні хвороби, тренування допомагають знизити ризики й покращити аналізи. Ходьба, біг, аеробні вправи, силові вправи, якщо вони співставні за енерговитратами, однаково добре знижують ризик розвитку серцево-судинних хвороб.

Покинути курити

Куріння є дуже потужним фактором, що наближає до стаціонару в кардіології. Воно запускає вільнорадикальні процеси, сприяє тромбоутворенню, порушенню обміну жирів (дизліпідемії), аномальному розвитку судин, порушує відновлення їхнього ендотелію (вистилки).

Це не чорна магія — компоненти табачного диму впливають на активність генів, що зумовлюють "липучість" клітин та утворення оксиду азоту NO.

Завдяки оксиду азоту судини здатні розширюватися, коли треба, тобто коли піднімається тиск і його потрібно знизити, чи відбувається повноцінна ерекція. Немає оксиду азоту, бо компоненти тютюнового диму вимкнули потрібні гени — тиск не знижується, ерекції немає.

Куріння може заважати фізичній активності. А якщо його доповнити картоплею фрі та бутербродом із ковбасою, то в кардіологію можна брати абонемент.
Зрештою, це не куріння вас заспокоює. Це без куріння ви втрачаєте спокій і мусите той спокій відновити за допомогою дії нікотину на рецептори в мозку. Куріння робить людей тривожними.

Незалежно від того, є у вас ризик розвитку серцево-судинних хвороб, який рівень глюкози натщесерце, вік, вага, сімейний анамнез, все одно варто дотримуватися цих порад щодо способу життя.

Від них залежить також стан шкіри (еластичність, здатність відновлюватися, відсутність зморшок через дим), легень (чи не буде хронічного обструктивного захворювання), зубів, психічне здоров’я, ризик низки типів раку, лібідо та потенція, фертильність і ризик деменції в старшому віці.

Вам треба зберігати спокій і здоров’я."
( больше про теорию и практику на УП, по ссылке выше).

Offline Justify

  • Newbie
  • *
  • Повідомлень: 9
  • Стать: Чоловіча
Да сейчас вообще нужно исключить многие продукты из употребления.

Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 14032
Великий піст
Оксана Скиталінська:

ПІСТ І СТРАХИ

Багато людей вважають піст пережитком минулого, не заморочуються, не вникають у суть наукових досліджень, які підтверджують користь посту, ведуть активне «м’ясне» життя, ні в чому себе не обмежуючи.

А ще ми себе занадто «перестраховуємо», боячись на місяць (!) відмовитись від продуктів тваринного походження.
Лікарі нерідко підливають масла в вогонь, пишучи довжелезний список протипоказань (сама така колись була, переживала, кого б не забути в той список:)

Цього не варто боятися, якщо є горіхи, насіння, бобові, крупи, гриби та ягоди:)

1. Більше клітковини в пісному раціоні сприяє росту корисних мікррорганізмів.‘

2. Більше біологічно активних речовин із кольорових овочів, фруктів, ягід, напоїв та горіхів дають організму потужний оздоровчо-лікувальний ефект.

3. Менше тваринного білка, особливо червоного м‘яса, а натомість — більше рослинного  — активує системи відновлення клітин, збільшення резервів здоров‘я.

Багато людей переживають, що можуть не доотримати білка і це якось погано вплине на тіло.
Якщо бобові добре замочити на ніч, а потім проварити аж до розварювання, амінокислоти (з них складається білок) легше вивільняться з рослинних мембран і легше засвояться.

Вибір рослинного білка широкий: сочевиця, квасоля, нут, маш, зелений горошок (морожений і сухий), стручкова квасоля - та там тих страв нємєряно можна наготувати:)

Збалансований склад амінокисллт міститься у картоплі, тому одну відварену і охолоджену до кімнатної температури картоплинку можна змішати з різними бобовими і грибами (рагу):)

Не забувайте про квашені овочі — джерело пребіотиків, які живлять мікробіоту.

Як результат — покращення всіх обмінних процесів, настрою, кольору шкіри, фігури...

Не менш важливий піст інформаційний, емоційний, споживацький.

Про це і інше ми говорили годину з Marina Kulikovai і Oksana Malovichko

Ось відео:
https://m.youtube.com/watch?v=n985yRtMU9g&list=PLk9zxR19p3VIaCMHdmANqrdUCq5773b25&index=13&t=0s

Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 14032
Вітамін Д
Оксана Скиталінська :
....І ВІТАМІН Д:)
Промені сонця, торкнувшись шкіри, запускають процес утворення вітаміну Д. Цей чудо-вітамін зміцнює кістки, захищає зуби від псування, м'язи -- від спазмів, допомагає загоювати всі подряпинки, знімає запалення, зміцнює імунітет.

Організм, натренований багатовіковою еволюцією, навчився виживати за будь-яких умов. Протягом сонячних місяців, вітамін Д накопичувався в організмі для того, щоб бути використаним під час малосонячних місяців.

Для підстраховки природа дала можливість отримувати вітамін Д з продуктів, але обмежила їх вибір, залишивши найкращі джерела -- печінку тріски та морську рибу.
Ще трошки дозволила отримати вітамін Д, поївши справжнього вершкового масла і з'ївши яйце від домашньої курки, зварене так, щоб жовток був рідким.

І "шкірний", і "харчовий вітамін Д є вкрай важливими. Утворившись в шкірі чи потрапивши із їжею, вітамін Д потрапляє у кров, а звідти переноситься в печінку, нирки та кишечник, де він всмоктується і використовується для потреб організму.

Оскільки ми всі різні, то і засвоюваність їжі, зокрема і вітаміну Д залежить від того, як працює жовчний міхур: якщо без проблем, то засвоюваність вітаміну Д нормальна.

Поступово-поступово до середини весни запаси вітаміну зменшуються (у всіх, а у деяких людей — дуже суттєво) і однією з ознак цього прихованого дефіциту є безпричинна «тоска», яку ще називають "весняною депресією". Цьому є пояснення: дефіцит вітаміну D гальмує синтез #нейромедіатора #дофаміна, який відповідає за хороший настрій.

Щоб побороти тоску, ми нерідко починаємо більше їсти (ясне діло, не броколі, а щось жирненьке, солоденьке і калорійненьке). А все тому, що дефіцит вітаміну Д пригнічує роботу гормона #лептина, який відповідає за відчуття ситості. Тому їмо, злимося на себе, і все одно їмо.

А ще вітамін Д допомагає організму проводити "детокс": завдяки особливим білкам #кателіцидинам клітини звільняються від токсинів.

Для людей старшого покоління вітамін Д допомагає зберігати м'язеву масу (саме втрата м'язів веде до старечої немічності і погіршення загального стану).
.
Зараз особливо потрібен вітамін Д, щоб достойно, з гарним настроєм увійти в сонячну весну. Особливо тим, хто має зайву масу тіла, непереносимість лактози та глютену, запальні захворювання кишечника, тим, хто тривалий час приймав ліки, особливо, гормони, противірусні і протигрибкові.
.
СКІЛЬКИ треба цього вітаміну?
Це важливе питання, бо зараз у соцмережах спостерігається якась нереальна вакханалія з мегадозами вітаміну Д. На жаль, але і деякі лікарі також рекомендують великі дози.
 
.
Згідно більшості світових клінічних рекомендацій, дієтичних рекомендацій МОЗ України, RDA, Інститутом медицини США для здорових людей 18-50 років рекомендованою денною нормою споживання вітаміну D є 600 МО (Міжнародних Одиниць).

Людям старшим 50 років рекомендовано одержувати 800-1000 МО вітаміну D на добу. Це пов’язано із більшими віковими втратами кісткової маси (остеопорозом) та гіршим засвоєнням.
.
Тому будь-яке призначення великих доз, а тим більше, без аналізу крові, можна вважати безпідставним.
І навіть шкідливим, бо вітамін Д — це жиророзчинний вітамін, який має здатність депонуватися в організмі і при надмірних дозах виявляти токсичний ефект.
.
Численними дослідженнями показано, що оптимальним є підтримання рівня вітаміну D вищим 30 нг/мл (75 нмоль/л).

Дуже важливою умовою для хорошого засвоєння вітаміну D є достатня присутність  в раціоні продуктів, багатих кальцієм (капуста, петрушка, мак, кунжут) та магнієм (горіхи, висівки, гречка).

ВИСНОВОК такий: різноманітне харчування, тричі в тиждень -- варені "всмятку" яйця з рідким жовтком, двічі в тиждень -- морська жирна рибка і морські водорості, раз в тиждень або два тижні -- печінку тріски.

І все це -- на постійному горіхово-насінневому "фоні" (горіхи волоські, мигдаль, насіння льону, маку та кунжуту).

Щоб слизова оболонка засвоювала все добре, нечого не смажимо.

Для підстраховки доповнюємо раціон "базовою" кількістю вітаміну Д.

Оскільки сонячних днів стає більше, підставляємо при кожній можливості руки першим сонячним променям, тому використовуємо живильний крем, можна і без УФ-фільтру.


Багато рухаємося. Воно, можливо, і не дуже хочеться, але уявіть собі, що кожна Ваша пробіжка, кожна вправа наближають Вас до кращого і здоровішого тіла. Це дуже крута мотивація:)

Наш слоган -- ВЕСНА, ЛЮБОВ І СОНЯЧНІ ДІВЧАТА Й ХЛОПЦІ!! ☀️❤️👫
.
НА ФОТО -- мій сьогоднішній сніданок.
Він низькоглікемічний, різноманітний, помірної калорійності, але багатий біологічно активними сполуками, пребіотиками (квашена капуста, оливки), якісними джерелами білків, жирів та складних вуглеводів.
 
Додам більше: це був сніданок, потім протягом дня — горіхи, апельсин, овочеве пюре (томатний сік зі свіжим буряком, морквою, сіллю і оливковою олією), чай без цукру і все:)
.
Почитати про вітамін Д можна тут:

http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1206-17 http://moz.gov.ua/uploads/ckeditor/документи/01122017_Basic_Recommendations-1.pdf https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5527850/pdf/ajcn120873.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3068797/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28516265 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21939984
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4498026/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3356951/
.
А тут — моя розгорнута стаття по вітаміну Д (механізм дії, кому, скільки і тд) — https://www.amway.ua/experts/vitamin-d
.
.
#весна #сонце #вітамінД #харчування #дієта #дієтолог #амвей #нутрілайт #nutrition #vitaminD #health #amway #nutrilite #antiaging #longevity

Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 14032
АКТИВНИЙ ЧАТ ( главред )
Оксана Скиталінська
25 лютого, 15:00
Запитання і відповіді.

https://glavred.info/ua/chat/1034-oksana-skitalinskaya.html