Автор Тема: До відмінного здоро'я через харчування ! Крокуємо разом !  (Прочитано 151 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 9567
  • Karma: +754/-2829
1 июня в 9:52 ·

☀️ЛІТО ДОВГОЖИТЕЛЯ І ЙОГО ХАРЧУВАННЯ
.
#okinawaua
Дороге Літо, ми так на тебе чекали! (І навіть мій кіт облинялий Нестор-Фісташка теж чекав, тепер он ходить закоханий):)
.
Ми чекали, коли були безконечні холоди і березневі морози, коли була сірість і слякоть. Ми хотіли полуниць і теплого сонця!
Ми мріяли про спеку!😀
.
НАШЕ ЛІТО буде особливим!
Здоровим!
Радісним!
Щасливим!
.
ТРИ МІСЯЦІ ЛІТА НАМ ДАНІ ДЛЯ ТОГО, ЩОБ.
1. Максимально оздоровитися, що проявиться в тому, що ми погарнішаємо, пострункішаємо, і поенергішаємо.
2. Отримати незабутні враження: побачити, походити, поплавати, покарабкатись, поспілкуватись.
.
Як харчуємося?
.
#Режим харчування. Для дорослих, в яких немає особливих проблем із здоров'ям -- може бути і #дворазовим: сніданок і вечеря.
.
Обідом може бути легкий перекус у вигляді ягід, порізаних і злегка присолених помідорів, огірків, айрану або холодних супів -- гаспачо, окрошки та бурякового холодника.
.
Харчуючись два-три рази, #без #перекусів, за умов низького глікемічного індекса, ми, однозначно, зробимо суттєвий крок до зниження інсулінорезистентності та профілактики цукрового діабету 2 типу.
.
Крім того, нормалізація рівня інсуліну зменшить ризик розвитку запальних процесів,і які лежать в основі старіння та багатьох хвороб.
.
#Раціон.
Ближче до #вегетаріанського: овочі та ягоди на першому місці.
Салати, пюре, овочево-фруктові смузі, ягідні десерти.
.
#Кольори.
Все #зелене -- це природні #фолати (різновиди вітаміну В9), які оздоровлюють серце та судини, зменшуючи не лише імовірність поганої непереносимості спеки у гіпертоніків та "сердечників", але і ризик інсультів та інфарктів, оскільки суттєво знижує рівень амінокислоти #гомоцистеїну, яка ушкоджує судини.
.
#Червоне, ягідне -- це #поліфеноли, пігменти, які мають протизапальну дію, приводять до норми стан судин різного калібру, особливо, найдрібніших -- капілярів; омолоджують #мікробіоту кишечника, оскільки пригнічують розмноження хвороботворної мікрофлори.
А це означає -- менший ризик алергій та аутоімунних розладів, краща робота нервової системи (пам'ять, реакція, концентрація уваги, настрій).
.
#Жовте всіх відтінків -- це #каротиноїди, які, перетворюючись у вітамін А в організмі, сприяють загоєнню всіх запалень, ерозій, подразнень і виразок. А ще -- це красивий загар, без плям і кращий захист сітківки, яка особливо в зоні ризику від ультрафіолету.
.
#Вода -- основний напій. Звичайна, з додаванням лимону, розім'ятих/порізаних ягід, огірка, м'яти, імбиру.
Чим більше потіємо, тим більше треба пити.
.
🔸Лайфхак: якщо збираєтеся провести якийсь час надворі при високій температурі (навіть в тіні), приготуйте собі спеціальний електролітний напій:
•Вода -- 0,5 л;
•Сіль -- 1/4 чайної ложки;
•Апельсиновий сік -- з одного апельсина.
•М'ята свіжа -- порізати 4-5 листочків.
Сіль та незначна кількість глюкози з апельсинового соку запобігають зневодненню.
.
#Кава. Не вірте тим, хто закликає відмовитись від неї: 1 чашечка цього напою оздоровить печінку, покращить роботу мозку, зменшить ризик стеатозу (ожиріння) печінки та цукрового діабету 2 типу.
🔸Лайфхак: кава без цукру, без вершків, можна — з подрібненим льодом.
.

#Білкові продукти: яйця, зварені нам'яко, кисломолочний сир, моцарела, ніжні бобові (сочевиця, маш), гриби, морепродукти, риба, птиця.
🔸Лайфак: все лише відварюємо, забуаємо про смаження (бажано назавжди).
.
#Жири. Горіхи (волоські, кокосові) та насіння (льону, чіа) розмочені, авокадо, оливкова олія нерафінована, вершкове масло, вершки.
🔸Лайфхак: щоранку з ягодами з'їдаємо 1 столову ложку розмоченої суміші з насіння чіа, льону і горіхів (для цього 1 чайну ложку насіння і 2 горіхів заливаємо звечора пів склянки теплої води.
#Насіння та #горіхи -- прекрасне джерело рослинних омега-3 жирів, що мають протизапальну дію, а клітковина оздоровлює кишечну мікрофлору.
.
#Пробіотики та ферментовані продукти. Допомагають корисній мікрофлорі не лише виживати, але і активно виконувати свої функції та зменшують ризик кишкових розладів.
.
#Спеції та пряні трави -- якнайширше застосування. Вони сприяють хорошому травленню, пригнічують життєдіяльність недружньої мікрофлори, мають протизапальні властивості.
.
Про це у жартівливій формі ми записали з класною командою #ОБОЗ_ТВ, сьогодні чекайте в ефірі:)
.
Знаєте що?
Проживіть це літо так, щоб запам'ятати назавжди!
І при цьому:
-- не їжте і не пийте треш, якою б яскравою та життєрадісною не була реклама, бо прекрасних сонячних літ буде менше, ніж може бути;
-- найкращий відпочинок -- це багато руху, вражень та позитивних емоцій (подорожуйте, закохуйтеся, танцюйте, робіть те, що хочете, а не те, що "прийнято" -- життя одне і неповторне!).
.(Оксана Скиталінська )

Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 9567
  • Karma: +754/-2829
Oksana Skytalinska
2 июня в 12:25 ·

🕺🏻💃🏃🏻‍♀️🏃🏿‍♂️
ПАМ'ЯТЬ, РОЗУМ ТА ЕМОЦІЇ ЗАЛЕЖАТЬ ВІД ЗАВАНТАЖЕНОСТІ НІГ

Старіння не щадить наше тіло. Але деякі тканини більш чутливі до нього, зокрема, нервова.
.
#Мозок реагує на дефіцит кисню та життєво важливих речовин погіршенням пам'яті, концентрації уваги, депресивними станами, поверхневим сном та підвищеним ризиком нейродегенеративних захворювань.
Є багато досліджень про вплив їжі на роботу мозку.
.
Але, виявляється, що навантаження на ноги сприяють утворенню нових нейронів та формуванню сітки зв'язків між ними.
.
❗️Чим більше ми сидимо, тим більше втрачаємо нейронних стовбурових клітин, з яких могли б утворитися повноцінні нейрони та гліальні клітини (оточують нейрони та допомагають їм повноцінно жити).
.
❗️Дослідження показали, що лабораторні мишки, які могли пересуватися лише на передніх лапках, на 70% втрачали нейронні стовбурові клітини.
Що вже казати про тих, хто і не рухається, і не може відірватися від поїдання цукру, борошна та маргарину у сіх його різновидах.
А ще алкоголь та сигарети. І стреси. І після ього сподіватися зберегти пам'ять?
.
✅ Вправи для ніг з вагою стимулюють посилання сигналів до мозку, які необхідні для утворення нових нейронів
.
Гіподинамія ніг впливає на активність генів, зокрема, CDK5Rap1, від якого залежить активність мітохондрій -- органел, які знаходяться в кожній клітині організму та виробляють "енергетичну валюту" -- АТФ.
.
❗️Слабка завантаженість ніг пов'язана із серцево-судинними захворюваннями, спинальною атрофією, розсіяним склерозом та хворобою моторних нейронів.
.
🏃🏿‍♂️🏃🏻‍♀️🏃🏿‍♂️🏃🏻‍♀️🏃🏿‍♂️🏃🏻‍♀️🏃🏿‍♂️🏃🏻‍♀️
Тому так важливо багато ходити, підніматися-спускатися сходами, бігати, присідати, стрибати, робити вправи з гантелями, гирями, чіпляти до ніг мішечки з піском, кататися на велосипеді, танцювати і тд.
.
👍
Я рекомендую ВСІМ своїм пацієнтам, незалежно від віку, статі та стану здоров'я ХОДИТИ СХОДАМИ!
👍
Ви працюєте в офісі і страшенно зайняті? Ходіть сходами ЩОГОДИНИ!
Пройдете 5 хв = 40 хв за весь робочий день назбирається!
Ви станете краще думати, працювати, почуватися і покрасивішаєте!
Це супер лайфхак, дарую:)


Про дослідження читайте тут:
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnins.2018.00336/full
.
.
Дивні люди...все у них є для щастя..життя мають, тіло мають і не цінують (це я про тих, хто прочитає і махне рукою...сподіваюсь, таких не буде).
.
А для тих, хто з нами — Ваші ❤️❤️❤️ і поширення — нас, здорових, молодих, красивих і щасливих має ставати більше!!

Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 9567
  • Karma: +754/-2829
Oksana Skytalinska
4 июня 2017 г. ·

ДЕСЕРТ ДЛЯ МІКРОФЛОРИ.
Буряково-шоколадний брауні.

Ми вже знаємо, що першими, хто куштує нашу їжу, є мікроскопічні бактерії, які у величезних кількостях населяють наш кишечник, причому, чим більше "донизу", тим їх більше. І чим більше їх там, хороших, живе, тим здоровішими ми є і довше живемо ми.

Бактеріям непросто, бо те, що ми їм "кидаємо" зверху, воно або дає їм шанси на життя і процвітання (розмноження), або, діє на них, як напалм, залишаючи після себе беззахисну слизову, яка після такого ставлення втрачає "шлагбаум" і пропускає все підряд в організм, або запалюється, або стає схильною до розвитку злоякісних пухлин.

Бактерії (корисні для нас) дуже люблять ПРЕбіотики, а саме різні види харчових волокон: #нерозчинні -- це клітковину, целюллозу, геміцелюллозу, лігнін), а з #розчинних - пектин.

Маючи таку їжу, вони міцнішають і оберігають слизову кишечника від вторгнення "чужих", якими є хвороботворні бактерії та віруси, різні канцерогени і надміржовчних кислот (яких забагато утворюється при любові до м'ясної їжі).

Все це містить в собі #буряк.

А ще в ньому є дуже цінний компонент #бетаїн.

• Цінний він тим, що є донором метильних груп, тобто, простою мовою, дає змогу "виключати" гени, які запускають процеси старіння і розвитку багатьох хвороб.
.
• Він сприяє оновленню мембран клітин і їх нормальній роботі, оскільки активує синтез фосфоліпідів клітинних мембран.
.
• Є гепатопротектором, тобто захищає клітини печінки від старіння, хвороб і передчасного "виходу на пенсію".
.
• Є антиканцерогеном, особливо, коли мова йде про молочну залозу та простату.
.
• Захищає від хвороби Альцгеймера, а точніше - клітини мозку від накопичення амілоїдного білка.
.
• Зволожує шкіру і не дає їй пересушуватися (особливо актуально зараз, коли багато сонця і бажання побільше позагорати).

Тому буряк у всіх стравах прекрасний.
.
І в десертах також.
.
Про шоколад ми говорили (і ще будемо) багато, він багатий поліфенолами, які, як повітря, потрібні клітинам мозку, щоб добре працювали і не зношувалися, судинам, і організму в цілому.
.
БУРЯКОВО-ШОКОЛАДНИЙ БРАУНІ.
• Варений буряк (розмір з кулак).
• Банан.
• Лимон.
• Шоколад 80%.
• Какао - 2 ст. л.
• Борошно - 1 ст.л.
• Висівки вівсяні - 1 ст.л.
• Масло 82% (можна кокосове або оливкову олію) - 1 ст.л.
• Яйця - 2 шт.
.
Збити в блендері порізаний буряк, банан, весь лимон із шкіркою і розтоплене масло із шоколадом.
Окремо збити яйця, додати до них борошно, висівки і какао.
Потім все змішати і вилити в змащену оливковою олією і присипану борошном форму. Випікати при 170 30-35 хв.

Відразу скажу - не солодко, але смачно.
Можна додати цукрозамінника, наприклад, стевію, але в мене її немає.

Одним словом - хочеться солодкого - їжте ягоди, фрукти, гіркий шоколад, або готуйте десерти, від яких буде не лише смачно в роті, але й добре нашому тілу:)

#мікрофлора #кишечник #довголіття #десерт #дієтолог #скиталінська

Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 9567
  • Karma: +754/-2829

Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 9567
  • Karma: +754/-2829
Готово !
Треба дати остигнути !

Подача

Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 9567
  • Karma: +754/-2829
Оксана Скиталінська: "Правильно приготовані продукти дозволяють активувати гени, які пов’язані із довголіттям.

https://styler.rbc.ua/ukr/wellness/oksana-skitalinskaya-pravilno-prigotovlennye-1528188897.html

Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 9567
  • Karma: +754/-2829
Oksana Skytalinska
5 июня в 15:02 ·

ДРУЖНІЙ КРОХМАЛЬ і його надзвичайні ефекти
.
Здорова їжа, збалансоване харчування і взагалі тема "зож" все більше знаходять своїх прихильників (і це дуже добре!)
Але, оскільки інформації навколо так багато, в ній легко можна заплутатись 🙂
.
Часто можна почути "виключіть крохмалисті продукти". Бо вони "ведуть до ожиріння, діабету, забивають судини і викликають рак". Але це однобоке узагальнення, яке потребує пояснення .
.
Бо КРОХМАЛЬ БУВАЄ РІЗНИМ за своєю молекулярною будовою.
.
Почнемо з того, що крохмаль відноситься до ВУГЛЕВОДІВ -- одного із невід'ємних МАКРОнутрієнтів у нашому харчуванні.
Саме вуглеводи є джерелом енергії для мозку, м'язів, еритроцитів та інших клітин тіла.
.
Вуглеводи також діляться на:
🍰Прості або цукри (глюкоза, фруктоза, лактоза, сахароза, мальтоза).
🍓Складні або полісахариди (крохмаль, глікоген та клітковина).
.
#Крохмаль також не однорідний, і, в свою чергу, поділяється на:
🔸нестійкий (або легкозасвоюваний, якого багато в очищеному борошні та глибоко перероблених зернових);
🔸стійкий (або незасвоюваний).
.
І от якраз СТІЙКИЙ, або резистентний, є дуже цінним для нашого здоров'я.
.
СТІЙКИЙ І НЕСТІЙКИЙ -- яке це має значення для нас?
.
❗️Нестійкий (нерезистентний) крохмаль засвоюється у тонкому кишечнику і піднімає рівень цукру крові приблизно так само, як і прості вуглеводи.
.
❗️Стійкий (резистентний) крохмаль не перетравлюється ферментами шлунково-кишкового тракту і тому досягає аж товстого кишечника, і тоді стає дуже цінною їжею анаеробної (безкисневої) мікрофлори та піддається бродінню.
.
Внаслідок цього бродіння утворюються надзвичайно цінні речовини - #КЛЖК (коротколанцюгові жирні кислоти) -- оцтова, масляна та пропіонова.
.
#Масляна кислота, утворена бактеріями є:
✅ найважливішим джерелом енергії для клітин слизової товстого кишечника;
✅ знижує рівень холестерину, тригліцеридів і сечовини в крові (профілактика атеросклерозу та подагри);
✅ запобігає запальним захворюванням та раку товстого кишечника;
✅ покращує роботу нейронів (пам'ять, увага, настрій), оскільки є складовою ланкою у невидимій осі кишечник--мозок.
.
ТИПИ РЕЗИСТЕНТНОГО КРОХМАЛЮ і де він є.
1️⃣Тип I (RS1) - практично недоступний для претравлювання, оскільки немає ферментів для перетравлювання оболонок (насіння, злаки, бобові).
2️⃣Тип II (RS II) - це сирі продукти, крохмаль яких також не перетравлюються -- сира картопля або картопляний крохмаль, зелені банани.
3️⃣Тип III (RS III) - ретроградний крохмаль, який утворюється, коли відварюють та охолоджують продукти, які містять суміш крохмалів, наприклад, варена та охолоджена картопля, каші, макарони.
4️⃣Тип IV (RS IV) - хімічно або фізично модифікований, в природі не зустрічається.
.
❗️Якщо в день споживати 15-30 грамів стійкого крохмалю, то вже через 4 тижні чутливість ткнин до інсуліну зросте на 33-50 процентів.
Крім того, після вживання стійкого крахмалю при наступному вживанні їжі рівень глюкози підніматиметься менше.
Це важлива інформація для тих, у кого вже є інсулінорезистентність.
.
Щоб отримати з їжі максимально резистентного крохмалю:
😊 Їмо сміливо картоплю, але правильно: відварюємо та охолоджуємо, потім вживаємо разом із корисними доповненнями, наприклад, ложечкою олії, овочами, зеленим кропом, у салатах.
Але "пам'ятайте про дозу", як казав великий Парацельс -- однієї картоплини (двох-трьох, якщо Ви достатньо попрацювали м’язами) буде достатньо.
Картоплю можна потім розігріти, але попередньо все ж має бати охолоджена (є така улюблена багатьма страва: варена в мундирі картопля, ледь обсмажена з яйцями, любите таку?:)
😊 Ложка не гарячої каші -- це також дуже здорово, а якщо вдасться знайти зелені банани -- не прогавте таку можливість -- купіть і поєднайте: Ви отримаєте багато резистентного крохмалю. І НЕ наберете зайвого! У стиглих бананах крохмаль аже не ствйкий, тому їх треба дозувати:)
😊 Ложка-дві смачних бобів у салати -- це супер смачно і супер корисно:)
.
❗️
ДУЖЕ РАДЖУ ПОДИВИТИСЯ ось це цікаве відео про роль резистентного крохмалю для нашого кишечника, дуже наочно:

.
.
А читати тут:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224402001310

https://www.cambridge.org/core/journals/proceedings-of-the-nutrition-society/article/resistant-starch-as-a-prebiotic-and-synbiotic-state-of-the-art

Далі на ФБ

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1877496772270475&id=100000305102907
« Останнє редагування: Червня 09, 2018, 01:12:43 13:12 від злата »


Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 9567
  • Karma: +754/-2829
Oksana Skytalinska
12 июня 2017 г. ·

#LONGEVITY #LUNCH for #EVERY #AGE

❗️Все, все, що ми готуємо для себе та своєї сім'ї (включно з маленькими дітьми), або вибираємо у кафе та ресторанах, має сприяти енергії, міцному здоров'ю та довголіттю.

.
Яке ж воно, "довголітнє харчування?"
• Свіжоприготовлене.
• Рослинне на 75-80%.
• Різнокольорове.
• Включає свіжі, термічно не оброблені продукти.
• Його "любить" кишечна мікрофлора, тобто містить всі види клітковини (розчинна і не розчинна).
• Містити ПРЕ- і ПРО- біотики. Пребіотики -- це клітковина для живлення корисних кишечних бактерій.
• З ферментованими продуктами.
• З ГІ нижче середнього.
• Не високої калорійності.
• З геропротекторними продуктами!
• Смачне!:)
• Без цукру.
• Не смажене, з низьким вмістом КПГ.
• Протизапальне, антимутагенне, антистресове, аутофагічне, оздоровлює судини, запобігає нейродегенеративним захворюванням.

🥒ОБІД.
.
Окрошка із шпинатом і цвітною капустою.
• Огірок.
• Шпинат.
• Цибуля зелена.
• Кріп, петрушка.
• Яйце варене.
• Кефір 2,5%.
• Сметана - чайна ложка на порцію.
• Гірчиця.
Кефір, сметану, гірчицю і шпинат збиваємо і вже потім додаємо до порізаних овочів.
.
🥑Варена риба, картоплина, квашений огірок, зелень, трошки авокадо. Без масла, без олії.
.
🥕🍊🍑Пюре із апельсина, абрикоса і вареної моркви.
Все збиваємо у блендері до гомогенної маси. Води не додаємо. Спочатку ріжемо шматочками апельсин, збиваємо, потім додаємо всі інші компоненти. Можна додати кружальце лимона із шкіркою. Без цукру!

.
#довголіття #молодість #краса #здоровя #антиейдж #дієтолог #спорт #спосібжиття #життя #скиталінська #київ #україна
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1884904898196329&id=100000305102907

Online div

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 15260
  • Karma: +1278/-1297
А почему это вареная рыба и вареное яйцо уже не относятся к "термически обработанным продуктам"?
Надеюсь что картофелина тоже сырая :)

Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 9567
  • Karma: +754/-2829
А почему это вареная рыба и вареное яйцо уже не относятся к "термически обработанным продуктам"?
Надеюсь что картофелина тоже сырая :)
Вареное тоже надо есть.
Жареное ограничить !- (ответила Злата и покраснела...потому что позавтракала отбивной, правда с овощами  :smilie5:)

В вареной, а потом охлажденной картошке содержится полезный крохмал, оказывается.

Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 9567
  • Karma: +754/-2829
div, я только начинаю переходить на правильное питание.
Нахожусь на стадии  познавания.
Пробую отказаться от конфет и любимого зефира.
Пока с переменным успехом.

Стала много ходить, после работы две остановки иду пешком.
Овощей стала много есть.
Вот и все успехи.
Пока все.
 :smilie1:

Offline Бувалий

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 24784
  • Karma: +1449/-3358
  • Стать: Чоловіча
Злате  :smiley24: в Карму.
 :smilie7:
Таким як Fox нема мiсця на цьому форумi!

Online div

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 15260
  • Karma: +1278/-1297
А почему это вареная рыба и вареное яйцо уже не относятся к "термически обработанным продуктам"?
Надеюсь что картофелина тоже сырая :)
Вареное тоже надо есть.
Жареное ограничить !- (ответила Злата и покраснела...потому что позавтракала отбивной, правда с овощами  :smilie5:)

В вареной, а потом охлажденной картошке содержится полезный крохмал, оказывается.

Злата, я тебя может удивлю, но крахмал в любой картошке содержится, даже сырой :)
И, второе, этот крахмал значительно менее полезен чем жаренная отбивная

Offline com

  • Hero Member
  • *****
  • Повідомлень: 804
  • Karma: +55/-63
  • Е=мс2
🥕🍊🍑Пюре із апельсина, абрикоса і вареної моркви.
Все збиваємо у блендері до гомогенної маси. Води не додаємо. Спочатку ріжемо шматочками апельсин, збиваємо, потім додаємо всі інші компоненти. Можна додати кружальце лимона із шкіркою. Без цукру!
Пюре - це якщо зубів немає або недостатньо.
А якщо зуби є - краще робити пюре в роті з сирої моркви. Та інших овочів, фруктів.

Цитрусові - апельсини, мандарини, лимони, грейпфрути - можна ретельно помити і їсти зі шкіркою. Краще шматочками.

Яйця також можна їсти зі шкарлупою. Шкарлупа містить кальцій. Шкарлупу можна змолоти та додавати у страви.

Дієтична добавка. Насіння льону. Містить Омега-3 жирні кислоти. Продається в аптеках та на базарі. Там, де й все насіння.
« Останнє редагування: Червня 13, 2018, 12:19:47 12:19 від com »

Offline com

  • Hero Member
  • *****
  • Повідомлень: 804
  • Karma: +55/-63
  • Е=мс2
Продукти, що знижують ризик серцевого нападу

Можна увімкнути субтитри та їх переклад.

J H
7 місяців тому
If you don't have time...Якщо немає часу
15. Fatty Fish - Жирна риба
14. Oatmeal - Вівсянка
13. Berries - Ягоди
12. Dark chocolate - Чорний шоколад
11. Nuts - Горіхи
10. Olive oil - Оливкова олія
9. Red wine - Червоне вино
8. Green tea - Зелений чай
7. Broccoli and spinach - Броколі та шпинат
6. Avocado - Авокадо
5. Pomegranate - Гранат
4. Cinnamon - Кориця
3. Watermelon - Кавун
2. Garlic - Часник
1. Apples & pears - Яблука та груші