Автор Тема: Здорове харчування. Рецепти.  (Прочитано 828 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 13775
Здорове харчування. Рецепти.
« : Жовтня 08, 2018, 09:12:57 09:12 »
Тут спробую зібрати кулінарні рецепти здорового харчування.
« Останнє редагування: Жовтня 08, 2018, 09:40:04 09:40 від злата »

Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 13775
Re: Здоровье Харчування. Рецепти.
« Reply #1 : Жовтня 08, 2018, 09:16:49 09:16 »
Новорічний стіл довгожителя. Блог Оксани Скиталінської

Голубці, начинені фаршем із курятини. Для начинки до фаршу додати перцю та моркви і запекти у томатному соусі.

Курка, запечена у скляному посуді. Для зменшення утворення КПГ рекомендується попередньо замаринувати м’ясо. До м’яса подавати журавлиновий соус (журавлину збити в блендері, довести до кипіння, додати пряних трав, зубчик часнику та лимонного соку)

Шампіньйони, фаршировані квасолею із зеленню. М’яку зварену квасолю, стушковану в томаті, використати як начинку. При подачі покласти тонкі смужки твердого сиру і посипати зеленню.

Салат із квашеної капусти, журавлини, сирої броколі, заправлений пюре із стиглого авокадо.

Буряк запечений, фарширований оселедцем.

Желе із йогурта, пюре зі стиглої хурми з ягодами малини.

Цукерки із кураги, інжиру, фініків та горіхів у шоколаді.

Напій із ягід чорниці, настояної на слабкому зеленому чаї та імбирі.

https://nv.ua/ukr/style/blogs/novorichnij-stil-dovhozhitelja-bloh-oksani-skitalinskoji-2442505.html

Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 13775
Re: Здоровье Харчування. Рецепти.
« Reply #2 : Жовтня 08, 2018, 09:29:31 09:29 »

П’ять продуктів для пам’яті і мислення, – дієтолог Оксана Скиталінська


зелені листові овочі
Норма споживання: щодня не менше однієї чашки нарізаних зелених листових овочів, оптимально — тричі на день. Броколі — достатньо 1-3 маленьких суцвіть в день.

морська риба
Норма споживання: 2-3 рази в тиждень. Оселедець, скумбрія, лосось. Перевагу надавати рибі дрібного та середнього розміру. В солоній рибі омега-3 міститься більше, ніж в термічно обробленій.

яйця
Норма споживання: одне-два яйця, зварених на м’яко, або у вигляді яєчні-глазуні чи омлету

буряк
Норма споживанняивання: пів чашки вареного або чайна ложка тертого сирого (як доповнення до салатів), або 2 столові ложки соку (окремо, або як доповнення до салатів).

ягоди
Норма споживання: одна чашка. Сезонні або заморожені. Не піддавати термічній обробці. Можна вживати окремо, або, як доповнення до інших страв (каші, салати, насіння льону).

https://nv.ua/ukr/style/blogs/pjat-produktiv-dlja-pamjati-i-mislennja-dijetoloh-oksana-skitalinska-2498673.html

Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 13775
Re: Здоровье Харчування. Рецепти.
« Reply #3 : Жовтня 08, 2018, 09:34:39 09:34 »
О: суп із зеленого сушеного гороху.
Як готувати.
Горох попередньо замочити на ніч, вранці зварити до розварювання, збити у блендері (або не збивати), додати вершків (чайну ложку на порцію) і оливкової олії (теж чайну ложку на порцію), посолити, поперчити, прикрасити зеленню (джерело фолатів, у мене на фото -- мікрозелень соняшника), посипати пармезаном.

P.S. Про горошок ще додам, що, окрім джерела хорошого рослинного білка, він є і джерелом розчинної клітковини і поліфенолів, які захищають організм від атеросклерозу, ожиріння, багатьох видів раку, цукрового діабету 2 типу, хвороби Альцгеймера та багатьо-багатьох інших.

салат
 Це салат із натертих на крупній тертці сирих гарбуза, кореня селери, буряка і апельсина. Трошки чорної розмороженої шовковиці, малини і граната.
Оливкова олія, сік лимона і сіль.
« Останнє редагування: Жовтня 08, 2018, 10:03:01 10:03 від злата »

Offline Руслан_

  • Newbie
  • *
  • Повідомлень: 43
Re: Здорове харчування. Рецепти.
« Reply #4 : Жовтня 19, 2018, 12:44:15 00:44 »
Мы с моей девушкой- вегетарианцы, и тоже пребывали в поиске новых, вкусных, интересных рецептов. И вот на днях любимая показала мне подборку крутых рецептов на сайте https://attuale.ru/flow/recepty/vegetarianskie-recepty/. Теперь новых блюд пробовать- не перепробовать. Уже решил, что на выходных приготовлю для неё рис с грибами и жареные бананы.

Offline Indianna

  • Jr. Member
  • **
  • Повідомлень: 61
Re: Здорове харчування. Рецепти.
« Reply #5 : Жовтня 20, 2018, 07:30:54 19:30 »
Я для свой семьи так же стараюсь готовить правильную и здоровую еду. От недавнего времени я делаю самостоятельно йогурт, заказываю здесь закваски vivo https://med-nature.com.ua/products/vivo-zakvaski Очень полезный и намного вкуснее купленного.

Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 13775
Re: Здорове харчування. Рецепти.
« Reply #6 : Лютого 01, 2019, 12:05:01 12:05 »
✅Суп із зеленого замороженого горошку та кореню селери.
Приготування: овочі зварити, збити в блендері, додати ложку вершків і/або кокосового масла, трохи посолити.
.
✅Спаржа відварена, посипана пармезаном із мікрозеленню-мікс (буряк, люцерна, червона капуста, соняшник), стебел селери, авокадо.

Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 13775
Re: Здорове харчування. Рецепти.
« Reply #7 : Лютого 01, 2019, 11:13:47 23:13 »
На странице в Instagram Алена Мозговая написала новый рецепт блюда, который приготовила для семьи – полезный торт.

«Основа – это орехи. В моем случае где-то примерно 150 граммов грецких и 150 кешью, может чуть больше, которые нужно сначала подсушивают на сковороде, а потом нужно смолоть в блендере, но не до состояния муки, должны быть кусочки различных фракций. Второе, 8 белков взбиваем в пену. Где-то 100 граммов сахара, здесь кто на что учился: если вы употребляете белый, велкам, если тросниковий – также подойдет, если сахарозаменитель – растворите в небольшом количестве воды. Я в этот раз использовала кокосовый сахар, у него низкий гликемический индекс и он даже полезен, но можно, я так думаю, и мед вместо сахара. Считайте, что все кроме сахарозаменитель содержит большое количество углеводов, поэтому выбирать вам.

Все смешиваете, добавляете две ложки муки. В моем случае – кокосовая мука, в которой меньше углеводов. По сути, это сведенный к состоянию муки кокос, щепочтку соли, немного пекарского порошка. Делаете круглые лепешки и выпекаете до загорелой корочки. В базовом рецепте было указано, что должен выйти 6 коржей, но я не знаю, как у них получилось столько. У меня получилось три. С лепешками все.

Крем. С кремом все очень просто, 500 граммов сливок, я сбивала 33%, сахар, или сахарозаменитель по вкусу, ваниль, ванильный сахар или ванилин по вкусу. В базовом добавляли кусочки шоколада в крем, я не добавляла. Все перемазываем, сверху натираем шоколад, и прячем подальше, потому что соблазн съесть прежнему велика. В следующий раз крема я сделаю больше, так он будет более «мокрее». Приятного аппетита», – написала Мозговая.

Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 13775
Re: Здорове харчування. Рецепти.
« Reply #8 : Лютого 03, 2019, 02:45:28 14:45 »
Уляна Супрун:
🔹Споживайте висівковий хліб. В ньому більше вітамінів, є клітковина, і менший глікемічний індекс. Можете обрати житній хліб — в ньому багато магнію, заліза, кальцію та вітамінів групи В.

🔹 Ковбасу можна замінити печеним м’ясом, печінковим паштетом, форшмаком або хумусом. Це якісні та безпечні джерела білка, заліза та цинку.

🔹 Додавайте овочі, яблука, зелень і коренеплоди і гриби до паштетів. Так вони міститимуть більше клітковини та вітамінів, і менше жиру.

🔹 Іншими “намазками” можуть бути кисломолочний сир та зелень, фета і солодкий перець, паштети із баклажанів, чи грибів, або гарбуза та сала.

🔹 Здорова альтернатива ковбасі — це скибочка сала, чорний хліб та гірчиця. Все ці варіанти значно корисніші і дешевші за ковбасу, та підійдуть всій родині.

Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 13775
Re: Здорове харчування. Рецепти.
« Reply #9 : Лютого 11, 2019, 08:15:28 20:15 »
Суп із зеленої сочевиці з томатом, базиліком і часником. Хліб домашній, із цільнозернового борошна, з додаванням висівок; замість масла - оливкова олія (але можна і трошки масла).
.
Капуста квашена та сира. із журавлиною, заправлені оливковою лією.
.
Десерт насіння льону із мандаринами. (1 столову ложку насіння намочити в теплій воді, потім збити з мандаринами і їсти).
.

Offline Татьяна Никитич

  • Newbie
  • *
  • Повідомлень: 49
Re: Здорове харчування. Рецепти.
« Reply #10 : Лютого 16, 2019, 10:09:10 22:09 »
Здоровое питание очень важно для нашей семьи и я для своих родных стараюсь готовить вкусную и полезную еду. Нашим любимым, полезным и диетическим блюдом является  запеканка творожная с манкой . Рецепт её приготовления несложный и повторить его смогут все. Запеканка вкусная , вам точно понравится.

Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 13775
Re: Здорове харчування. Рецепти.
« Reply #11 : Березня 24, 2019, 08:42:47 20:42 »
Минтай – атлантична риба, вона хижак, харчується дрібною рибкою, не збирає всю інтоксикацію, не переробляє її всередині і в принципі досить екологічна. Практично не має жиру, максимально насичена білком, всі вітаміни і мінерали в легкодоступній формі", – розповіла Гончарова.

Дієтолог зазначила, що минтай найкраще готувати в духовці, а не смажити: "Є скляний красивий посуд, можна покласти філе, спеціями за смаком засипати, кинути жменю журавлини і запекти в духовці. Це і красиво і корисно".

"Головне не солити, коли ставите в духовку, бо мінерали втрачають свою біологічну активність. Тому вже солимо у себе в тарілці", – додала вона.

Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 13775
Re: Здорове харчування. Рецепти.
« Reply #12 : Березня 28, 2019, 11:02:53 23:02 »
Скумбрия с апельсином и имбирем — отличная находка для тех, кто любит эту рыбу. Приготовленная таким способом скумбрия получается пряная, ароматная и просто тает во рту. Я уверен, что этот рецепт идеально подойдет, как и для ежедневного, так и праздничного меню", — рассказал повар в своем блоге ( Евгений Клопотенко )

Ингредиенты 
1 шт. скумбрии
1/2 шт. апельсина
10 г кореня имбиря
по вкусу соль и перец

Способ приготовления:

Разогрейте духовку до 180 градусов. Скумбрию разморозьте, удалите жабры и внутренности.

Далее срежьте с апельсина цедру и мелко порежьте, а затем выдавите сок. Имбирь очистите, мелко порежьте или потрите на терке.

Натрите скумбрию солью, перцем, апельсиновой цедрой и имбирем. Затем выложите в плоскую емкость и залейте соком апельсина. Оставьте на 10 минут.

Выложите рыбу на противень, застеленный пергаментом, и запекайте в течение 15 минут. Подавайте с отварным картофелем или картофельным пюре.


Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 13775
Re: Здорове харчування. Рецепти.
« Reply #13 : Квітня 15, 2019, 08:27:04 20:27 »
Шпинат з горошком зварити, додати ложку вершків, свіжу зелень петрушки, свіжі листя шпинату, стигле авокадо і збити в потужному блендері до пюре.
В готову страву додати пару крапель хорошої оливкової олії першого холодного віддиму і пару шматочків стиглого авокадо.

Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 13775
Re: Здорове харчування. Рецепти.
« Reply #14 : Квітня 30, 2019, 08:47:40 20:47 »
ЗАПІКАНКА ІЗ ГАРБУЗА, КАРТОПЛІ, ГРИБІВ, ПАРМЕЗАНУ І БАЗИЛІКУ.
Гарбуз трошки запекти до стану "аль денте", тобто не до кінця.
Форму змастити оливковою олією або топленим вершковим маслом, посипати вівсяними висівками, викласти шматочки гарбуза, змішані з дуже тонкими пластинками грибів, куркумою, висівками, сіллю і базиліком, залити збитим виделкою яйцем з пармезаном, залити запіканку, посипати пармезаном, відправити в духовку. При подачі посипати зеленню. Подавати холодною, порізаною на шматочки.
.
🔆САЛАТ ІЗ МОРСЬКОЇ КАПУСТИ, АВОКАДО І АПЕЛЬСИНА.
Всіх продуктів взяти порівну. Апельсин можна звільнити від плівок, але не обов'язково -- там теж багато корисного.
.
🔆САЛАТ ІЗ БУРЯКА, КУРАГИ, ГОРІХІВ І ГРЕЙПФРУТА.
Також всіх інгредієнтів беремо порівну. Буряк варимо/запікаємо. Грейпфрут зочищаємо від плівок. Курагу вибираємо максимально темну і, розмочену, ріжемо на половинки. Майже не перемішуємо, щоб складники не зафарбувались у буряковий колір. Заливаємо оливковою олією.
.
🔆МАСЛО ІЗ ШПИНАТУ/ГОРІХІВ/ОЛИВОК. Шпинату беремо побільше, миємо, збиваємо із маслом в блендері, додаєжмо трошки солі.
Має бути зовсім зеленим.
Так само можна використати петрушку, горіхи (дуже смачно із фісташками) або зелені оливки (без кісточок).
.
🔆ПАШТЕТ ІЗ НУТА/СОЧЕВИЦІ З КЕШ'Ю.
Бобові замочуємо, варимо до м'якості, зливаємо воду повністю, збиваємо в блендері з горіхами кеш'ю, додаємо оливкової олії, розмарину сушеного, солі, чорного перцю та куркуми.
.
🔆ЖЕЛЕ ІЗ КУРАГИ, ЛИМОНА І ПЕЧЕНИХ ЯБЛУК.
Курагу розмочуємо (вибираємо максимально темну), збиваємо в блендері з м'якоттю печених яблук і половинкою цілого лимона.
Змішуємо з розмоченим желатином, заливаємо у формочки, охолоджуємо.
.
🔆МОРОЗИВО РІЗНЕ.
За основу беремо банан. Його потрібно очистити , покласти в пакет і заморозити. Потім збити в блендері. Можна додати трошки 33% вершків або столову ложку кокосового масла. Розділити на частинки і в кожну додавати різні складники: фісташки, лимон, ягоди, какао і шматочки шоколаду.
.
🔆НАПІЙ АДАПТОГЕННИЙ.
Запарюємо неміцний зелений чай та м'яту. Проціджуємо. Заливаємо в банку, і третину наповнюємо розмороженою малиною та нарізаними тонко мандаринами із шкіркою та шматочками імбиру. Зелений чай має дуже сильні оздоровчі та адаптогенні властивості, позитивно впливає на роботу печінки, захищає клітини всього організму, а, особливо, печінки та мозку від харчового "перегрузу", допомагає почуватися бадьорим і не мати сонливості та втоми після "святкувань" 🙂
.
НАГАДУЮ: нічого не смажимо, лише готуємо на пару або запікаємо в скляному посуді замість фольги, використовуємо оливкову олію замість соняшникової рафінованої, вершкове масло замість маргарину, розмочені сухофрукти замість цукру.

Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 13775
Re: Здорове харчування. Рецепти.
« Reply #15 : Травня 02, 2019, 09:54:14 21:54 »
ПРАВДІ КОРИСНИЙ ДЕСЕРТ

Вихідні - це приємно, але ризиковано:)

Щоб зменшити ризик наїстись чогось солодкого, спечіть смачний БАТОНЧИК!:)

•2 склянки вівсяних пластівців;
•Пів склянки вівсяних висівок;
•1 банан;
•100 г кураги;
•100 г фініків;
•Склянка ягід (в мене смородина, там багато пектину);
•Пів склянки мигдалю;
•Пів чайної ложки порошка куркуми або тертого свіжого імбиру.

Розмочуєте курагу і фініки до м'якості.
В блендері збиваєте мигдаль і пластівці.
Окремо збиваєте розмочені фініки (вийміть кісточки перед тим!:), курагу, банан і ягоди.

Потім всі компоненти з'єднуєте і нехай постоять, тісто має трошки загустіти. Взагалі консистенція має бути густою і липнути до рук.
Кладете ложкою на пергаментний папір (попередньо змажте оливковою олією), розрівнюєте (товщина приблизно 1 см), відправте в духовку (180 градусів) і випікайте до такого стану, щоб різався ножем (приблизно хвилин 40).
Нехай охолоне.
Наріжте прямокутничками і складіть в коробочку.

❗️Не додавайте:
Насіння льону і волоські горіхи - всі корисні жири під дією високої температути стануть шкідливими. І цукру, і меду теж не додавайте.


Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 13775
Re: Здорове харчування. Рецепти.
« Reply #16 : Червня 07, 2019, 11:06:17 23:06 »

"Оскільки зараз я на Сицилії, острові в Середземному морі, батьківщині помідорів, зелені, оливкової олії, морепродуктів і Середземноморської кухні, то і моє власне харчування тут також "середземноморське»🙂
.
Тому хочу поділитися з Вами рецептом супчика невисокої калорійності, дуже смачного, насичуючого і такого, який дає багато корисних бонусів для здоров'я.
.
Правило 1️⃣ Нічого не смажимо.
.
РЕЦЕПТ.
В порядку зменшення:
•Цукіні.
•Помідори.
•Перець.
•Часник.
•Оливкова олія екстра класу.
•Лимон.
•Сіль та перець.
•Пармезан для посипки.
.
ЯК ГОТУВАТИ.
Цукіні ріжемо крупними кружальцями, кладемо в катрулю, заливаємо водою, щобдо середини покрила цукіні. Варимо на слабкому вогні під кришкою.
Потім туди ж нарізаємо крупними шматочками перець та половинки очищених від шкірок помідорів та 1-2-3 зубці часнику. Солимо (завжди потрібно все ледь не досолювати) і ще трошки варимо-тушкуємо -- до пружної м'якості цукіні (щоб не розвалювалися, бо там користі буде небагато).
.
Знімаємо з вогню, додаємо оливкової олії та лимонного соку, перцю і збиваємо ручним блендером до неоднорідного пюре, щоб залишалися шматочки цукіні та помідори."

Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 13775
Re: Здорове харчування. Рецепти.
« Reply #17 : Червня 07, 2019, 11:09:28 23:09 »

Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 13775
Re: Здорове харчування. Рецепти.
« Reply #18 : Червня 27, 2019, 11:34:33 11:34 »
персиково-бананове морозиво

У гарний літній день дуже швидко можна приготувати смачний десерт і з'їсти його ще до того, як настане вечір 🙂

💜Персики миємо, кидаємо в окріп, знімаємо шкірку.
💚Банан очищуємо.
💛Вершки: наливаємо пів склянки. Можна замінити розм'якшеним кокосовим маслом -- 1 столовою ложкою.
💙Шоколад 80-90%: беремо всю плитку або половину.

🌪І це все збиваємо в блендері (шоколад додаємо в кінці і збиваємо лише декілька секунд, щоб залишились шматочки.

Виливаємо масу в миску і відправляємо в морозилку. Час від часу перемішуємо.
Через 2 години все готово, можна приступати....приступати з різних боків 😆

По-перше, такого морозива можна собі дозволити з'їсти 1-3 кульки: глікемічний індекс невисокий;
по-друге, це для тих, хто "не можу без солодкого".
По-третє, можна майже всім (тим кому не можна, таки 1 кульку можна) 😀

Чим корисне?
1. Багате #калієм, тому корисне тим, в кого є схильність до набряків, проблем із судинами, серцем, настроєм, а також дівчатам з ПМС, коли "все погано" -- з'їсте такого морозива і світ стане яскравішим, і на фігуру не вплине (якщо не більше 3-х кульок).
2. Багате ніжною #клітковиною, живить корисні бактерії кишечника.
3. Якщо декоруєте тарілочку порошком #какао, то буде і магній, мінерал-антидепресант.
.
#Їжа -- це не лише смачно для рота, але і для тіла 🙂

Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 13775
Re: Здорове харчування. Рецепти.
« Reply #19 : Серпня 31, 2019, 02:37:28 14:37 »
Оксана Скиталінська:

КАРОТИНОВИЙ СИРНИК

.
Як би багато не писалось різних рекомендацій з харчування, але, коли приходить час їсти, більшості з Вас хочеться чогось смачненького, "листя і траву" мало хто біжить жувати:)
.
Я це також знаю:, тому не буду перевантатувати Вас сьогодні довгими описами тих чи інших "корисностей", а просто поділюсь рецептом сирно-томатно-перцевого кексика.
.
Для 6 кексиків берете:
3 яйця,
пачку кисломолочного сиру (творогу) не більше 5%,
жменьку в'ялених помідорів (або 1 м'ясистий сорту "сливка"),
1 червоний болгрський перець,
пучечок базиліку (можна і сушеного з пачки),
1 столову ложку вівсяних висівок (але не обов'язково).
.
Спочатку в блендері збиваєте яйця, потім туди кидаєте в'ялені помідори із базиліком, ще трошки збиваєте, а далі -- всі інші інгредієнти.
.
Потім наливаєте у силіконові формочки, залишивши 1 см до краю (щоб кексики піднялися) і ставите у розігріту до 160 градусів, духовку.
.
Якщо немає формочок, можна звичайну формочку для випічки.
Печете, поки не піднімуться і потім -- ще трошки.
.
По-перше, він незвичний на вигляд та смак; чимось нагадує піцу і лазанью;
По-друге, є білковим продуктом, збагаченим лікопеном та іншими каротиноїдами -- дуже смачно із салатом;
Має низький глікемічний індекс та глікемічне навантаження.
Дуже смачно, якщо додати ложку сметани або доповнити склянкою кефіру.
По-третє, готується дуже швидко і виходить смачним "безпрограшно" у всіх:)

.
Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.

Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 13775
Re: Здорове харчування. Рецепти.
« Reply #20 : Квітня 22, 2020, 01:41:05 13:41 »
Скиталінська:

ШТРУДЕЛІ "ТОСКАНІЙСЬКІ ДИЯВОЛИ"
(чому така назва -- зрозумієте з тексту) 🙂
.
Тричі в рік я печу штруделі: на Новий рік, Великдень і мій день народження.
.
Навчилася я їх пекти років 15 тому, ще будучи хірургинею, як зараз модно називати, тому роблю все "на автоматі" і всі складники насипаю і наливаю "на око".
.
Ці штруделі мають дуже тоненьке тісто, а весь інший об'єм займає начинка (поки що я нічого подібного не куштувала навіть у найкрутіших ресторанах)
.
Її можна готувати різну, але я поки що обмежувалася маком, горіхами, яблуками з корицею та вишнями.
.
РЕЦЕПТ
Духовку розігріти до 200 градусів.
.
Спочатку приготувати НАЧИНКИ (для цього діла впрягаємо сім‘ю, нижче напишу, чому).
.
ЯБЛУЧНА.
Яблука помити, розрізати на четвертинки, кожну з яких теж порізати на пластинки. Змішати з пюре з одного лимона (порізати на кружечки і збити в блендері з цукром. Хто не любить гоструватого смаку шкірки лимона, зрізаєте, але то майже гріх, бо у шкірці багато користі, тому не капризуйте).
Накладати на розкатане тісто (рецепт буде нижче) ложкою рівномірно по всій поверхні і посипати густо корицею. Можна також посипати родзинками.
.
МАКОВА.
Мак перемолоти у кавомолці, залити водою, проварити хвилин 5-10 на слабкому вогні, додати цукру, можна також потовчені горіхи. Начинку накладати рівномірно ложкою по всьому розкатаному тісту, потім розрівняти.
Чур, начинку не їсти  по ходу накладання:))
.
ВИШНЕВА.
Вишні без кісточок розім'яти руками, щоб пустили сік, довести до кипіння на слабкому вогні і ще раз витиснути сік (можна брати морожені, там уже після розморозки буде багато соку).
Сік змішати з чайною ложкою крохмалю, додати трохи цукру і влити у вишні; помішуючи, довести до кипіння і виключити.
Начинку накладати рівномірно ложкою по всьому розкатаному тісту, потім розрівняти.
.
ТІСТО (на всі штруделі)
Приблизно 300-400 + грамів борошна
Дрібка солі
Приблизно 100-150 мл теплої води
Приблизно 3 столові ложки олії.
.
В серединку гірки з муки нисипаєте сіль, олію, воду, вимішуєте ложкою, потім руками, до тих пір, поки тісто не буде відлипати від рук, а буде м'яким еластичним.
.
Тоді його розділити на 3 частини і скатати в ковбаски.
.
Щоб розкатати тісто, покладіть ковбаску з тіста на середину кухонного рушника з такої тканини, як скатертина, але перед тим рушник посипте рівномірно борошном і розрівняйте те борошно рукою.
.
Тісто посипаєте борошном і качалкою розкачуєте, час від часу посипаючи борошном, щоб не прилипало до качалки.
Так катаєте і катаєте, поки тісто не стане дуже тонке.
.
Тоді на нього рівномірно накладаєте начинку і розмазуєте ложкою. АЛЕ! Не на все, прямо, тісто, а сантиметрів 10 з одного краю залишаєте.
.
Берете рушник з того краю, де покрили тістом до країв, і, легенько припіднімаючи, скручуєте тісто з начинкою в рулет, поки не скрутите до кінця.
.
Потім берете за два кінці рушника, на якому лежить рулет і лееееегко перекочуєте на дечко, застелене пергаментним папером або змащене олією (посипати борошном дечко не потрібно). Поверхні штруделів обережно, щоб не розірвати, змащуєте жовтком, змішаним з ложкою води або молока. Я змащую попередньо змоченою у воді і витисненою ваткою.
.
Намазали -- і в духовку.
Запікаєте до легкої золотистої поверхні.
.
Я не сильно парилась, і на одне дечко один до одного поскочувала всі три штруделі.
Тому вони майже спаялись один з одним.
Ви можете так не робити, якщо Ви рафінований естет) 🙂
.
Коли спечете, просто виключіть духовку, і привідкрийте дверцята , штруделі не чіпайте, нехай там і охолонуть (думаю, Вам це буде не під силу і, до того часу, як вони охолонуть, їх залишиться половина))))
.
P.S. Якщо хочете, щоб шари тіста чітко відмежовувались від начинки, тоді додайте собі клопоту -- кожне вже розкатане тісто, перед тим, як покласти начинку, помажте розтопленим вершковим маслом і посипте сухарями. Я таке не роблю, бо і часу життя шкода, і на смак це не впливає:)
.
А ТЕПЕР "О ГЛАВНОМ".
Нафіга Вам ті штруделі??
Та вся бабранина, нерви, щоб не розірвалося тісто, нарізання начинки, цукор  (!)... "боже мой, шо ж ви за дієтолаг такой...", мелення маку ( в мене така макомолка вітек називається, що, поки мелеш, хочеться нею кинути в стіну, а потім потоптатися на ній, як Луї де Фюнес. Але ж ..то майже святе, бо мама подарувала, купила найдешевшу, і викинути шкода, і поки мелеш, випробовуєш нерви на міцність))).
Тісто. Окрема тема. Борошно ж. А та золотиста скоринка -- то злобні КПГ -- кінцеві продукти глікації. Будете часто їсти такі скоринки -- постарієте, закатарактите свої очі, а шкіра зморщиться 😀
.
АЛЕ. "Рєдко, но мєтко" пекти штруделі можна і навіть треба.
1. Гормезис. Тобто нетривалий стрес малої сили. Стимулює захисні сили організму, можна сказать, возвеличує:)))
2. Медитація. Поки мнете і розкачуєте тісто, вся увага переключається на нього -- лікуєте розхитані нерви.
3. Запах. Коли починає доходити до готовності, а потім спечене чекає у духовці -- то можна здуріти від того запаху. Подвійна медитація. Нанюхавшись, Ви стаєте безстрашним джидаєм.
4. Смак. Була така пєсня "я буду долго гнать віласіпєт.." -- так то про смак штруделів. Просто так взяти і ковтнути -- то майже злочин, тому тримаєте в роті, відчуваючи ті печені ніжні яблучка з корицею. Боже...Зберіть всю волю в кулак і обмежтеся одим шматочком. Не виходить зібрати в кулак, станьте в планку і поприсідайте 20 разів по три підходи. Має допомогти:)
.
Штрудель в домі -- то подія, то свято.
Тому, якщо, часом Вас накриє тоска (що не можете поїхати в Тоскану), то згадайте про "тосканійських дияволів", які розганяють будь-який сум і "тоску" 🙂
.
Поки то все наклацала, мозолі на пальцях набила:))))
.
В мене всьо:)
.
P.S. І о самом главном:)
Як наловчитеся, то штруделі замішуватимете і кататимете на тому кухонному рушнику так швидко, що це займає пару хвилин, повірте:)
Найдовше в цьому -- це приготування начинки, тому швиденько припряжіть чоловіка чи рідних -- "хочете штруделі?"  -- робіть начинку! 🙂
(Ви ж їм, канєшно, не признавайтеся, що тісто  -- то швидко і просто, навпаки, наганяйте пургу, мовляв, "заради тебе мучуся, катаю, не розвиваюся, дисертацію не пишу" -- тому нехай вся сім'я ріже яблука!! :))))
.
Хто спече хоч один штрудельок з цього рецепту -- той, щитай, не зря проживає своє життя на карантині 🙂
.
Можете і поширити -- я так довго оце клацала, мінімум тричі було бажання кинути ту антидієтологічку писанину клацати  -- а Вам один клац -- і вже пішло 🙂
.
Дякую 🙂 Сподіваюсь, Ви там усміхнулися, а то дуже добре для здоров'я 🙂
.
#штрудель #рецепт #щастя #свято #карантин #шо_ж_ета_за_дієтолаг_такой
.

Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 13775
Re: Здорове харчування. Рецепти.
« Reply #21 : Квітня 28, 2020, 11:41:58 23:41 »
Корисний веганський брауні. Рецепт
Без яєць, звичайного молока та цукру. Але з традиційним смаком🍫

Думаємо, ви ще не зустрічали простішого рецепту😉

Какао замінили керобом. Він не містить кофеїну і теоброміну, які можуть викликати алергію.

Замість звичайного молока — рослинне. Так брауні став легший для нашого травлення.
Ну і цукор…😈 І без нього випічка може бути солодкою: в нас банан та фініки.

Після шматочка такого десерту не будете картати себе за шкідливу їжу!

Для брауні нам потрібні:

🌿Сухі інгредієнти🌿
Рисове борошно — 100 г
Вівсяне борошно — 40 г
Кероб — 3 ст.л
Сода — 1 ч.л.
Дрібка солі.

🌿Вологі інгредієнти🌿
Грецькі горіхи — 50 г.
Фініки — 10 шт.
Банан — 1 шт.
200 мл соєвого/кокосового молока (можна взяти сухе).
Сік лимона — 2 ст.л.

Змішуємо сухі інгредієнти.

📍В іншу посудину подрібнюємо горіхи, додаємо попередньо замочені та очищені від кісточки фініки і банан. 3 ч.л. сухого кокосового молока заливаємо 200 мл води, утворюється молочко. Ретельно збиваємо все блендером.

Поєднуємо дві суміші та добре вимішуємо.

Виливаємо масу у форму і випікаємо 20 хв при 180 С.

🥧 Традиційно брауні подають ледь теплим. А ще  можна з морозивом 🤤 Яке теж може бути без цукру та тваринного молока!


Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 13775
Re: Здорове харчування. Рецепти.
« Reply #22 : Травня 12, 2020, 07:46:32 19:46 »
СИРНА ЗАПІКАНКА (для задоволення, а хороші емоції добрі і для мозку).
(раз-двічі в тиждень)
1-3 пачки сиру 5%
1-3 яйця
Розмочена курага, варена морквина, рублені горіхи, листочки м'яти
(м'яту також жуєте)
.
Жовтки збити з розмоченою в міцному зеленому чаї курагою, додати сир, ще збити.
Окремо міксером збити білки до стійкості.
Все легко змішати і викласти в глибоку форму, вистелену пергаментним папером.
Випікати при 150 градусах 30-40 хв до сильного підняття і золотистої скоринки.
Остудити і лише через декілька годин можна перевернути і зняти папір, інакше форми не триматиме (наберіться терпіння).

Offline злата

  • Ветеран форума
  • ******
  • Повідомлень: 13775
Re: Здорове харчування. Рецепти.
« Reply #23 : Травня 12, 2020, 07:47:27 19:47 »

САЛАТ (для мозку)
(щодня, тричі в день)
Молоді листочки руколи/шпинату
Зелень молодої цибулі
Варений/свіжий тертий буряк
Квашена капуста
Соус песто з оливковою олією (можете зробити самі з базиліком)
Помідорчики
Не солити