Ігор Луценко написав правду.
29 липня від АП до Майдану надійшла пропозиція переговорів з переформатування сьогоднішнього Майдану.
Пропозиція була прийнята. Перемовини зафіксовані на відео.
Майданом було запропоновано переформатування "території Майдану Незалежності" в формат "громадянський простір" з прибиранням наметів, будиночків з картону, сторожів, бомжів і барикад. З коворкінговими (спосіб спільної роботи і комунікації) просторами громадянського суспільства у вигляді білих красивих купольних наметів.
Навколо стелли. І обов'язкове збереження сцени.
Для того, щоб кожну неділю могли збиратися люди і говорити про насущне.
Передбачалося відкриття проїзду по Хрещатику і вулиці Михайлівський, за умови надання гарантій, що сцена не буде знищена і не використовуватиметься як піар - майданчик політичними партіями на найближчі вибори до ВР.
Непроїзними повинна залишатися тільки "вулиця Небесної Сотні" до верхнього виходу метро Хрещатик.
Ці домовленості офіційно мали бути зафіксовані сьогодні, в п'ятницю, 08.08.2014.
Раптово сталося те, що сталося вчора, в четвер.
Чому замість того, щоби реалізувати спільне рішення, що було вироблено у діалозі суспільства з владою, в дію вступили бульдозери та автоматники з однієї сторони і коктейлі молотова з іншої?
ЧОМУ?
Вранці начальник київської міліції особисто мені в присутності 10 інших людей сказав, що у "них" є 40 "майданівських" і вони сядуть за кримінальними статтями на роки, якщо Хрещатик не буде звільнений. Або ми вам віддамо ваші люди, або Хрещатик. Це повідомлення про те, що київська міліція взяла заручників?
Я розцінюю це як таке висловлювання Влади: "Ми дали вашому Майдану в морду. Ми показали вам НАШУ силу. Тож, робіть те, що вам велено. Або покажіть ВАШУ силу. Якщо вона у вас є."
Так. Ми визволяємо заручників.
Так, ви перемогли.
Сили у нас немає
Який вплив це матиме на суспільство?
Ми вважаємо - що мета Влади, як раніше, в грудні, так і зараз - знищити Майдан, як суспільне явище, як альтернативний і неконтрольований спосіб реалізації волевиявлення Народу, як Джерела Влади. Про те свідчать дії Влади.
А що є Народ?
Невизначеність "що є Народ України" в 5 статті Конституції України робить її пустим звуком.
Конституція є, а народу - нема.
Якщо Влада зараз знищить Майдан, то Україна залишиться в тій державно-корупційній системі, що була і є зараз і через десять років новий Майдан знову почне перемелювати Дійсність в Майбутнє. А до того часу, на наш погляд, протестна активність українців, нажаль, обов'язково знайде екстремальні реалізації...
В суботу маса київських зомбі з Кличком начолі посунула на Майдан. Наші київські зомбі нічим не відрізнялися в зомбі донецького розливу - тільки кричали інше "Клич-ко", "Клич-ко". Місяць інформаційної підготовки в усіх смі - і вони знесли і спалили усе, що бачили. Вдалося зберегти тільки майно 4-го козацького редуту, який власною ксівою захищав керівник київської міліції та поряд з ним зам-голови СБУ України. Біля 36 бійців 4-ї козацької сотні, де, до речі, був кум Вії, заарештовано в якості заручників, щоб примусити козаків підкоритися. Козаки переїжджають на Труханів Острів.
Хто віддав наказ?
За проговірками та з різних контекстів, які я не буду приводити, я можу зробити висновок, що наказ "розганяти" був даний самим Порошенко. Можливо, то він був в одинокому Кадилак-Ескалейд з темними шибками, що заїхав на майдан на кілька хвилин. Побачив своїми очима сюжети з картини Босха "Адъ", і поїхав...
Чому був відданий наказ "розганяти"?
За моєю інформацією, Порошенко з групою експертів дійшли висновку, що ЦРСМ (Центральна Рада Сотень Майдану), яка самостійно включилась в процес перемовин не є угодоспроможною. Тобто, переговори будуть продовжуватися, але результату не буде. Тільки затягування часу.
А час для підготовки Параду, указ про який видав Порошенко, спливає катастрофічно. Тож, маємо те, що маємо. На сьогодні Центральна Рада Сотень Майдану фактично не існує. Існує тільки 4 козацький редут. На тих, хто захоче паплюжити їх чесне ім'я, я накладаю закляття: нехай ваші діти засліпнуть, а батьки довго помирають від раку.
2. Яким є вихід із ситуації, що склалася між Майданом і владою?
В будь-яких ситуаціях, де зтикаються інтереси кількох сторін є тільки два варіанти розвитку - або переговори і компроміс, як підсумок, або війна. Найбільш прийнятний варіант для Майдану - це переговори, в результаті яких буде збережено громадянський простір Майдану, що здатний об'єднувати українців, що здатний реалізовувати громадянську суспільну активність.