Автор Тема: мовні замальовки Києва  (Прочитано 9222 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Аля_С

• Ветеран форума
  • Стать: Жіноча
  • Step By Step
Re: мовні замальовки Києва
« Reply #90 : Вересня 24, 2014, 02:23:41 14:23 »
За національністю , хто твої знайомі?
Я не уявляю, як мама може не навчити дитину своєї рідної мови, або тато?
Ну от вбийте мене.
Запросто. Папа и мама украинцы, говорят на русском. Папа - иногда на суржике. Для меня привычный русский, на украинском говорю и пишу плохо. Для себя иногда говорю с близкими на украинском, иногда - думаю. Часть программ - поставила по умолчанию украинский.

В Киеве все чаще слышу украинский язык. Начало все с марта. )) Раньше удивляло, сейчас потихоньку привыкаю, что у нас, оказывается, народ может говорить. Но и часто суржик. (( Особенно отмечаю от тех, кого давно знаю, у продавщиц своих постоянных, например.
Країна злих українців, місто початку революції гідності.

Offline Аля_С

• Ветеран форума
  • Step By Step
« Reply #91 : Вересня 24, 2014, 02:39:35 14:39 »
але на парах принципово говорили українською(окрім одеситів і тд) навіть коли викладачи дозволяли російською(таких може було відсотків 10), бо підручники і всі терміни були українською.
Прикольно. У нас, в универе, преподавали на укр., рус. и суржике.
Когда пыталась общаться на укр. просили не мучать язык, не говорить на суржике. Так и говорила на рус.
В основном, говорили на рус между собой. Иногда - на суржике. Чистый язык был у некоторых преподавателей.

Offline Аля_С

• Ветеран форума
  • Step By Step
« Reply #92 : Вересня 24, 2014, 02:44:02 14:44 »
Ще один доказ, що українська мова в Києві поступово вмирає, якщо нею не користується бізнес, вона не є життєздатною, на жаль.
До весны согласилась бы. Сейчас - будем смотреть.

Offline monach

• Ветеран форума
« Reply #93 : Вересня 24, 2014, 02:49:53 14:49 »
але на парах принципово говорили українською(окрім одеситів і тд) навіть коли викладачи дозволяли російською(таких може було відсотків 10), бо підручники і всі терміни були українською.
Прикольно. У нас, в универе, преподавали на укр., рус. и суржике.
Когда пыталась общаться на укр. просили не мучать язык, не говорить на суржике. Так и говорила на рус.В основном, говорили на рус между собой. Иногда - на суржике. Чистый язык был у некоторых преподавателей.

щодо цієї ситуації написав якраз тут http://ukrpravda.net/index.php?topic=22479.msg610790#msg610790
Розмовляючи російською ти даєш Хуйлу привід називати тебе і московітів одним бурятскім народом.

Offline Аля_С

• Ветеран форума
  • Step By Step
« Reply #94 : Вересня 24, 2014, 03:07:04 15:07 »
щодо цієї ситуації написав якраз тут http://ukrpravda.net/index.php?topic=22479.msg610790#msg610790
:bu  :weep:
Нажаль, це стосується не тільки мови.
Так, єлегантно та невимушено можна скорегувати людину. Добрий приклад.

Offline Алєх

• Sr. Member
« Reply #95 : Вересня 24, 2014, 03:11:49 15:11 »
Ще один доказ, що українська мова в Києві поступово вмирає, якщо нею не користується бізнес, вона не є життєздатною, на жаль.
До весны согласилась бы. Сейчас - будем смотреть.
А я не згоден. Українська вмирає не поступово, а стрімким темпом. Це стихія, яку ніщо не зупинить. Нажаль

Offline Алєх

• Sr. Member
« Reply #96 : Вересня 24, 2014, 03:13:28 15:13 »

На жаль це так, у нас в класі було декілька людей, що розмовляли українською і я щиро вважала, що це тому, що вони з села приїхали (за що мені зараз соромно). Але ніхто ніколи не силував і не казав, щоб вони переходили на російську.

я сейчас наблюдаю украинизацию Киева, детей много говорит по украински, не сравнить даже с 90-ми. Следующее поколение, думаю, уже на 80% будет украиноязычным.
Не знаю де ви це спостерігаєте. Мізерна меншість дітей говорить українською. Меншість, яка приречена розчинитись у більш життєздатній більшості

Offline Shannou

• Ветеран форума
  • Стать: Чоловіча
  • The world is yours
« Reply #97 : Вересня 24, 2014, 03:16:22 15:16 »

Не знаю де ви це спостерігаєте. Мізерна меншість дітей говорить українською. Меншість, яка приречена розчинитись у більш життєздатній більшості

извините, а вы с какого года наблюдаете?
I always tell the truth. Even when I lie.

Offline finli

• Ветеран форума
« Reply #98 : Вересня 24, 2014, 03:21:50 15:21 »

На жаль це так, у нас в класі було декілька людей, що розмовляли українською і я щиро вважала, що це тому, що вони з села приїхали (за що мені зараз соромно). Але ніхто ніколи не силував і не казав, щоб вони переходили на російську.

я сейчас наблюдаю украинизацию Киева, детей много говорит по украински, не сравнить даже с 90-ми. Следующее поколение, думаю, уже на 80% будет украиноязычным.

В Києві діти вільно говорять як українською так і російською.Російською частіше на вулиці...ну хто дохтур, якщо повний тб ящик російських серіалів.
Говоріть зі своїми дітьми українською і буде вам щастя.

Offline Алєх

• Sr. Member
« Reply #99 : Вересня 24, 2014, 03:22:37 15:22 »

извините, а вы с какого года наблюдаете?
:smilie1: останні 20 років

Особливих змін не бачу. Дещо менше почали комплексувати стосовно української, але тенденція не змінилася.
Київ приростає в основному за рахунок урбанізації і 99% відсотків україномовних мешканців стають російськомовними. А їх діти взагалі українською не вміють говорити.

Offline Сол

• Newbie
  • *
« Reply #100 : Вересня 24, 2014, 03:23:40 15:23 »

Українською розмовляє меншість, це так. Але в порівнянні з 80-90рр - набагато частіше чути українську.

Offline Алєх

• Sr. Member
« Reply #101 : Вересня 24, 2014, 03:24:26 15:24 »
[quote/]

В Києві діти вільно говорять як українською так і російською.
[/quote]

Це не відповідає дійсності

Offline Shannou

• Ветеран форума
  • The world is yours
« Reply #102 : Вересня 24, 2014, 03:26:02 15:26 »

Особливих змін не бачу. Дещо менше почали комплексувати стосовно української, але тенденція не змінилася.
Київ приростає в основному за рахунок урбанізації і 99% відсотків україномовних мешканців стають російськомовними. А їх діти взагалі українською не вміють говорити.

в 80-90 вообще не припомню, мат в основном от детей был слышен либо суржик. а сейчас довольно часто то тут то там хороший украинский, не суржик. ну и процесс этот не мгновенный, рукой махнул и все заговорили. или принуждать или стимулировать надо.

Offline Shannou

• Ветеран форума
  • The world is yours
« Reply #103 : Вересня 24, 2014, 03:27:04 15:27 »
[quote/]

[/quote]

уже не соответствует, я бы сказал. русский теперь дети не знают, хоть и говорят на нем, но пишут уже безграмотно.

Offline finli

• Ветеран форума
« Reply #104 : Вересня 24, 2014, 03:27:26 15:27 »
Цитувати
Київ приростає в основному за рахунок урбанізації і 99% відсотків україномовних мешканців стають російськомовними.

Це не можливо.Те що Ви написали - старий фінт російської імперської пропаганди .

Offline finli

• Ветеран форума
« Reply #105 : Вересня 24, 2014, 03:28:53 15:28 »
[quote/]

[/quote]

Ще й як відповідає.
Просто ми самі не використовуємо потенціал наших дітей.

Ви говорите з своїми дітьми українською?
А школа говорить.
« Останнє редагування: Вересня 24, 2014, 03:32:20 15:32 від finli »

Offline monach

• Ветеран форума
« Reply #106 : Вересня 24, 2014, 03:29:33 15:29 »

Навряд з 1-го, хоча, можливо, і залежало від школи таки.

короче я позвонил людям с лучшей памятью чем у меня :lol: со 2 в моей школе.
блин, три раза уже пишу, шо со второго. Доктор, меня все игнорируют.  :weep:

судячи з усього це таки залежало від школи. В мого знайомого на Житомирщині з 1го класу було викладання українською.
Розмовляючи російською ти даєш Хуйлу привід називати тебе і московітів одним бурятскім народом.

Offline ukrainochka15

• Sr. Member
« Reply #107 : Вересня 24, 2014, 03:29:39 15:29 »
[quote/]

[/quote]
Російськомовні кияни не тільки погано розмовляють російською(низький словниковий запас, українізми), а ще я підозрюю майже не можуть писати російською, бо не мають рос мову і рос літературу в школі. Виправте мене якщо не так, але російську мова не входить в програму українських шкіл в Києві.

Offline monach

• Ветеран форума
« Reply #108 : Вересня 24, 2014, 03:33:10 15:33 »
[quote/]

Російськомовні кияни не тільки погано розмовляють російською(низький словниковий запас, українізми), а ще я підозрюю майже не можуть писати російською, бо не мають рос мову і рос літературу в школі. Виправте мене якщо не так, але російську мова не входить в програму українських шкіл в Києві.
[/quote]

Та нормально все з запасом, як на мене.

Offline Алєх

• Sr. Member
« Reply #109 : Вересня 24, 2014, 03:34:21 15:34 »

в 80-90 вообще не припомню, мат в основном от детей был слышен либо суржик. а сейчас довольно часто то тут то там хороший украинский, не суржик. ну и процесс этот не мгновенный, рукой махнул и все заговорили. или принуждать или стимулировать надо.
Та ясно що миттєво цього не станеться. Але проблема в тому що ніхто не буде ні примушувати, ні заохочувати до української як ви кажете. Більшості це не потрібно. Тому українська мова з часом зникне.

Offline Shannou

• Ветеран форума
  • The world is yours
« Reply #110 : Вересня 24, 2014, 03:34:40 15:34 »

судячи з усього це таки залежало від школи. В мого знайомого на Житомирщині з 1го класу було викладання українською.

именно, выяснил уже и это - в украиноязычных - с 1 класса. в моей обычной средней - со 2. может у тебя действительно не было преподавателя год?

Offline Shannou

• Ветеран форума
  • The world is yours
« Reply #111 : Вересня 24, 2014, 03:36:37 15:36 »

Та ясно що миттєво цього не станеться. Але проблема в тому що ніхто не буде ні примушувати, ні заохочувати до української як ви кажете. Більшості це не потрібно. Тому українська мова з часом зникне.

в Киеве или по всему земному шару? :lol: не исчезнет никуда, особенно после победы над московией.

Offline Алєх

• Sr. Member
« Reply #112 : Вересня 24, 2014, 03:36:59 15:36 »
[quote/]

Ще й як відповідає.
Просто ми самі не використовуємо потенціал наших дітей.

Ви говорите з своїми дітьми українською?
А школа говорить.
[/quote]
Я говорю (українською та англійською). Школа (українська) не говорить.

Offline monach

• Ветеран форума
« Reply #113 : Вересня 24, 2014, 03:39:24 15:39 »

именно, выяснил уже и это - в украиноязычных - с 1 класса. в моей обычной средней - со 2. может у тебя действительно не было преподавателя год?

ХЗ ... давно це було

Offline Алєх

• Sr. Member
« Reply #114 : Вересня 24, 2014, 03:41:36 15:41 »

в Киеве или по всему земному шару? :lol: не исчезнет никуда, особенно после победы над московией.

Одразу в Києві. Її й зараз там практично не існує, тут я з вами згоден. Потім в Центральній Україні. Потім на Західній.

Мовне середовище так працює. Більш конкурентна більшість невпинно розчиняє слабку меншість.

Offline Shannou

• Ветеран форума
  • The world is yours
« Reply #115 : Вересня 24, 2014, 03:42:52 15:42 »

Одразу в Києві. Її й зараз там практично не існує, тут я з вами згоден. Потім в Центральній Україні. Потім на Західній.

Мовне середовище так працює. Більш конкурентна більшість невпинно розчиняє слабку меншість.

за 300 лет не розчыныла, а счас вдруг возьмет и розчыныть? Ладно, каждый живет в плену своих фантазий.

Offline Тризуб_Володимира

• Hero Member
« Reply #116 : Вересня 24, 2014, 03:46:45 15:46 »

за 300 лет не розчыныла, а счас вдруг возьмет и розчыныть? Ладно, каждый живет в плену своих фантазий.

тоді були інші реалії - не було ТБ і ЗМІ
крім того людина могла все життя зі свого села не виїзджати

Offline Алєх

• Sr. Member
« Reply #117 : Вересня 24, 2014, 03:49:25 15:49 »

Як не розчинила? Розчинила на Кубані, Сході-Півдні і в більшості великих і середніх міст.
Крім того ці процеси прискорюються і більшість ключових чинників грають проти української.
Інформаційна ера, урбанізація тощо

Offline monach

• Ветеран форума
« Reply #118 : Вересня 24, 2014, 03:49:30 15:49 »

Зверніть увагу скільки з"явилось інструментарію для того, щоб українська мова стала домінуючою в світі ;)  :gigi:

Offline Shannou

• Ветеран форума
  • The world is yours
« Reply #119 : Вересня 24, 2014, 03:49:50 15:49 »

прикольно вообще со стороны смотреть, я на русском ратую за то, что украинский язык не только не пропадет, но и укрепится и вытеснит русский, а двое собеседников на украинском что украинскому капец скоро :lol: сюрреализм