Такі технології відомі дуже давно. Це те, що називається additive manufacturing, що, в свою чергу, є еволюцією класичної порошкової металургії із лазерним спіканням. Сотові структури із внутрішніми каналами ми робили з керамічних матеріалів ще в восьмидесятих. Тільки тоді воно все було "перспективою", на яку ніколи не вистачало нормальних грошей.
Мене здивували заяви, що вартість виробництва знижується настільки сильно. Подібні технології дають величезну економію, коли йдеться невеликі деталі складної форми. Тут так, порошкова технологія поза конкуренцією. можна за одну операцію робити те, що складається із багатьох компонентів і без ручної збірки і, часто, із вищою якістю. Але ми побачили переважно друк, точніше, наплавку, просто циліндричної деталі. Я думаю, що зварити звичайний алюмінієвий лист в циліндр буде швидше і дешевше. Інша справа, якщо вони таким способом виготовляють усю внутрішню начинку. Тоді, справді, можна дуже зекономити, як на масі готового виробу, так і на швидкості роботи. Та якщо розбиратися, то виникає купа питань. Як вони з'єднують деталі з різних сплавів? Там, все одно, має бути значна кількість готових компонентів, а значить і ручної роботи. Ну і не все можна "надрукувати". Є певні обмеження по формі. Виглядає на те, що ідеальним буде поєднання цієї технології із традиційною - різним деталям різні підходи.
А в цілому, звичайно, молодці.