Олександр Денисенко:
В мене не було сумніву, що газ до наших котлів та конфорок доходить розведеним. Інтернет сьогодні тільки про це і говорить, адже за новими цінами споживати неповноцінну суміш є суцільним абсурдом.
Тож вирішив все розрахувати по чесному - на підставі власних дослідів. Газ споживаю в Києві, Шевченківський район.
Взяв сталеву каструлю 21*21 см, налив туди 7,6 л. води і поставив на газову плиту. Протягом 20 хвилин нагрів з 14 до 70 градусів і заміряв дані лічильника - на це пішло 0,09 куба.
Потім взяв в руки калькулятор:
1. Кількість теплоти на нагрів води склала - 425,6 ккал
2. Кількість теплоти на нагрів сталевої каструлі - 5,2 ккал
3. Кількість теплоти, втраченої на нагрів повітря каструлею - 7,2 ккал
4. Тож загальна кількість теплоти, яку дав мені газ складає - 448 ккал
5. Таким чином теплотворна спроможність газу вийшла - 4710 ккал/м3
6. Згідно ГОСТ СРСР ККД газової плити не повинно бути гіршим за 57%
7. Якщо врахувати саме це (найгірше) значення ККД, то вийде, що теплотворна здатність мого газу складає 4710/0,57= 8263 ккал/м3
8. Знайшов в інтернеті, що київський ТЕЦ-6 якось продекларував теплотворну здатність свого газу на рівні 8240 ккал/м3
Висновок:
Збіг розрахунку з реальністю вражає, ніяк не очікував на таке.
Виходить, що принаймні в Києві, газ постачається без хитрощів ....
І все-таки цікаво, чи вийде той самий результат в інших районах України.
Не полінуйтеся, зробіть експеримент вдома - це не складно