Насправді цей нещасний Донецьк – місто як місто. Специфічне, так, але не тому, що воно нібито проросійське, а тому, що шахтарське місто, з дуже важкою історією індустріалізації в анамнезі. Схожі міста є в багатьох країнах, мені довелося бувати в Шотландії, в графстві Мідлотіан, де Тетчер ще в 1970-і закрила шахти. Так, уявіть, її досі там ненавидять...
До того ж, будь-індустріальний регіон за менталітетом – патерналістський. Щоб життя йшло своєю чергою, повинен бути начальник зміни, повинен бути старший, що роздає наряди і відповідає за порядок. Саме тому, до речі, "проли", як назвав їх Оруелл, тобто промисловий пролетаріат – найбільш зручний матеріал для тоталітарного ладу, і Ленін так люто ненавидів село і індивідуальне фермерське господарство – за незалежність. У індустріальних регіонах, де кілька поколінь за гудком заходить на зміну і знає, що потрібно слухатися начальника, народ завжди легше контрольований. І думаю, що люди, які залишилися там на Сході під окупацією, безумовно, повинні відчувати себе обдуреними й ображеними. Повинні відчувати, що їх кинули, причому з двох сторін. Вони ображаються "на Київ", тому що для них Україна — це не вони самі, а державна влада, і в їх свідомості повинен бути "старший", якийсь "свій", нехай негідник, але "міцний господарник", який у важку хвилину, як директор, візьме на себе відповідальність за долю підприємства в цілому. А тут – ані Київ, ані "свої" олігархи навіть не почесались, і людей ніби здали, як склотару.
Тієї страшної весни 2014 року я отримувала багато листів від своїх читачів з Донбасу. Свідоцтва того, що відбувається з перших рук. Люди скаржилися і питали: "Що ж це робиться? Нас зливають". І це було жахливо – розуміти, до якої міри кинутими вони себе відчувають, якщо вже пишуть письменнику. Коли зовсім нема до кого звернутися, і ніхто не знає, що робити. Немає захисника, немає "старшого".
І дуже, дуже мені не подобається, що все це затягнулося на три роки, а кінця все ще не видно! Через три роки адже вже починається той самий перехід хвороби в хронічну фазу: люди поступово привчаються жити в новій реальності, обвикаються, винаходять в ній для себе відповідні поведінкові моделі... Як розповідала моя бабуся, під нацистською окупацією українці нарешті навчилися того, чого не змогли навіть під час Голодомору, - що для виживання треба халтурити і красти. А чого, питається, вони тепер навчаться там під рашистською окупацією? Ґвалтувати і вбивати? Абсолютно необхідно вже зараз працювати не тільки над військовим або правовим – тут, до речі, досвід денацифікації в якості зразка якраз дуже здатний стати в нагоді! – але, головне, над "людським" поверненням – реінтеграцією окупованих територій, розробляти для них окремі реабілітаційні програми – соціальні, психологічні, гуманітарні...