Статус української мови як державної в одному з законопроектів спеціально понижають – Ніцой
– Хочу подати в суд на політиків, які пишуть в законопроектах (про освіту, мову, меншини) завідомо неконституційні формулювання.
Відповідь фахових правозахисників:
– Не існує такої статті, за якою Ви б притягнули політиків до відповідальності за неправомірні формулювання. Депутати у Верховній Раді або ухвалюють ці формулювання або не ухвалюють. Якщо ухвалили, то потім можна опротестовувати закон – подавати в Конституційний суд України (КСУ) на скасування. Можна подати в суд на скасування закону, не можна подати в суд на політиків.
– Ясно. Наступне питання. У Верховній Раді зареєстровано законопроект про мову, у якому є неправомірні формулювання. Цей законопроект ще тільки проект, він лежить і чекає, коли його ухвалять. Чи можу я звернутися до КСУ за роз’ясненнями, які формулювання в ньому неконституційні, щоб їх зняти до голосування.
Відповідь фахових правозахисників:
– Зараз ви не можете звернутися до КСУ за роз’ясненнями, бо КСУ розглядає тільки закони, а не законопроекти. Вам треба було зняти неконституційні формулювання до реєстрації у Верховній Раді, або вже чекайте, коли законопроект з неконституційними формулюваннями ухвалять і тоді звертайтеся до КСУ про його оцінку і скасування.
Отаке, малята. До реєстрації законопроекту за порадою суддів КСУ мені не вдалося зняти неконституційні формулювання в законопроекті 5670-Д, хоч я і виступала в комітеті культури ще перед його реєстрацією і просила поправити до реєстрації у ВРУ. Не поправили, свідомо подали з тими пунктами до Верховної Ради і свідомо зареєстрували з тими пунктами «навчання мовами меншин», «статус державної мови не може заперечувати мови меншин»….
А тепер УВАГА!
Коли законопроект 5670-д у Верховній Раді ухвалять у першому читанні, до нього протягом певного часу можна буде подавати поправки. Ці поправки у вас уже готові і ви їх подасте. Як гадаєте, ХТО УХВАЛЮВАТИМЕ ваші поправки? Відповідаю. Ухвалюватиме комітет культури на своєму засіданні. Той самий комітет культури, який уже одного разу не послухав прохання зняти неконституційні формулювання. Ухвалюватимуть ваші правки знову шамайди-подоляки-княжицькі, які вже раз так і понесли на реєстрацію до ВРУ неконституційні формулювання.
Вони Вам розказують, що легко в закон внести правки. Головне за нього проголосувати. Вони вам БРЕШУТЬ. Нахабно і відверто. Як приклад – законопроект про освіту. В нього ми вносимо правки уже 9 місяців. Люди, 9 місяців війни за два слова навчання-вивчення! То що, внесли правки? Ні, так і проголосували за «навчання мовами меншин», а не «вивчення мов меншин», а це дві різні мовні політики.
Те саме буде із з законопроектом про мову. Автори і лобісти в обох законопроектів ті самі. Вас ДУРЯТЬ. Користаються вашою довірою і тим, що ви ще не стикалися, як ті правки вносити. Я стикнулася. 9 місяців ЩОДЕННОЇ роботи (перемовин, зустрічей, листів, консультацій, ходінь по кабінетах, брифінгів, круглих столів, нарад) результату не дали.