Фаворов розповів, на якій стадії знаходиться розробка української вакцини від COVID-19
КИЇВ. 28 грудня. УНН. Український кандидат в вакцини може дати імунну відповідь, що перевершує існуючі на цей момент вакцини. Українські вчені своє завдання виконали, зараз черга за державою і початком виробництва. Про це в інтерв'ю УНН повідомив професор, доктор медичних наук, міжнародний експерт в сфері охорони здоров'я і епідеміології та президент компанії DiaPrep System Inc. Михайло Фаворов.
"Запропонована вакцина в Україні дає чудову відповідь антитіл, не тільки відповідну, а, можливо, і таку, що перевершує інші існуючі вакцини. Ці антитіла є нейтралізуючими, вірус гине, не в змозі розмножуватися. Наявність нейтралізуючих антитіл у людей буде захищати їх від інфекції. Ми свою справу зробили. Українські вчені, винахідники, розробники, молекулярні біологи, які й створили ці білки, все зробили. Я був головним науковим консультантом", - розповів Фаворов.
Він також зазначив, що після низки важливих зустрічей з керівництвом країни, розробка українського кандидата в вакцини не перейшла до найважливішого етапу - виробництва.
"Потім були важливі зустрічі: кілька з міністром охорони здоров'я Максимом Степановим, і навіть з президентом Володимиром Зеленським. Всі підтримують, всі за. І ми як і раніше не перейшли до головного питання - питання виробництва. Тому що виробництво, яке в Україні є, цілком відповідає міжнародним стандартам виробництва, і ми знаходимося з ними в повному взаєморозумінні. Але, на жаль, без фінансування така робота не йде. (...) Адже це дуже важливе питання: без фінансування і без підтримки уряду наступний крок неможливий", - розповів він.
Епідеміолог підкреслив, що без початку виробництва першої партії вакцин проведення клінічного випробування неможливо.
"Таким чином питання про клінічні випробування стоїть таким чином: потрібно мати виробництво, і воно повинно відповідати міжнародному стандарту. Після того, як безпечно стерильна і передбачувано ефективна вакцина буде готова вже у вигляді лікарської форми, тоді можна буде приступити до клінічних випробувань", - повідомив він.
Фаворов також високо оцінив сприяння Міністерства охорони здоров'я в розвиток зачатків інституту вакцин в Україні. Раніше українські вчені "Діапроф-Мед" повідомили, що доклінічна фаза випробувань вітчизняної вакцини-кандидата від COVID-19 успішно завершена.
"Міністерство охорони здоров'я і міністр роблять в загальному дуже багато, щоб підтримати цю тему, але це не просто, адже підключається маса людей з Офісу Прем'єр-міністра, Мінекономіки, Міністерства фінансів та інше. Не знаю, хто конкретно цим займається, але це не просто, це треба все узгоджувати, організувати", - розповів він.
Нагадаємо, Михайло Фаворов повідомив, що український кандидат в вакцини зберігає 100% ефективності при будь-якій мутації коронавірусу.