ІНДІЙСЬКИЙ ШТАМ КОРОНАВІРУСУ "ДЕЛЬТА": ЯК ПРОЯВЛЯЄТЬСЯ НЕДУГА ТА ЯК УБЕРЕГТИСЯ
24.06.2021 21:28
Негайно щеплюватися і не чекати, доки наступна хвиля ковіду накриє країну, радять у МОЗ
З чорного входу Олександрівської лікарні санітари вивозять тіло пацієнта. До інфекційки щопівгодини під'їжджає швидка. Сто пацієнтів із ковідом, із них кожен п'ятий - у реанімації. А от хворих на індійський штам корони - "Дельта" - немає. Керівник лікарні спростовує, що 66-річну жінку та 16-річного підлітка, які днями повернулися з Москви, шпиталізували саме до них.
"На даний час у нас хворих зі штамом Дельта, ковід, немає. І не було. - Стоп. А як же вчорашня інформація? - Без коментарів. Я хочу, щоб ви звернулися до автора, котрий вам надав цю інформацію", - сказав виконувач обов'язків директора Олександрівської клінічної лікарні Києва Олег Атаманенко.
"Дельта" вже гуляє Україною, - напередодні повідомили ЗМІ з посиланням на секретаря РНБО. За ним інформацію про перших хворих підтвердили й у МОЗ.
"Олександрівська лікарня може говорити все, що вона вважає за потрібне. Це медична скажімо так таємниця. Ще раз наголошую, люди знаходяться в небезпеці, їх стан здоров'я задовільний", - заявив секретар Ради нацбезпеки й оборони України Олексій Данілов.
Тим часом уряд вирішив повернути тестування подорожувальників, які в'їжджають до країни. З 25-го червня експрес-тести мають здавати громадяни, які приїхали з Індії, Великої Британії, Північної Ірландії, Португалії та Росії. Саме там найбільше лютує індійський штам. Нова мутація коронавірусу небезпечніша, кажуть медики. Дельта передається швидше, температура стрімко зростає, крім дихальних шляхів, може вражати шлунково-кишковий тракт і більше поширюється серед молоді. А ще новий штам маскується під отруєння.
ЗА ТЕМОЮ
Науковці заявили про ризик швидкого поширення штаму коронавірусу Науковці заявили про ризик швидкого поширення штаму коронавірусу "Дельта" в Україні"Стан по типу отруєння. Людина відчуває ніби отруїлася. Може виникати блювота. Але буде висока температура. нам треба буде чуть швидше реагувати на підняття температури. І на шостий-сьомий день проводити лабораторне тестування", - сказав головний лікар медичного центру Тарас Жиравецький.
"Штам заїхав в Україну. Люди контактують один з одним, безумовно є закони епідеміології. Якщо не дотримуватися протиепідемічних вимог, то розповсюдження буде відбуватися з набагато вищою швидкістю, ніж ми можемо собі це уявити", - зауважив генеральний директор Центру громадського здоров'я Роман Родина.
"Якщо в закритому приміщенні є 10 осіб, і хтось прийшов з цим штамом, то всі інші 9 осіб захворіють. Раніше був не такий відсоток трансмісивності - ми говорили про 2-3", - пояснив міністр охорони здоров'яВіктор Ляшко.
Та вберегтися від ускладнень можна вже зараз, заспокоює українців міністр охорони здоров'я.
"Вакцини працюють. 93 відсотки тих, хто вакцинований, цей вірус не втікає від імунної відповіді. Тобто люди захищені", - наголосив Віктор Ляшко.
Раніше виробники лише двох вакцин - "Файзер" та "Астразенека" - повідомили: їхній препарат захищає від індійського штаму.
"Ми сподіваємося, що всі ті вакцини, які є в світі, рекомендовані ВООЗ, вони будуть ефективними від цього штаму. Не потрібно на це зважати, а потрібно й ти і вакцинуватися", - зазначив виконавчий директор громадської спілки "Коаліція за вакцинацію" Тимофій Бадіков.
Негайно щеплюватися і не чекати, доки наступна хвиля ковіду накриє країну, радять у МОЗ. Нині в Україні є понад 2 з половиною мільйони доз препаратів для щеплень. В липні обіцяють втричі більше.