Олексій Подольський у себе в ФБ прямолінійно пише: «“Українську правду“ разом із символом Ґонґадзе продали фактично родині вбивці Георгія – Кучми. Адже новий власник: Томаш Фіала – продукт Дж. Сороса – це найближчий, хоч і молодший партнер Пінчука і у політиці, і у медіа, і у бізнесі». Народний депутат України VIII скликання Юрій Левченко в тому ж ФБ на це висловився коротко: «Цікаво, як на таке відреагував би Георгій Ґонґадзе...».
Я зараз не буду вдаватися в питання журналістською принциповості і етики. У мене прості питання – якщо «УП – це живий пам’ятник Ґонґадзе», то чому ж журналісти цього видання не ходять на суди, де багато років розглядається справа їхнього засновника? Чому «Українська правда» роками відвідує і висвітлює всілякі заходи родини Кучми-Пінчука на кшталт Ялтинської європейської стратегії чи Українського сніданку в Давосі (поїздки забезпечуються Фондом Віктора Пінчука)? Чому під час пресконференції президенту України представники УП ставлять питання з приводу справи Шеремета, що справедливо і важливо, але ніколи не піднімають питання про справу Ґонґадзе?..
https://m.day.kyiv.ua/uk/article/polityka/vidgorodytysya-vid-pravdy-0
У цій статті ще багато цікавих фактів і роздумів.
На мою скромну думку:
1) Кучма до вбивства Гонгадзе не причетний майже ніяк. Його внесок в це - тільки його необережні слова сказані на плівках Мельниченко, і відповідно його тупість з якою він попався на гачок.
2) Виконавці вбивства відомі - менти і бандюгани, яких в ті роки було важко розрізнити, люди Кравченка Юрій Федоровича і Кисіля Володимир Карповича, всі уже давно в могилі, від рядових бійців до генералів, зрозуміло що не своєю смертю.
3) Замовник також зрозумілий - Хуйло. Після усіх спецоперацій що повспливали за останні роки, для мене очевидно що це його рук справа. Як і Кольчуга-гейт.
4) А от середня ланка, тут трохи складніше. У мене є стовідсоткове враження що за цим стояли Вава Литвин, який на мою думку був на той момент одним з найголовніших резидентів ФСБ в Україні і його коханка Притула, не виключено також агентка ФСБ.