я не можу погодитись що матріархат і хамобидло це пов'язані речі
майже всю свою історію, якщо можна так назвати період неписьменності, люди жили за матріархату. Первісний лад був такий. І лише коли вони від дикості перейшли до цивілізації, коли виникли приватна власність і Держава ( тоді ще рабовласницька ), запанував патріархат ( до І Світової Війни). Тобто під історією я розумію час існування людства, про який можна судити з якихось артефактів-свідчень, що одержують з розкопок, а також наукових досліджень істориків, етноґрафів тощо. Скажімо, люди як вид гомо сапієнс виникли декілька сотень тисяч років тому, а цивілізація, під час якої оформився патріархат юридично- лише 5 тис. років тому. Є різниця? В наших генах, в наших інстинктах домінують матріархальні стосунки. Патріархальними ми можемо бути лише свідомо, протистоячи та опираючись тваринним інстинктам
Зараз ми знову в тому же місці, але не кола- спіралі. На новому витку спіралі, що проходить саме над матріархатом, але на більш розвинутому технологічному рівні, коли жінка із смартфоном, підключена до соціальних мереж, інтернету, ШІ, фінансово незалежна й більш активна як покупець ринкової економіки, одержує перевагу над чоловіками, які вже не потрібні в такій кількості, особливо старі, інертні, пасивні, хронічно хворі. На перший погляд це також Проґрес, оскільки старі чоловіки були хабарниками й корупціонерами, які не боялися красти, знаючи, що не попадуться ( а теперішні жінки-керівники знають про соціальні мережі й про можливість тотального контролю за допомогою нових технологічних засобів, тому не настільки корумповані). Але потім, на новому рівні, буде знову корупція, непотизм, хабарництво
Тобто по факту це новий період Дикості, тільки дуже технологічної. А там, де Дикість, де тваринні інстинкти- там і хамство й бидлізм тварин, що еволюціонують у зворотному напрямку- від людини до бонобо- карликового шимпанзе, що є найближчим родичем людини