Сенатор Букер: До початку цієї безпідставної війни Ормузька протока була відкритою. Зараз ми поспіхом намагаємося знайти спосіб знову її відкрити. Це не тільки завдає економічного хаосу нашій країні та її мешканцям, сім’ям, які намагаються звести кінці з кінцями, але, як бачите, на додачу до цього іранці знаходять способи використовувати цю ситуацію на свою користь, як ми дозволили їм робити це з китайцями, отримуючи десятки мільярдів доларів. Отже, моя думка така: ще до того, як ми навіть розпочнемо переговори щодо ядерної програми, цей режим отримує гроші на відновлення, придбання нових дронів, спричинення ще більшого хаосу, і це ще до того, як ми навіть спробуємо повернутися до...
Держсекретар Марко Рубіо: Я не розумію, як вони це отримують. Про які доходи ви говорите?
Сенатор Букер: Ну, ми бачимо два джерела доходів. Одне — це доходи від китайців. Це фактично задокументовано. І друге — доходи, які, як ви пропонуєте, вони повинні отримати, випустивши весь свій високозбагачений уран, а також взявши на себе зобов'язання щодо своїх потужностей зі збагачення. Зачекайте. І це була саме та угода, яку ви, хлопці, очорнювали, і ви очорнювали президента Обаму за те, що він її уклав. Тут ми маємо гіршу ситуацію, коли наш супротивник і наш ворог, який сіє хаос у регіоні, який фінансує маріонеток і терористів, завдяки вам відкрив для себе всю силу закриття Ормузької протоки.
Держсекретар Рубіо: Ні, вони не відкрили, вони знали це давно і робили це раніше.
Сенатор Букер: Звісно, ми всі знали це ще давно, тому ця війна ніколи не мала б відбутися. Ви забезпечили нашому супротивнику сильніші позиції на переговорах. Ми — найпотужніша держава на планеті, але опинилися в патовій ситуації з Іраном, і тепер ми благаємо про повернення до угоди, яку ви самі й зірвали.
Держсекретар Рубіо: Ніхто не благає. Я не знаю, хто благає. Ніхто тут ні про що не благає. Іранці, можливо, благають, бо їхня економіка щодня втрачає сотні мільйонів доларів. Зрозумійте, в Ірані були вуличні протести ще до того, як все це почалося. Усі ці фактори, економічні фактори в Ірані, сьогодні набагато гірші, ніж були шість місяців тому, коли відбувалися ті протести. У них гіперінфляція. Їхня валюта повністю знецінилася. Вони ледве виплачують зарплату державним службовцям. Іран перебуває у дуже серйозній ситуації... Проблема, з якою вони стикаються, полягає в тому, що Верховний лідер та КВІР дещо більш захищені від цього тиску, доки їх не переконають у протилежному. І я вважаю, що саме в цьому напрямку вони й рухаються, бо, якщо чесно, я не розумію, звідки у вас таке враження, що Іран став сильнішим...
Сенатор Букер: Ви постійно повторюєте нам, що ми виграємо цю війну. Президент постійно каже: «Ну, війна закінчилася. Їх повністю знищено»
Держсекретар Рубіо: Ну, війна дійсно закінчилася.
Сенатор Букер: Війна ще не закінчилася. А американці бачать, як ми програємо на заправках і як зростають їхні витрати. І все ж це питання досі не вирішено. Щодня Трамп пише у соцмережі: «О, ми їх розгромили. Ми їх знищили. Вони скоро здадуться». Але ми й досі витрачаємо мільярди доларів щотижня.