Трохи хибне уявлення.
В основі китайських досягнень і досі крадіжка західних технологій.
Звісно що в цьому плані вони попереду усієї планети.
Ну і те, що написав Укі ДіП теж правда.
А також правда що через це (наприклад шалений демпінг) в економіці не гарний стан.
Як би товарищ Штілерман розробляв ракету з нуля, він би і досі не зробив навіть корпус.
Він взяв за основу Ту-141 Стриж та Ту-143 Рейс, двигун від літака L-39 "Альбатрос", ідеологію ФАУ-1 і щось доробляє.
В чому конкретно хибність уявлення ?
Я не торкався питання походження технологій, хоч це походження було різним на окремих етапах
Я маю на увазі реалізацію технологій
Напликлад. Гігантська тема 3D принтерів.
Вперше придумав американець Халл на початку 80-х. Паралельно були розробки японців та французів
Але тільки американцю вдалося комерціалізувати тему на потік. Решта заглохли через брак фінансування стартапів
Що стогодні ? А сьогодні повна, тотальна домінація китайців.
Більше того, китайці побудували завод в Німеччині. Bambu Lab
і ця марка контролюює 90% ринку масових дешевих принтерів.
Решта 10% мають десятки виробників разом узяті. В Європі і США.
Ніхто не може дати виріб за 200 євро з відмінною якістю та програмним забезпеченням.
Українська масова тема друку скидів, бомб та багато чого ще базується на цьому принтері
Хто знає про ДрукАрмію той в темі. Я сам втій темі тому де що знаю ситуацію
Тобто китайці володіють передовими технологіями в цій галузі, і не важливо що там було у 80-х роках
Китайський винищувач 5-го покоління J-20 кращий за F-35 і в рази дешевший
Чи є важливим зараз хто перший придумав воєнний літак 120 років тому ?
Перші бомби з літака були скинуті італійським пілотом з літака у війні в Лівії в 1911-му році.
Взяв з кишені і скинув на висоті 300 метрів. Але ми нічого не чули про італійські стратегічні бомбардувальники.
Навіть про європейські не чули і не бачили,
а китайці мають Xian H-20 на базі стелс -технологій.
Тобто, зараз не важливо хто і де першим придумав, важливо хто реалізував на потік і за яку ціну
В цьому китайцям немає рівних у світі