Автор Тема: Новий Проект на УП- Друга державна мова  (Прочитано 1737 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline polelis

• Ветеран форума
Див. УП: З життя європейців. Багатомовність в Бельгії
http://life.pravda.com.ua/society/2014/05/16/168609/

Дуже тенденцiйна стаття.
Жодного слова про тi величезнi проблеми якi реально розривають Бельгiю на мовному i нацiональному грунтi.
Там в Бельгiї (по УП) все так "чудово", бо  там двi державнi мови французька (Францiя) i фламандська (Нiдерланди)

Може б краще УП щось видала про розквiт бельгiйської мови...
Це було б справдi круто!
На добре чи на зле, але такої мови, бельгiйської, просто не iснує в природi.

Уявiмо собi на хвилинку таку ситуацiю:
Є держава Україна, яку населяють двi основнi етнiчно-мовнi групи, русскоязичниє i польсько єнзичнi (без українцiв).
Така держава, навiть з назвою Україна могла б мати двi державнi мови- россiйську i польську,
бо обидвi мовнi групи мають нацiональнi держави з їхнiми мовами, вiдповiдно Росiю І Польщу,
тож їм не загрожує мовна асимiляцiя чи повне вимирання їхньої мови.

А тепер повертаємось до реальностi.
Що робити україномовним Українцям на їхнiй (чи вже не їхнiй) землi?
Вiдповiдь здавалося б така проста І зрозумiла...
Особливо пiсля останнiх мiсяцiв iнтенсивного спiлкування с большiм русскiм мiром.
Ще не зрозумiло? нє понятно?  -

Мова це наша найпотужнiша реальна зброя,
захист нашої державностi І сувернiтету

вiд всякого роду "порєбрiкiв".
Пригадуєте?: "..зельониє человечкi разговарiвалi нє на нашем руском а на руууском руском i  даже  бордюр назвалi порєбрiком"
Тож кожен, хто виступає за другу державну - ворог України.

Прiтула нiяк не заспокоїться.
Цеж так обтяжливо для бiзнесу, однi збитки з цiєю укр мовою.
Що сказав би на це Георгiй Гонгадзе ?
Колись УП мала навiть англомовний переклад,
Потiм Прiтула вирiшила що це зайвi витрати... Прибрала...
Потiм, вперше в українськiй журналiстицi запровадила "гiбрiдний язик" (не суржик) -
заголовок статтi українськoю, а основний текст - на русском!
а зачєм себя утруждать... хохли схавают i так.
А як вам такий науково-технiчний поступ-прорив вiд Прiтули...-
велику частину текстiв УП перекладає з росiйської на українську за допомогою автоматичного перекладача Гугл ,
який часом видає такi перли що й змiст зрозумiти тяжко,  там вже не до стилiстики.

Пiдозрюю що їй в цьому допомагають,
принаймi не заперечують такi ключовi журналiсти як Лєщєнко i Наєм.
Практiчниє людi!

Offline romulus

• Hero Member
Re: Новий Проект на УП- Друга державна мова
« Reply #1 : Травня 16, 2014, 05:38:09 17:38 »
притула... як би це менш дошкульно... не та людина
з якою варто мати справу

якось так

Offline polelis

• Ветеран форума
« Reply #2 : Травня 16, 2014, 05:43:52 17:43 »
Нацiональна (iнформацiйна) безпека держави це не особиста справа Алйони Притули.

Offline щек

• Sr. Member
« Reply #3 : Травня 16, 2014, 07:37:57 19:37 »
Керівник ресурсу "Українська правда", ніби то український журналіст, - досі не знає (і не хоче знати) української мови.
Що з неї візьмеш?
Жила б вона в Донецьку - підтримувала б колорадів.

Offline Turing Machine

• Sr. Member
  • Deus ex machina
« Reply #4 : Травня 16, 2014, 07:41:42 19:41 »
притула... як би це менш дошкульно... не та людина
з якою варто мати справу

якось так

Саме так! :upa

Offline Адам Жоржович

• Ветеран форума
« Reply #5 : Травня 16, 2014, 07:47:15 19:47 »
Нахуй другу державну мову і притулу разом з нею.

Offline romulus

• Hero Member
« Reply #6 : Травня 16, 2014, 07:49:13 19:49 »
Нахуй другу державну мову і притулу разом з нею.

на жаль, як повелось на цьому форумі, я змушений опонувати
я за другу державну - англійську (звісно мені було б зручніше друга німецька, але треба бути ближче до людей)
отакоєот

Offline Capitain Cubs

• Ветеран форума
  • Стать: Чоловіча
  • Запорожець за Інгулом. Характерник-гедоніст.
« Reply #7 : Травня 16, 2014, 07:49:25 19:49 »
пора хоронить притулыну помойку

были догадки , как этот листок существует
теперь даже к бабке не ходи
фтопку нахуй :smiley14:
Mocsia delenda est

Offline romulus

• Hero Member
« Reply #8 : Травня 16, 2014, 07:50:25 19:50 »

знову - ні
хоча б з памяті до Гонгадзе

Offline outsider

• Ветеран форума
« Reply #9 : Травня 16, 2014, 07:53:09 19:53 »
Реально, крім пари унікaльних вийнятків як Швейцарія чи Фінляндія, багатомовні країни це країни глибоко розділені внутрішньо і які весь час стоять на межі розділенння фактичного. Нащо таке щастя практично мононаціональній Україні я - ХЗ

Offline romulus

• Hero Member
« Reply #10 : Травня 16, 2014, 07:54:15 19:54 »
Реально, крім пари унікaльних вийнятків як Швейцарія чи Фінляндія, багатомовні країни це країни глибоко розділені внутрішньо і які весь час стоять на межі розділенння фактичного. Нащо таке щастя практично мононаціональній Україні я - ХЗ

без агліцкої як ІІ державної можна забути про прогрес

Offline outsider

• Ветеран форума
« Reply #11 : Травня 16, 2014, 07:57:33 19:57 »

Та ну. Японія, Корея, Німеччина і Бразилія благополучно без цього обходяться. Мені, як представнику англо-саксонського світу, твоя позиція безумовно лестить, але не більше :)

Offline Capitain Cubs

• Ветеран форума
  • Запорожець за Інгулом. Характерник-гедоніст.
« Reply #12 : Травня 16, 2014, 07:59:28 19:59 »

знову - ні

не будь таким наивным
притула из гонгадзе сделала фетиш исключитеьно в корыстных целях
кстати, я не считаю гонгадзе супер-журналистом :smilie7:
Mocsia delenda est

Offline mahnovets

• Ветеран форума
« Reply #13 : Травня 16, 2014, 08:03:32 20:03 »
Керівник ресурсу "Українська правда", ніби то український журналіст, - досі не знає (і не хоче знати) української мови.
Що з неї візьмеш?
А так вона їх не підтримує? Тільки шо стрічечку не вчипила на головній сторінці.
Батя, мы стараемся ...

Offline outsider

• Ветеран форума
« Reply #14 : Травня 16, 2014, 08:04:36 20:04 »
Що з неї візьмеш?
А так вона їх не підтримує? Тільки шо стрічечку не вчипила на головній сторінці.

Плюсую карму

Offline GizmoGremlin

• Hero Member
« Reply #15 : Травня 16, 2014, 08:17:10 20:17 »
А в когось є на тому г!мноресурсі екаунт?
Якщо так - прошу перепостити наступне:

Бельгія - країна, що виникла в результаті ДЕРЖАВОТВОРЧИХ зусиль ДВОХ народів. Що валлонці, що фландрійці - вірні своїй країні, своїй національній ідеї.
Україна НЕ Є результатом самовизначення двох народів. Більше того: народ, який наполягає на державному статусі російської, відіграє в Україні ВИКЛЮЧНО ДЕСТРУКТИВНУ роль в плані державності; всі його зусилля (а зараз  це видно як ніколи краще) спрямовані на РУЙНУВАННЯ України, як держави. Тому надавати російській мові статусу державної було б АБСУРДОМ.

Offline polelis

• Ветеран форума
« Reply #16 : Травня 16, 2014, 08:32:07 20:32 »

Тому надавати російській мові статусу державної було б АБСУРДОМ.
Тому надавати російській мові статусу державної було б АБСУРДОМ ЗЛОЧИНОМ

Offline GizmoGremlin

• Hero Member
« Reply #17 : Травня 16, 2014, 08:35:28 20:35 »
Тому надавати російській мові статусу державної було б АБСУРДОМ.
Тому надавати російській мові статусу державної було б АБСУРДОМ ЗЛОЧИНОМ
Погоджуюсь.

Offline Kikker

• Ветеран форума
« Reply #18 : Травня 16, 2014, 09:26:26 21:26 »
Дуже тенденцiйна стаття.
Жодного слова про тi величезнi проблеми якi реально розривають Бельгiю на мовному i нацiональному грунтi.
Там в Бельгiї (по УП) все так "чудово", бо  там двi державнi мови французька (Францiя) i фламандська (Нiдерланди)

Абсолютно вірно! Часто спілкуюся із бельгійцями у справах. Катаюся до Бельгії майже щомісяця. Маю інформацію із перших рук. Для початку, Брюссель не двомовне місто. Брюссель франкомовний, за винятком парочки районів. В Брюсселі розуміють англійську набагато краще, ніж нідерландську. Гіди, екскурсоводи не враховуються. Зустріти в магазині продавця, що радше говоритиме англійською, а не державною нідерландською, - запросто. Брюссель формально двомовний, але фактично там лишилося дуже мало нідерландськомовних жителів, процес їх витіснення продовжується. Це при тому, що двісті років тому Брюссель був нідерландськомовним.

Топоніміка змінюється повільніше, ніж населення. Вона незаперечно свідчить, що нідерландськомовними були райони і в сучасній франкомовній Валлонії, і, частково, в  північній Франції.  Ватерлоо знаходиться у Валлонії, Стейнфоор у Франції Це все факти.

В Бельгії склалася унікальна ситуація при якій у формально єдиній країні проходить кордон, що ділить населення, слово не повертається назвати це народом, на дві частини. Коли перетинаєш кордон між Фландрією і Валлонією відчуваш, що потрапив до іншої країни. Моментально змінюються написи, дороговкази, реклама. Ще й спробуйте второпати, що Liege і Luik, або Llile і Rijssel, це одне й те ж саме. Цього всього немає на кордонах між Нідерландами і Фландрією, і Валлонією і Францією. Бельгія розділена дуже сильно, між різномовними общинами існує бар'єр, вони перебувають у різних культурних та історичних сферах. У них різні кумири, телебачення, кіно, політики, література, герої і антигерої. Вони співіснують параллельно і не перетинаються. Це мені говорили самі бельгійці (фламандці), і чому я бачу підтвердження щодня.

Кілька років тому в Бельгії сталася велика залізнична аварія. Внаслідок замикання із станції рушив без машиніста некерований поїзд. Про це одразу повідомили диспетчери на наступну станцію. Біда була в тому, що наступна станція була вже у франкомовному регіоні, а поїзд рушив із Фландрії. Диспетчер валлонець сказав, що він нічого не розуміє і вимагав, щоб із ним говорили французською, коли рахунок йшов на хвилини. Поїзд не встгли загнати у тупик, він вдарив у пасажирський, були жертви. Це тільки один приклад, що відбувається в Бельгії.

Валлонія перебуває під дуже сильним культурним впливом Франції. Фландрія трохи, але саме трохи, тяжіє до Нідерландів, але значно менше, ніж Валлонія до Франції. Повного витіснення однієї мови іншою не відбуваєтсья тільки тому, що обидві общини приблизно рівні за кількістю населення. "Німців" дуууже мало.  Там, де французська складає переважну більшість (у Брюсселі), нідерландська витісняється і без підтримки держави не виживе. До речі, цікаве спостереження, франкофони часто не знають нідерландської, тоді як фламандці розуміють французську майже завжди.

Після тієї залазничної катастрофи уряд взявся примусово впроваджувати тестування на знання мов у критичних галузях. Але то все як мервому припарки.  Самі бельгійці кажуть, що у нас із ними (іншомовними), одне тільки пиво, футбол і король. Приклад Бельгії, як успішної двомовної країни, скоріше негативний. Проблема настільки велика, що коли кілька років тому журналісти влаштували провокацію із повідомленнями про те, що Бельгія розкололася на дві країни (все було обставлено круто і дуже реально - із посиланнями на парламент, інтерв'ю, частина яких була справжніми, коментарями відомих людей), то багато хто повірив, і маже ніхто не здивувався такому розвитку подій.

Ось така фігня, малята.

Offline Blackout

• Sr. Member
« Reply #19 : Травня 16, 2014, 09:31:44 21:31 »
В мене є друг в бельгії він відставний військовий на пенсії , письменник . Свого часу багато приїжджав до Львова тут йому дуже подобалося  .Так як  він розповідав про мови там (його рідна фламандська)  то складалось враження що фламандська то -українська а французька  то - московська. Часто розповідав про різні гарячі суперечки в їхньому парламенті з цього приводу, наводив аргументи протилежних сторін , завжди наголошував що це гальмо їхнього розвитку . 
Одним словом все майже так як в нас . Доречі вулицю Городоцьку у львові ( до ремонту) називав Horrorдоцька :smilie5:

PS. Статтю на УП не читав  :smilie5: там і по заголовку все ясно.  :Prapor2:

Offline outsider

• Ветеран форума
« Reply #20 : Травня 16, 2014, 09:40:51 21:40 »

Підтверджую, була у мене свого часу смачна дівка з Лювена. Замалим не одружилися. Так вона до своїх "німців" краще ставилася як до своїх "французів".

Offline romulus

• Hero Member
« Reply #21 : Травня 16, 2014, 09:41:53 21:41 »

знову - ні

не будь таким наивным
притула из гонгадзе сделала фетиш исключитеьно в корыстных целях
кстати, я не считаю гонгадзе супер-журналистом :smilie7:

він був суперсміливою і нмд чесною людиною
притула я хз

до

Та ну. Японія, Корея, Німеччина і Бразилія благополучно без цього обходяться. Мені, як представнику англо-саксонського світу, твоя позиція безумовно лестить, але не більше :)

вся наука в нммеччині (принаймні серйозна) давно двомовна імхо
правда я там давно не був, але зі старих часів знаю і не думаю що воно міняєцця

як япи моляцця на штати - не буду навіть розповідати...
бразилія - вискочка і хай у них все буде добре

про корею писати на буду - нічого не знаю

але україна зробила б колосальний крок вперед - навіть не статусом англ як державної, а просто обовязковими курсами анлг і вищими доплатами за її знання науковцям

Offline outsider

• Ветеран форума
« Reply #22 : Травня 16, 2014, 09:44:15 21:44 »
але україна зробила б колосальний крок вперед - навіть не статусом англ як державної, а просто обовязковими курсами анлг і вищими доплатами за її знання науковцям

Це зовсім інша справа. Заперечувати не буду, бо абсолютно згоден.