Проскочила новина: «Росія висловила намір зробити відгалуження від гілки Південного потоку до Крима».
Контракт на першу нитку Південного Потоку отримала компанія Sapiem,
http://www.saipem.com.
Sapiem завжди буде в цьому проекті, бо його акціонером є Eni S.p.A., що також є співзасновником South Stream Transport. Але потужності Sapiem не безмежні.
На другу нитку контракт має Allseas,
www.allseas.com. Allseas також прокладала Північний потік.
Allseas - це група компаній, головний офіс якої розташований у Швейцарії. Це зроблено з ціллю оптимізації податків. Формально до структури компанії входить багато незалежних фірм. Усі вони належать швейцарській Allseas Group S.A, власником якої є голландець Едвард Хейрема (Edward Heerema). Один із найбільших проектних офісів, справжній інженерний центр Allseas, знаходиться в Нідерландах, в Делфті, адреса Poortweg 12:
https://www.google.nl/maps/place/Allseas+Engineering+B.V./@52.009283,4.378759,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x0:0x31b698cd4c49100fКомпанія Allseas не акціонована і є сімейним бізнесом, тому такого фактору, як вплив акціонерів, не існує. Усі рішення приймає директор, він же власник.
Я не думаю, що є шанси переконати пана Хейрему відмовитися від уже підписаного контракту на Південний Потік. Але є такі шанси є щодо можливого відгалуження на Крим. Думаю, хороший тролінг на випередження може бути ефективним. Якщо Allseas, для якого репутація і прибутки однаково важливі, відмовиться від пропозиції тягти гілку на Крим, Sapiem сам не справиться, і буде вимушений шукати заміну. Це викличе затягування і подорожчання проекту , що як мінімум викличе ускладнення його реалізації, або зробить її неможливою.
У світі є не так багато компаній, що можуть прокладати глибоководні газо- і нафтопроводи . У випадку успіху, тролінг можна розширити на інших потенційних підрядників.
Треба працювати на випередження вже зараз. Необхідно створювати інформаційне супроводження, щоб переконати громадськість, що участь у цьому проекті - це ганебна справа і потурання терористам. Конкретні варіанти роботи, думаю, запропонують спеціалісти.