фіз особа платить за ел.енергію 40 коп , підприємство - 1.40 грн
треба - навпаки або порівну.
фіз особі, щоб оплатити ел.енергію по 1.4 доведеться мати більшу з/п відповідно частка з.п в ціні продукту зросте.
але чому зараз фіз особа платить так мало? бо так сказала держава. отже маємо державне регулювання, яке шкідливо впливає на економіку. я це називаю - бюджет, навіть якщо воно не прописано окремим рядком дотацій в тому документі, що приймають депутати.
ну поставить держава 1.40 для фіз.особи, а роботодавець пропорційно підніме з/п?
я якого дива?
тут ваш "бюджет" не є фактором, що впливає на розмір з/п а є фактором що впливає на рівень життя зварювальника
не пропорційно, але відповідно.
або - втратить працівника, якщо той матиме змогу змінити роботу.
а от якщо не матиме змогу змінити роботу, то поїде в іспанію чи польщу. щоб не вмерти з голоду.
не забувайте - працівники давно вже не жирують і затягнули пояси.
але і працівник буде економити, купувати світлодіодні лампочки і таким чином позитивно вплавати на економіку.
не змінить і не втратить, факти навколо нас
власне - факти навколо мене.
буквально тиждень тому розмова на прибутковому приватному підприємстві в франківську :
- підніми зарплату, бо все подорожчало
- не можу, бо впав збут
- тоді хіба їду в польщу - хоч яблук позбираю
- то їдь, але назад не візьму
в результаті - хтось поїде, хтось лишиться. тим що лишиться докинуть трохи грошей і всю роботу від того, хто виїхав.
зменшення соціальних функцій держави не впливає на розмір з/п і на її частку в собівартості,
це змінюється тільки розвитком економіки і її структури
не погоджуюся.
працівник вимагатиме більшу зарплату, щоб покрити видатки, які не покриває соціалом держава.
що так що так ці гроші платить економіка (бо ж ніхто гроші не дарує і з неба не падають).
тільки в одному випадку оплата йде напряму у вигляді з/п, а в іншому - через посередника/перерозподілювача - державний бюджет.
посередника треба максимально витіснити.