На жаль це так, у нас в класі було декілька людей, що розмовляли українською і я щиро вважала, що це тому, що вони з села приїхали (за що мені зараз соромно). Але ніхто ніколи не силував і не казав, щоб вони переходили на російську.
я сейчас наблюдаю украинизацию Киева, детей много говорит по украински, не сравнить даже с 90-ми. Следующее поколение, думаю, уже на 80% будет украиноязычным.
Не знаю де ви це спостерігаєте. Мізерна меншість дітей говорить українською. Меншість, яка приречена розчинитись у більш життєздатній більшості
Це реальна проблема! Моя дитина україномовна (поки що стовідсоткова на відміну від мене). Так я вам скажу, що збереження його україномовності перетворилося на щоденну боротьбу. Ми виросли без "Телепузиків", бо в інеті лише 2 серії українською, решта якою завгодно мовою. Ок, то не проблема. Нам постійно дарували розвиваючі іграшки російською, дещо досі лежить запаковане на шафі (чекає на "передарування"). Половину книжок - російською. Купа людей не в адекваті розмовляють з дитиною російською. Навіть коли пояснюєш, що дитина говорить українською і будь ласка, спілкуйтесь з нею українською - два слова українською і знов шпарять російською.
Пробували ходити на розвивалки для малюків - це капець. Навколо все російськомовне!!!
Для ілюстрації: приходимо на розвивалку, початок чудовий, діти задоволені, але є одне але. Ведуча - російськомовна. Результат ;(.
Ведуча показує коло і пітає "Что ето?"
Моя дитина кричить першою "КОЛО!!!"
Решта дітей хто що
Ведуча "Правільна! Ета КРУГ!"
Дивлюся, моя дитина якось зніяковіла

, якось спав у неї настрій, ентузіазм втратився. Потім пішло "пити - пісяти", короче до кінця не добули. Піднімали самооцінку з дружиною як могли.
Питання нахрєна така "розвивалка" моїй дитині. Пряма демотивація.
Зараз пішли в садок. Вихователі знов російськомовні. Якось випустили це з уваги. Шукати новий садочок пізно

Бачу, в дитини, яка ще і говорить не так добре стали з'являтись російські слова в розмові