Автор Тема: Большое интервью с Катериной Ющенко. Нашла.Очень интересно!  (Прочитано 776 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline злата

• Ветеран форума
Только не ,,лепите '' меня в пропагандисты...заинтересовалась темой ,,Ющенко и Евромайдан'' и нашла много интересного.

http://z-gazette.com/mazurkevych-yuschenko/

Offline злата

• Ветеран форума
Отрывки , для тех, кто ленится.:

,,–       Чи Ви брали участь у Майдані?

– Так. Мої діти і я були там дуже часто. Щонеділі ми з родиною брали участь у народних вічах. Ми жертвували гроші, носили ящики з медом, цитринами, чаєм, домашнім варенням, їжею, одягом, ліками, засобами гіґієни. Справжнім натхненням бути йти до Свято-Михайлівського собору і бачити сотні людей з усіх верств суспільства, які працювали добровольцями, несли мішки різних пожертв. Хтось приїжджав на мерцедесах, хтось у дешевих старих автомобілях, хтось ішов; молоді й старі, українсько- та російськомовні… Це був надзвичайний досвід.

Я провела декілька ночей на Майдані. Особливо пам’ятаю ніч проти 11 грудня, коли активісти думали, що Беркут штурмуватиме Будинок профспілок, і закликали усіх киян прибути. Я вийшла з дому в о першій годині ночі й одразу пішла за міліцейський кордон поговорити з генералами. Повернулася додому о п’ятій ранку, змерзла і втомлена, натхненна і водночас засмучена побаченим і пережитим.

Наша 15-річна Софія, що в тому часі не ходила до школи, бо працювала в наметі Карітас ввесь час, що не була в школі, готуючи канапки і роздаючи чай. У її віці це був важливий досвід. Вона плянує робити свій проєкт 10-му клясі про людей, яких вона зустріла там.''

Offline злата

• Ветеран форума
,,– Як Ваш чоловік брав участь у розвитку цієї політичної ситуації?

– Мій чоловік долучався на більш високому рівні – він постійно зустрічався або розмовляв по телефону з европейськими та американськими політичними лідерами, писав статті, консультував українських політиків, працював з деякими молодими людьми з Майдану. В ту ніч, 11го грудня, яку я провела на Майдані, він дзвонив і попереджував всіх політичних лідерів не вдаватися до насильства. Він намагався вплинути на події в січні і лютому. Але було досить багато політиків і бизнесменів, зацікавлених в ескаляції ситуації.

- Що Ви відчуваєте, коли чуєте критику президентства Вашого чоловіка?

Віктор домігся набагато більшого, ніж всі вважають. Будь ласка, пам’ятайте, що війна, яка ведеться відкрито в 2014 році, велася проти нас у 2004-10-их роках. Просто методи були інші – отруєння, внутрішня і зовнішня пропаґанда, провокації, саботаж, підкуп політиків і журналістів.

Попри зусилля парляменту, Кабінету міністрів та ЗМІ, які жорстоко виступали проти його політики, а також нової Конституції, яка різко обмежила його повноваження, Віктор зробив дуже багато у ділянках економічної, соціяльної та правової реформ, міжнародніх відносин, демократії та свободи, національно-культурної єдности і відродження.''

Offline злата

• Ветеран форума
– Можете навести приклади?

– За час президентства мого чоловіка загальний обсяг іноземних інвестицій в Україну збільшився в чотири рази – з $8,4 млрд. у 2004 році до $35,7 млрд. у 2008 році, що склало майже $1 млрд. на місяць в 2005-07. Україна вступила до Всесвітньої організації торгівлі, яка спростила доступ наших товарів на ринки більш ніж 180 країн. Ми отримали статус країни з ринковою економікою в Европейському Союзі, а США скасувала поправку Джексона-Веніка, яка стосувалася торговельних обмежень. Після тривалого падіння ВВП з 1991 по 2000 роки, економічні реформи Ющенка як прем’єр-міністра принесли стійке зростання в середньому на 7 відсотків на рік, аж до економічного спаду 2008 року. Середня заробітна плата збільшилася в два рази, а пенсії піднялися на 500 відсотків. Число малих і середніх підприємств зросло, було створено майже 4 млн. нових робочих місць.

Віктор енергійно лобіював приєднання України до пляну дій щодо членства в НАТО, але опозиційні партії та Росія забльокувала всі ці зусилля. Так само він шукав збільшення фінансування для армії і сильнішої реакції світу на російське вторгнення до Грузії, але, знову таки, інші партії люто виступали проти його політики. Намагаючись привести нас до Европи по всіх фронтах, він отримав право на проведення чемпіонату з футболу Евро-2012 в Україні.

У соціяльній ділянці Віктор збільшив фінансову підтримку молодим матерям, що привело до збільшення народжуваности на 20% з 2004 по 2008 роки. У ділянці освіти він домігся приєднання України до Болонського процесу, внаслідок чого европейські навчальні заклади визнають українські дипломи та ступені, і започаткував зовнішнє незалежне тестування з метою усунення корупції при вступі до університетів. Він також наполягав на викладанні етики в школах, підвищення заробітньої плати для вчителів. Лікарні отримали мільйони доларів у вигляді сучасного обладнання, а Міністерство охорони здоров’я розпочало реорганізацію медичної допомоги, щоб привести її до европейських стандартів і зменшити рівень корупції. Один з ключових пріоритетів мого чоловіка полягав у тому, щоб скоротити число дітей-сиріт в Україні і перевести їх до сімейних будинків замість великих установ. Збільшилося фінансування для дітей-сиріт та інвалідів, його спрямували радше на дітей, ніж на установи.

Offline злата

• Ветеран форума
– Скажіть, будь ласка, як Президент Віктор Ющенко намагався подолати корупцію?

– Віктор доручив чотирьом впливовим особам почати боротьбу з корупцією на всіх рівнях: Юрію Луценку на посаді Міністра внутрішніх справ, Олександру Турчинову як Голові Служби безпеки України, Петрові Порошенку на посаді глави Ради національної безпеки оборони і Роману Зваричу як Міністру юстиції. Президент не мав повноважень, щоб змінити Генерального прокурора. У 2005 році 19 тисяч осіб, які працювали у державному секторі, були замінені, проти них було відкрито 1,200 кримінальних справ. Дуже часто, люди, які активно повставали проти Віктора, робили це тому, що він зупинив їхні незаконні оборудки. Мій чоловік зробив усе, що міг, щоб покласти край корумпованим відносинам між грошима і владою, але в нашій країні гроші, як правило, виграють.

Для мого чоловіка демократична Україна була основним пріоритетом, він двічі провів прозорі вибори у 2006 та 2009 роках. У нашій країні політиків, які не намагаються незаконно вплинути на вибори на свою користь, майже немає. Треба признати, що протягом всього терміну президентства Віктора журналісти мали повну свободу.

Нарешті, Віктор твердо вірив і досі вважає, що Україна не буде рухатися вперед, поки її народ не стане більш згуртованим і відданим своїй країни. Саме тому він сприяв розвитку мови, культури, об’єднанню церков та відновленню національної пам’яті.

Offline злата

• Ветеран форума
,,– Давайте повернемося до теми Майдану. Як ваш Фонд «Україна 3000» реаґував на його потреби?

– Наш Фонд, бюро якого розташований у безпосередній близькості від Майдану, був домівкою для близько 20 демонстрантів, студентів, лікарів і медсестер протягом всього часу Майдану, і після його завершення. Ми пожертвували понад 50 тисяч гривень у вигляді медичного обладнання та медикаментів. Глава медичного департаменту нашого Фонду, Віра Павлюк, лікар-педіятр, працювала у медичному наметі на вулиці Грушевського, і двічі, дивом, уникнула пострілів, вибухів та нападу «Беркута». Вона влаштувала для багатьох з поранених таємне лікування у різних, лікарнях, організувала заміну тазостегнового суглоба для одного з поранених демонстрантів. Наш Фонд разом з Асоціацією допомоги Україні в Каліфорнії відправив на оздоровлення 20 дітей поранених героїв до літнього табору у Швеції, сплативши їм авіяквитки.

Зараз Фонд розпочне нову програму пошуку можливостей лікування за кордоном для украьнських вояків, поранених під час проведення антитерористичної операції, які не можуть отримати належного лікування в Україні.''

Offline злата

• Ветеран форума
- Яка мета вашого Фонду?

– Фонд «Україна 3000» є одним з найбільших в Україні з точки зору загального обсягу наданої допомоги, і єдиний з великих фондів, не пов’язаний з однією багатою людиною. Як і більшість фондів на Заході, ми шукаємо фінансування з багатьох джерел і передаємо його у ті ділянки, які ми вважаємо важливими.

Основна мета «України 3000» – заохочення громадянської участи у вирішенні нагальних проблем у галузі охорони здоров’я, освіти, історії та мистецтва. У совєтських часах всі ці ділянки були монополізовані державою, тобто, вирішувалися «згори вниз». Ми прагнемо допомогти українському суспільству вирішувати соціяльні проблеми через громадські організації, церкви, батьківські та студентські групи, опікунські ради у лікарнях і школах тощо, тобто, сприяємо ініціятивам «знизу нагору».

З самого початку ми відчували, що для нас важливо подати приклад іншим громадським організаціям у питаннях прозорости та підзвітности. Ми були однією з перших організацій, що звітувала публічно про всю діяльність, проєкти і витрати на офіційному сайті. Ми були серед ініціяторів створення Асоціації благодійників України, яка об’єднує 44 благодійні організації по всій Україні, допомагає встановити стандарти діяльности та сприяти комунікаціям між організаціями благодійного сектора.

З 2005 року Фонд «Україна 3000» залучив і витратив більш як $40 млн. на закупівлю обладнання та медикаментів, надання стипендій, премій і нагород, видавництво книжок, виробництво фільмів, а також організацію різних заходів як в Україні, так і на міжнародному рівні. Ми підтримували діяспорні програми в Росії, країнах Балтії, Грузії та Латинській Америці. Ми надали сотні тисяч доларів прямої допомоги фізичним особам, які зверталися до Фонду. І це не включаючи кошти, залучені для будівництва надсучасної дитячої лікарні, яким займався окремий фонд, про що ми поговоримо трохи пізніше.

– Чи є «Україна вчора» частиною роботи вашого Фонду?

– Так, «Україна Вчора» є життєво важливим компонентом «України 3000». З 2005 року наш Центр розвитку музейної справи нагородив стипендіями більш ніж 100 музейних працівників України, щоб допомогти їм проводити дослідження та організовувати виставки. Це високоосвічені люди, справжні професіонали, але їхня робота низькооплачуваною. Ми направили багато музейних працівників за кордон для ознайомлення та стажування. Вже 8 років проводиться щорічний конкурс на визначення найбільш інноваційних і успішних нових музейних проєктів, ми надаємо грошові премії переможцям. Центр створив бібліотеку з більш ніж 2000 видань для музейних працівників, у даний час вона знаходиться у «Мистецькому Арсеналі». Ми також переклали українською мовою дослідження з західнього музейного менеджменту та маркетингу. Ми видаємо журнал «Музейний Простір», а інтернет-портал «Музейний простір» має більше ніж 1000 відвідувачів на день. Ми тісно співпрацювали з Польським інститутом в Києві, USAID та багатьма іншими міжнародніми організаціями. Я пишаюся тим, що ми отримали великий ґрант від Фонду Сороса в Нью-Йорку, на підтримку роботи Центру розвитку музейної справи.

У 2006 році Фонд «Україна 30002 створив Українську кіно-фундацію і отримав для України право мати свої павільйони на Каннському та Берлінському кінофестивалях. Були проведені українські кінопокази у Швейцарії, Швеції, Польщі, Росії, Франції та інших країнах. Ми публікували щорічні інформаційні брошури про нове українське кіно, оцифрували усі фільми класика українського кіно Олександра Довженка.

У рамках програми «Уроки історії» ми організовували конференції і міжнародні виставки, створювали фільми, видавали книги з таких важливих тем, як Голодомор, знищення духовности, примусова праця українців за кордоном, Украінска Повстанська Армія, Чорнобильська трагедія.

Offline злата

• Ветеран форума
– Було багато неґативної та суперечливої інформації щодо «Дитячої лікарні майбутнього». Що насправді відбулося?

– По-перше, дозвольте мені дещо пояснити, а потім я наведу факти.

Я ініціювала цей проєкт з трьох причин. По-перше, наша друга дитина заразилася небезпечним для життя респіраторним вірусом в лікарні Києва одразу після народження у 2000 році. Таким чином я особисто отримала можливість стикнутися з допотопним обладнанням та страшними умовами лікарні ОХМАТДИТ (скорочення від «Охорони матері і дитини»). Віктор тоді був Прем’єр-міністром, і саме тоді я дала обіцянку, що поліпшення охорони здоров’я для дітей в Україні стане однією з моїх головних цілей.

По-друге, коли мій чоловік став Президентом, до мене негайно почали звертатися усіх боків дуже багаті люди, які запитували, «куди вони мають дати гроші?». Виявляється, існувала практика здійснення платежів на іноземні приватні банківські рахунки ключових політиків та їхніх дружин. Я була приголомшена, але потім вирішила, щоб треба сказати їм: якщо вони бажають, то вони можуть відправити гроші, але не на таємний особистий рахунок, а відкрито, на українські банківські рахунки для створення сучасної дитячої лікарні.

По-третє, лікарня, яку ми хочемо збудувати, не була якоюсь нездійсненою мрію. Це був в основному тип дитячої лікарні, який ви знайдете практично в будь-якому середньому або великому місті в США, Канаді чи Европі. Українські сім’ї витрачають понад 100 мільйонів долярів кожного року на лікування дітей за кордоном. Ми думали, що ці гроші мають бути витрачені в Україні, що Україна повинна мати можливість лікувати своїх власних дітей. У 2005 році я відвідала невелику онкологічну лікарню для дітей, яку Дружина президента Польщі, Йоланта Квасневська, побудувала у Ґданську, і вирішила, що ми могли б зробити те ж саме, але нам потрібно щось маштабніше.

– Чи отримав Ваш амбітний проект підтримку від народу України?

– З проєктом створення лікарні ми звернулися і до українських меценатів, і до простих громадян. Ми провели збір коштів, підписали угоду з урядом, яка передбачала, що наш Фонд працюватиме з Міністерством охорони здоров’я, щоб зробити аналіз потреб, профінансувати архітектурний проект, придбати деяке обладнання та організувати навчання для лікарів і медсестер. Держава надасть землю, здійснить фактичне будівництво та купить іншу частину необхідного обладнання. Коротше кажучи, це було державно-приватне партнерство.

Був створений окремий фонд, щоб зібрані гроші витрачалися цілеспрямовано і прозоро. Ми сформували наглядову раду з головних учасників, спонсорів та представників засобів масової інформації.

Спочатку ми розглядали можливість відремонтувати ОХМАТДИТ. Але західні експерти сказали нам, що буде дешевшим і набагато ефективнішим почати з нуля, а не працювати з руїнами будівлі, якій на той час було майже сторіччя і яка розташована у перевантаженому центрі міста.

Наш конкурс на найкращий архітектурний проєкт транслювався по телебаченню у вигляді відкритого тендеру. Жюрі очолив лікар із Сієтла, до нього увійшли европейські та українські лікарі. Переможцем став британсько-французький консорціум. Їхня конструкція, яка була дуже сучасною та екологічно безпечною, в кінцевому підсумку отримала численні міжнародні нагороди.

Ми також провели відкриті й прозорі тендери на закупівлю обладнання, і наші постачальники відзначили, що вони були найбільш чесними і відкритими з того, що вони бачили в країнах колишнього совєтского блоку.

– Але чому почалися проблеми і які саме?

– Будівництво великої лікарні, зміна стандартів і необхідність працювати із застарілою медичною бюрократією Україні стали справжнім кошмаром.

Наші юристи повинні були отримати більше 300 дозволів і документів на всіх рівнях державного управління. Нас постійно зупиняли листами – що ми, мовляв, плянуємо вирубати занадто багато дерев, що будуємо занадто близько до обсерваторії, що наші палати не відповідають розмірам, передбаченим законодавством 1960 року і таке інше.

Багато людей вважали, що можна просто іґнорувати ці проблеми і що мій чоловік міг запросто вирішити їх за допомогою кількох телефонних дзвінків. Але ми повинні були працювати за правилам і робити все легально. Кожен крок, який ми здійснювали, був під пильною увагою нашої політичної опозиції та упереджених ЗМІ, багато сил і грошей було витрачено, щоб дискредитувати наш проєкт.

У 2008 році Кабінет міністрів не виділив кошти, обіцяні на проєкт. Ми домовилися, що будемо використовувати частину зібраних грошей для початку будівництва, хоча це була не наша роля. А у 2010 році президент Янукович повністю припинив будівництво. Замість цього він виділив величезні державні кошти, щоб відновити ОХМАТДИТ. Як ми й очікували, той проєкт мав величезні перевищення бюджетів, був корумпованим і закритим і на разі залишається незавершеним.

Тим часом ми придбали на 26 млн. гривень діягностичне, хірургічне, неонатальне обладнання та апаратуру для надання невідкладної допомоги для Інституту педіятрії, акушерства та ґінекології, та Інституту раку.

Я знаю, що надсучасна дитяча лікарня необхідна Україні і має бути побудована. Дуже сумно, що все це триває так довго, адже ціною питання є дитячі життя. Я рада, що нинішній Міністр охорони здоров’я говорив про необхідність відновити наш проєкт і заявив, що хотів би залучити до нього – знову ж таки, іти шляхом державно-приватного партнерства.

Offline злата

• Ветеран форума
– Мабуть, дуже боляче бути звинуваченим у незаконному привласненні коштів?

– Ви не можете собі уявити, як прикро чути, що люди звинувачують нас у привласненні коштів, коли наш фонд витратив на цей проєкт так багато часу і доклав стільки зусиль, і коли насправді я витратила багато моїх власних грошей на цей проєкт. Усі перевірки, через які ми пройшли, усі журналістичні дослідження довели, що жодна копійка коштів не пропала.

– Озираючись назад, що б ви зробили інакше?

– Я іноді думаю, що мала б бути менш наївною, більш цинічною, але, чесно кажучи, я б не хотіла бути цинічною. Я оптиміст, навіть ідеаліст, особливо що стосується до України.

Можу чесно сказати, я багато і плідно працювала протягом тих п’яти років, коли мій чоловік був Президентом України. Я використовувала усі свої знання та контакти для промоції України, діяльности мого чоловіка та соціяльних цілей Фонду. Я переконана, що наш Фонд досяг неймовірних цілей за дуже короткий час. Якби мені довелося зробити це знову, я вимагала б від Фонду втілювати багато невеликих проектів на допомогу лікарням, це було б легше зробити, враховуючи політичні обставини того часу.

– Тепер, коли на вашу родину більше не тиснуть обмеження політичних посад, ви можете зробити більше для України?

– Мій чоловік активно працює у рамках Інституту, який він створив для просування політичних цілей, що їх він реалізовував, будучи Президентом, прем’єр-міністром і головою опозиції: це европейська інтеґрація, національна єдність та національне відродження. Кілька місяців тому він опублікував свої мемуари «Віктор Ющенко: Недержавні таємниці». Нещодавно він влаштував виставку з власної колекції українських старожитностей в Софійському соборі в Києві. Він побудував п’ять церков і на разі будує ще дві, в яких відбуватимуться богослужіння української православної та греко-католицької церкви. Він також плянує створити два етнографічні музеї в Києві та у Карпатах.

Окрім цього, він приділяє багато часу навчанню молоді патріотизму.

Я, як і раніше, беру активну участь у проєктах Фонду «Україна 3000» у сферах охорони здоров’я, освіти, історії та мистецтва.

І Віктор, і я відвідуємо міжнародні конференції, виступаємо в університетах, намагаємося пояснити іноземним політикам, що відбувається в Україні.

Offline злата

• Ветеран форума
–Що б ви порадили теперішній першій леді?

– Ці п’ять років для мене були чудові, але водночас важкі й повчальні; успішні і водночас болючі. Я любила подорожувати по всій території України, відвідувала велику кількість лікарень, шкіл, музеїв, зустрічалася з багатьма людьми. Це була справді велика честь представляти Україну, коли ми виїжджали за кордон або приймали іноземних гостей. Це було задоволення від зробленого і щире бажання щось змінити. Я відчувала велику відповідальність мого статусу і працювала, не покладаючи рук.

Марина Порошенко як перша лейді виконає своє завдання якнайкраще, вона мудра, серйозна, стильна, працьовита і добра жінка. Вона буде представляти свого чоловіка і нашу країну з гідністю й інтелектом. І вона знає, що якщо у неї є якісь питання, вона завжди може зателефонувати мені за порадою або просто поспілкуватися.

– На закінчення дозвольте запитати вас, що, на Вашу думку, має робити діяспора у цей час?

–       Україна перебуває у великій небезпеці, і нам потрібна підтримка всіх наших друзів і співвітчизників за кордоном.

По-перше, діаспора повинна заохочувати свої уряди підтримувати Україну у дипломатичному, фінансовому та військовому відношенні. Західні уряди та громади повинні розуміти, що сьогодні на карту поставлено майбутнє не тільки України, а й Європи і всього світу. Великий бізнес чинить тиск на уряди, щоб іґнорувати ситуацію в Україні. Тому нам необхідно забезпечити політичну противагу цьому тиску.

По-друге, діаспора повинна викривати величезний пропаґандистський апарат Кремль і створювати свою власну інформаційну мережу. Вони мають голосно розповідати нашу історію на конференціях, в оглядах, листах до редакції, у Facebook, блогах тощо. Важливо, щоб Росія заплатила світову ціну за свої незаконні і насильницькі дії. Один дипломат сказав мені, що він здивований, що українці в усьому світі не проводять мирні сидячі страйки під кожним російським посольством та консульством у світі не раз на місяць або на тиждень, а щодня.

Дякую, Катю, за відвертість та проникливе інтерв’ю. Ваші думки не лише представляють нашим читачам ваше  унікальне бачення, вони віддзеркалюють нам історичну хроніку цих років незалежности

України. Спасибі за ваш час і прямоту.

Offline Darth Vader

• Ветеран форума
  • Fuck Tha Police
#всемпохуй
Welcome to the Dark Side of the Force

Offline злата

• Ветеран форума
Интервью за 2 октября 2014 года.

:smiley24: :smiley24: :smiley24:

Offline medved

• Ветеран форума
  • Стать: Чоловіча
Толя. Папа, а на том бєpєгу наші? Опанас (зловісно). Там кацапи…

Offline Мирон

• Hero Member

Offline medved

• Ветеран форума
  • Стать: Чоловіча
Толя. Папа, а на том бєpєгу наші? Опанас (зловісно). Там кацапи…

Offline Kvant

• Ветеран форума
Дякую, цікаве інтерв'ю. Надіюсь, що історія визначить правильне місце та заслуги Ющенка не будуть забуті.