Автор Тема: Приклад якщо його наслідувати приведе до реальної українизації  (Прочитано 2737 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline optimist

• Ветеран форума
Знайомий попросив виробників Audi українізувати машину. Ті відмовилися. Він продав Audi, а на ті гроші придбав Toyota

СВЯТОСЛАВ ЛІТИНСЬКИЙ НЕ КУПУЄ ТЕХНІКУ БЕЗ УКРАЇНСЬКОГО МАРКУВАННЯ

ЗАДОВГО ДО РЕВОЛЮЦІЇ ГІДНОСТІ ТА ВІЙНИ НА ДОНБАСІ НАДАВАВ ПЕРЕВАГУ ТОВАРАМ, ДЕ Є НАПИСИ УКРАЇНСЬКОЮ. Долучився до групи в інтернеті "І так поймуть". Бо бойкот без розголосу нічого не дає.

ПІСЛЯ УХВАЛЕННЯ "МОВНОГО ЗАКОНУ" КІВАЛОВА-­КОЛЕСНІЧЕНКА У ЧЕРВНІ 2012 РОКУ ВІДЧУВ: ТРЕБА ПРОТИДІЯТИ. Бо не буде мови – не буде й країни. Побачив у цьому законі й позитивний момент. Там було вказано: всі інструкції до товарів та їх маркування мають бути українською. Поряд можуть стояти й інші мови. Саме замовив пральну машинку в магазині. Перед відкриттям подумав: я ж не пересвідчився, якою мовою маркування. Відкриваю – російською. Як вона в мене стоятиме? З вантажниками поговорив. Кажуть, не бачили пральок з українською. При них подзвонив на Samsung: "Дайте наклейки або панель замініть". Відмовилися. Звернувся письмово – результат той же. Пральку відвіз у магазин. Там поставилися з розумінням – повернули гроші.

ЗАТЕЛЕФОНУВАВ НА СЛУЖБУ ПІДТРИМКИ КОМПАНІЇ SAMSUNG, ЗАПИТАВ: ДО КОГО ПОЗИВАТИСЯ? Назвали компанію Samsung Electronics Ukraine. Ми з нею рік тягалися. ­Нарешті суд постановив: вона не має відношення до Samsung. З'ясували, що позиватися треба до Samsung Electronics Ukraine Company.

Святослав ЛІТИНСЬКИЙ, 34 роки, викладач, програміст. Народився 7 жовтня 1981 року у Львові. Мати Марта – міжнародний гросмейстер із шахів. Батько Володимир Літинський – кандидат наук, геодезист, викладає в університеті ”Львівська політехніка”. Має старшу на п’ять років сестру Оксану. Навчався у спеціалізованій школі з поглибленим вивченням англійської мови. Закінчив Львівський університет імені Івана Франка, аспірантуру. Працює старшим викладачем кафедри програмування. Паралельно займається ІТ-технологіями. Дружина Ярослава – теж програміст. Виховують 5-річного та 3-річного синів. ”У нас сім’я Слав. Я – Святослав, дружина – Ярослава, старший син – Владислав, молодший – Ростислав”, – каже Літинський. Позаторік у суді вимагав, щоб міграційна служба видала йому внутрішній паспорт українською мовою – без другої сторінки, що перекладена російською. Останні два роки є волонтером. Із друзями зібрав і передав у зону АТО понад 600 тисяч гривень. Грає у волейбол, плаває, займається стрільбою
Святослав ЛІТИНСЬКИЙ, 34 роки, викладач, програміст. Народився 7 жовтня 1981 року у Львові. Мати Марта – міжнародний гросмейстер із шахів. Батько Володимир Літинський – кандидат наук, геодезист, викладає в університеті ”Львівська політехніка”. Має старшу на п’ять років сестру Оксану. Навчався у спеціалізованій школі з поглибленим вивченням англійської мови. Закінчив Львівський університет імені Івана Франка, аспірантуру. Працює старшим викладачем кафедри програмування. Паралельно займається ІТ-технологіями. Дружина Ярослава – теж програміст. Виховують 5-річного та 3-річного синів. ”У нас сім’я Слав. Я – Святослав, дружина – Ярослава, старший син – Владислав, молодший – Ростислав”, – каже Літинський. Позаторік у суді вимагав, щоб міграційна служба видала йому внутрішній паспорт українською мовою – без другої сторінки, що перекладена російською. Останні два роки є волонтером. Із друзями зібрав і передав у зону АТО понад 600 тисяч гривень. Грає у волейбол, плаває, займається стрільбою
У ТРАВНІ 2014 РОКУ СУД ВСТАНОВИВ: РАЗ Я ТУ ПРАЛЬКУ ПОВЕРНУВ І ГРОШІ ОТРИМАВ, ТО МОЇ ПРАВА НЕ ПОРУШЕНІ. Але написав: такі пральні машинки не відповідають законодавству України. У вересні Samsung почав ввозити їх із написами українською. Тепер легко визначити: така пралька – нова. Якщо ж напис іноземною мовою – залежана чи ремонтована. Компанія Samsung у рекламі використовує слоган "Я розмовляю українською". Мені вже п'ятеро знайомих написали: "Святославе, купив пральку. Брав Samsung, бо вона українською. Дякую тобі".

КОМПАНІЯ ZANUSSI МАЄ ЗАВОД В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКУ. У ЖОВТНІ 2014 РОКУ ОГОЛОСИЛА ПРО ВИПУСК ОДНІЄЇ З МОДЕЛЕЙ – З УКРАЇНСЬКИМИ НАПИСАМИ. Пообіцяли: як тільки запаси закінчаться, нові машини будуть з українськими словами. Собі я купив пральку без них, лише зі значками. Для батьків дружини взяли Candy. Із цією фірмою теж мав тяганину. Суд визнав, що її товар не відповідає вітчизняному законодавству. Candy замінила панель українською мовою.

GORENJE НЕ ДОСЛУХАЄТЬСЯ ДО ПРОХАНЬ. Написав листа у посольство Словенії, бо за товарообмін між державами відповідає посол.

ПРИВАТБАНК ВИДАВАВ КВИТАНЦІЇ ПЛАТІЖНИХ ТЕРМІНАЛІВ ТА ВИПИСКИ ПО КАРТКОВОМУ РАХУНКУ – РОСІЙСЬКОЮ. Підготував скаргу. Відповіли: "Дякуємо за звернення" й відфутболили. Ми виграли першу інстанцію суду. Вони подали апеляцію. Ми виграли. Касацію – теж. Тепер, коли з такою ж проблемою звертаємося до інших банків, показуємо рішення касаційного суду. Вони знають: це – найвища інстанція. Одразу приводять у відповідність свої справи.

ВИЙШОВ НА КЕРІВНИЦТВО ПРИВАТБАНКУ. Запевнили, що не знали про таку проблему, оскільки юристи не доповіли. Після цього сайт Приватбанку став відкриватися українською мовою. Це – добра воля його керівників. Ми створили групу в інтернеті "Українська мова в Приватбанку", де вказуємо на мовні недоліки. Вони виправляють.

ПРОСИВ ЗОБОВ'ЯЗАТИ ІНТЕРНЕТ-МАГАЗИН "РОЗЕТКА" ДАВАТИ ІНФОРМАЦІЮ УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ. Суд покрутив-повертів – і відмовив. Це було до Революції гідності. Тепер з'явився закон про електронну комерцію. Улітку зробимо ще один захід у суд.

НА ОЧІ ПОТРАПИЛА ПЕРЕДАЧА ЛЬВІВСЬКОЇ ЖУРНАЛІСТКИ, ЯКА ХОТІЛА ОТРИМАТИ ПАСПОРТ ЛИШЕ УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ. Їй відмовили. Прочитав законодавство. Там чітко прописано: з 2012 року паспорт має бути лише українською. Внесення даних іншими мовами заборонено. Роздивився свій паспорт – виявився пошкоджений. Це було підставою обміняти його. Написав листи до Міністерства юстиції, МВС, Державної міграційної служби. Всі відповідали однаково: працюємо в цьому напрямку, за рік-два-три буде. Очевидна відписка. Звернувся у Державну міграційну службу за місцем реєстрації. Попросив замінити паспорт на новий, заповнений лише українською чи українською та англійською. Відмовили. У жовтні позаторік подав на них до суду. Уже в листопаді їх зобов'язали видати мені паспорт лише рідною мовою. Правда, він на старому бланку.

ЧИМАЛО КОЛЕГ ПІШЛИ ТИМ ЖЕ ШЛЯХОМ. ПІСЛЯ КІЛЬКОХ СУДОВИХ РІШЕНЬ КАБМІН ПОБАЧИВ: ДАЛІ НІКУДИ ЗВОЛІКАТИ. На початку 2015 року встановив новий зразок паспорта, заповненого українською та англійською. Державна міграційна служба не погодилася з таким рішенням – подала касацію. Але програла.

У СІЧНІ 2015 РОКУ ПРОВІВ МОНІТОРИНГ – ДВА ТИЖНІ ДИВИВСЯ ТЕЛЕБАЧЕННЯ. На каналі "Україна" кількість передач національного виробника була тільки 16 відсотків. Закон вимагає понад 50. Порушення? Порушення. Шкодить державі? Звісно. Менше замовляють продукції національного виробника, люди мають менше роботи. Купують у Росії – гроші туди йдуть. Попросив оштрафувати Нацраду – відмовилися. Звернувся до суду – він теж не побачив порушення наших прав. У листопаді торік подали апеляцію. Засідання ще не було.

МВС ПРИСИЛАЄ МЕНІ ПЕРЕКЛАД ВИСТУПІВ МІНІСТРА АРСЕНА АВАКОВА. Він часто порушує 10-ту статтю Конституції – не говорить державною мовою. Я попросив перекладати мені виступи міністра. Відмовили. Звернувся до суду – виграв. Міністерство подало апеляцію, вона припала на 9 листопада – День української писемності та мови. Це набуло розголосу. У МВС знайшовся хтось розумний – відмовилися від апеляції. Тоді міністр грубо висловився ("Львів'яни також бувають дурні, вибачте. Як і дурні бувають харків'яни. Взагалі бувають люди різні. Але головне – чи я говорю українською мовою, чи російською – що ви мене розумієте", – сказав Арсен Аваков. – Країна). Подумав, що він мав на меті образити когось. Дав запити у МВС. Отримав відповідь: міністр вважає мене людиною мудрою та самодостатньою, у жодному разі не хотів образити, львів'ян – теж. Ці слова можна сприймати як вибачення. Аваков далі виступає іноземною мовою, але тепер щоразу на мої запити надсилають перекладений текст. Це неправильно, однак мої права не порушені.

МАЮ СПРАВУ ПРОТИ АПАРАТУ ВЕРХОВНОЇ РАДИ. У СІЧНІ ЦЬОГО РОКУ ТАМ ВІДМОВИЛИ НАДАТИ ПЕРЕКЛАД УКРАЇНСЬКОЮ ВИСТУПУ ОДНОГО З ДЕПУТАТІВ.

У СПРАВІ ПРО МАРКУВАННЯ НОУТБУКІВ ВИГРАВ 2600 ГРИВЕНЬ. Купив його в інтернет-магазині. Розпакував, а клавіатура немаркована українською, немає енергетичного маркування – застереження на блоці живлення. Попросив виправити. Продавець мовчить. Сервісний центр відмовився виправляти. Суд кілька раз викликав відповідача – продавця, він не прийшов. Суд постановив: такі ноутбуки не відповідають законодавству України. Зобов'язав виплатити мені компенсацію. Зараз клопочу, щоб українською переклали написи на ноутбуках Hewlett-Packard. Пишу послу CША.

СПРАВУ ПРОТИ VOLKSWAGEN ПРОГРАВ. ЗНАЙОМИЙ КУПИВ АВТОМОБІЛЬ, А ВІН З НИМ СПІЛКУЄТЬСЯ ІНОЗЕМНОЮ МОВОЮ. Якщо навіть знаєш її, то сприймаєш повільніше. Це – проблема. Але суд її не зрозумів. Проти Seat суджуся зараз. Трохи скоригував позов, попросив експертний висновок. Toyota, Jaguar, Subaru дослухалися до прохання – інформацію надають українською. Маю знайомого, який їздив Audi. Попросив виробників українізувати машину. Ті відмовилися. Він продав Audi, а на ті гроші купив Toyota.

ЗА ДВА РОКИ МАВ ПОНАД 10 СУДІВ. Роблю це від безвиході. Працювало б належним чином управління із прав споживачів, я мав би просто написати заяву. Протягом місяця воно забороняло б імпорт товару, що не відповідає законодавству. Змушений виконувати його роботу.

Offline optimist

• Ветеран форума
На керівника Національної поліції Хатію Деканоідзе подали у суд

На керівника Національної поліції Хатію Деканоідзе подали у суд
Львів'янин Святослав Літинський подав у суд на керівника Національної поліції України грузинку Хатію Деканоідзе. Звинувачує її у тому, що вона порушує мовне законодавство України. Як державний службовець має розмовляти державною - українською. Чиновниця виступає російською. На урочистостях з нагоди річниці Національної поліції 4 серпня Хатія Деканоідзе говорила вітальну промову російською.
Судове засідання призначено на 2 вересня, чиновницю запрошено на засідання.
"Вчора був суд на вимогу про притягнення до дисциплінарної відповідальності Хатії Деканоідзе за порушення ст.10 Конституції України. Від МВС України ніхто не прийшов, суд відклали на 2 вересня на 11:30. Викликали Хатію. Хатіє, ви в Україні вже близько трьох років, може пора вже? – пише викладач в соцмережі. - Цікаво чи прийде особисто, чи тільки для затягування суду".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Змішування української з російською загрожує зникненням нашої мови протягом одного-двох поколінь" - Юрій Шевчук
35-річний Літинський закінчив факультет прикладної математики Львівського університету імені Івана Франка, тут залишився працювати на кафедрі програмування.
З 2014 року викладач через суд домігся обов'язкового застосування української мови у кількох напрямках. Іноземні виробники пральних машин почали виготовляли паспорти до техніки з українським перекладом. Літинському видали паспорт лише українською, без російської сторінки. Подав у суд на виробників автомобілів, які ігнорують українську у документації та у панелі техніки. Як результат - представник Volkswagen пообіцяв внести усі зміни, а автомобілі Volkswagen Touareg випускаються з можливістю обрання україномовних текстів мультимедійних систем з листопада 2015 року. Компанія-виробник SEAT також почала випускати авто SEAT Ateca із можливістю вибору української. У 2015 році львів'янин домігся, щоб виступи міністра Внутрішніх справ Арсена Авакова перекладали на українську мову.

Offline svit

• Ветеран форума
З пральками молодець, а от Деканоїдзе хай би він не чипав. Балбес  :smiley23:

Offline bugaga

• Ветеран форума
Спілкування вдома будь-якою мовою, а  на вулиці, в магазині, на роботі українською - ось що нам потрібно

Саме за такою схемою відбувалася русифікація
ванька ерохин вон на веллбутрине вторую машину меняет, квартиру купил, бизнес завёл, а ты всё сидишь на своих сиозсах как сыч

Offline Feral Cat

• Ветеран форума
  • Never give in!
Краще повісити Ківалова. Щоб не писав такі закони про мову.
Якою мовою спілкуються кієвлянє і їхній мер? Отож бо...
If you are going through hell, keep going.

Offline optimist

• Ветеран форума

Людина діє за законом. Закон для всіх один що для пралок що для миністрів.

Offline svit

• Ветеран форума
Людина діє за законом. Закон для всіх один що для пралок що для миністрів.

Набридне грузинам тут щось робити, бо різні ідіоти заважают, кинуть все та поїдуть в інші краї, а ми повернемо старі кадри, ментів, ГАІ, і все.

Offline Бумеранг

• Ветеран форума
  • Стать: Чоловіча

Ось воно й проролізло :кацапсько - харківське нутро.
У всій своїй красі.
Це нутро косить під великого патріота, але ж шила в мішку не сховаєш, колись таки прлізе.

А кого ще не чіпати крім безпардонної русифікаторші Деканоїдзе?

Offline Куркуль

• Hero Member

Offline Бумеранг

• Ветеран форума
Краще повісити Ківалова. Щоб не писав такі закони про мову.
Якою мовою спілкуються кієвлянє і їхній мер? Отож бо...

То що тоді виходитить? Хай Деканоїдзе й далі шпрехає кацапською?

Деканоїдзе за ці три свої чиновницькі роки українську мову ігнорувала й ігнорує 100%-но і тотально.
Кличко, звичайно, ж підарас як і більшість киян,але навіть вони не йдуть ні в яке порівняння з Деканоїдзе і з Аваковим.

Offline Бумеранг

• Ветеран форума

Offline BlackCat

• Ветеран форума
То що тоді виходитить? Хай Деканоїдзе й далі шпрехає кацапською?

Деканоїдзе за ці три свої чиновницькі роки українську мову ігнорувала й ігнорує 100%-но і тотально.

Хіба три роки? Вона на посаді 10 місяців, з листопада 2015 якщо бути точним.

Offline svit

• Ветеран форума
У всій своїй красі.
Це нутро косить під великого патріота, але ж шила в мішку не сховаєш, колись таки прлізе.

Ти тупе дегенеративне фаріонське кгбістське чмо. От і усе пояснення того маразму, що ти тут несеш.

Offline Бумеранг

• Ветеран форума
У всій своїй красі.

Ти тупе дегенеративне фаріонське кгбістське чмо. От і усе пояснення того маразму, що ти тут несеш.

Світ, я просто українець, до 6 років я укр. рос. мову навіть не розумів взагалі, говорити вільно російською навчиися тільки в 9-10 років, коли мої батьки переїхали до Києва, до цього ми жили в приміському селищі, під Києвом.

А сьогодні, коли Україна є суверенна держава, і державна мова тільки українська, а ця грузиняка за багато місяців не вимовила жодного слова українською і навіть не збирається українську мову опановувати, то яке її особисте ставлення до мене, звичайного громадянина України?

А я скажу яке. Наплювательське.

То тому я і її і Авакова за людей не вважаю.

Це двоє проросійських мразів, які хоч і важливі держ.чиновники в Україні, але будують місток до Росіі, коли режим в Кремлі впаде, то вони першими почнуть їздити в Кремль і цілуватися з новими чиновниками оці російськомовні ублюдки, такі як Аваков і Деканоїдзе.

І вони ж перщими відкриють свої російськомовні їбальники, за другу державну мову в Україні.

От і думай тепер, Світ, хто вони, хто я і хто ти.
Я, на відміну від усіх вас, українець.
« Останнє редагування: Серпня 30, 2016, 04:20:15 16:20 від Бумеранг »

Offline svit

• Ветеран форума
Світ, я просто українець,

Далі не читав. Українець принципово не може бути прихильником фсб-суки тимошенчихи.

Offline Бумеранг

• Ветеран форума
Світ, я просто українець,

Далі не читав. Українець принципово не може бути прихильником фсб-суки тимошенчихи.

З цього приводу я тобі вже багато разів казав: в тебе життєвий досвід вкрай низький. Україну ти не знаєш і не розумієш. І судити про Ю. Тимошенко чи про якогось іншого політика ти не можеш через вищевказані причини.

Offline svit

• Ветеран форума
З цього приводу я тобі вже багато разів казав: в тебе життєвий досвід вкрай низький. Україну ти не знаєш і не розумієш. І судити про Ю. Тимошенко чи про якогось іншого політика ти не можеш через вищевказані причини.

Досвід в мене побільше за твій, але то не головне. Ти - ворог, прохуйловський антиукраїнський елемент.

Offline Бумеранг

• Ветеран форума
Ферал Кет абсолютно не є прихильником Ю. Тимошенко, але ти і такі як ти його тут обпльовують при кожній нагоді.
...
Нічого, Світ, скоро тобі мізки на місце поставлять. Юлю ти згадаєш ще не раз.
Хуйло тобі прийде на допомогу, будеш від радощів аж хі-хікать.

http://news.eizvestia.com/news_politics/full/754-rossijskaya-aviaciya-na-granice-s-ukrainoj-privedena-v-dvuxminutnuyu-gotovnost

Offline Бумеранг

• Ветеран форума

Досвід в мене побільше за твій, але то не головне. Ти - ворог, прохуйловський антиукраїнський елемент.

Своїм досвідом ти скоро ділитимешся, і буде з ким. Тільки дивись, не опинися в підвалі.

Offline svit

• Ветеран форума
Ферал Кет абсолютно не є прихильником Ю. Тимошенко, але ти і такі як ти його тут обпльовують при кожній нагоді.

Ферал - просто антиукраїнець-підкацапник. Ворогом може бути і не прихильник тимошенко. Може ти тупіший за нього, тому є любителем тої клятої сучари, а фералу пох хто, або не хтось з українців.

Offline Бумеранг

• Ветеран форума
Якщо Ферал сюди прийде - скажеш йому, що він антиукраїнець-підкацапник. Цікаво, що він тобі відповість. :smilie11:

Offline Бумеранг

• Ветеран форума
Есть, как минимум, три факта, которые должны насторожить украинское военно-политическое руководство Украины в плане возможного полномасштабного вторжения России

http://news.eizvestia.com/news_politics/full/4553378

Offline svit

• Ветеран форума
Якщо Ферал сюди прийде - скажеш йому, що він антиукраїнець-підкацапник. Цікаво, що він тобі відповість. :smilie11:

Я йому постійно таке кажу. Те що він за Трампа, вже видає що людина ненормальна.

Offline Бумеранг

• Ветеран форума

Я йому постійно таке кажу. Те що він за Трампа, вже видає що людина ненормальна.

Мда... Ну в тебе й політ фантазій  :smilie2: Номальний, мабуть, тільки ти. Ну й ще такі ж, що чекають безвіза Євросоюз.
Може скоро його й отримаєте, як біженці з зони авіа- і артобстрілів.

Offline serginio

• Ветеран форума
Світ, я просто українець, до 6 років я укр. мову навіть не розумів взагалі, говорити вільно російською навчиися тільки в 9-10 років, коли мої батьки переїхали до Києва, до цього ми жили в приміському селищі, під Києвом.

а якою ж говорив до 6 років?

Offline div

• Ветеран форума
Світ, я просто українець, до 6 років я укр. мову навіть не розумів взагалі, говорити вільно російською навчиися тільки в 9-10 років, коли мої батьки переїхали до Києва, до цього ми жили в приміському селищі, під Києвом.

На идише  :weep: :lol:

Offline serginio

• Ветеран форума

На идише  :weep: :lol:

ти знаєш я теж про це подумав
МІСТЄЧКОВИЙ

Offline Бумеранг

• Ветеран форума
То помилка: рос. мову навіть не розумів в загалі.
Механічна помилка, знайшли до чого причепитись.  :smilie2:

Швидко набирав, недодивився, вже виправив.

Offline serginio

• Ветеран форума
То помилка: рос. мову навіть не розумів в загалі.
Механічна помилка, знайшли до чого причепитись.  :smilie2:

Швидко набирав, недодивився, вже виправив.

за фрейдом...

Offline optimist

• Ветеран форума
Є і така думка

На керівника Національної поліції Хатію Деканоїдзе подали до суду. Позивач – Святослав Літинський, викладач Львівського Національного університету ім. Івана Франка. Він вимагає притягнути відповідачку до дисциплінарної відповідальності за порушення ст.10 Конституції України. Згідно неї, державною мовою в Україні є українська. Деканоїдзе не послуговується нею, і Літинського це обурює. Оскільки на перше слухання від МВС України ніхто не прийшов, суд відклали на 2 вересня.

Раніше пан Літинський домігся, аби в його паспорті ліквідували російськомовну сторінку. Так само судився. Можу помилятися, але, здається, саме він повертає куплену побутову техніку, якщо додана інструкція має російськомовну сторінку або не має україномовної. Що ж, це певною мірою державницька позиція.

До неї б не виникало питань, аби пан Літинський цього разу не підмінив поняття. Це відзначив інший львів’янин та не менший борець за дотримання згаданої статті Конституції, письменник Юрій Винничук. На своїй сторінці у Facebook він написав: "Літинський робить важливу справу, але цього разу перегнув. Якщо на когось і треба подавати до суду, то на українських високопоставлених громадян, які не володіють українською або цураються її. І якби це не затіяв Літинський, то у мене б постало питання: а кому це вигідно?"

Новини за темою: Парламент своєю риторикою про українську мову і декомунізацію розхитав відносини між українцями, - Савченко
Так, цікаво. Бо судитися з грузинкою за українську мову пан Літинський почав саме тоді, коли позитивний імідж нової поліції, очолюваної нею, опинився під загрозою. Йдеться про не раз згадану тут трагедію у Кривому Озері, коли поліцейські під час затримання порушника вбили його. Саме зараз новою гарячою точкою для правоохоронців є Лощинівка. І невідомо, хто і звідки підкине поліції наступних проблем.

Справедливості ради слід відзначити: українською принципово не говорять народжені в Україні громадяни, котрі обіймають посади, вищі за Хатію Деканоїдзе. Наприклад, голова МВС Арсен Аваков, з яким панові Літинському судитися було б логічніше. Однодумці пана Літинського мають неоране поле для судових позовів: їх вартий кожен із парламентської фракції "Опозиційний блок", котрі так само виступають публічно російською. Але якщо цікавіше судитися з етнічним грузином, то хай це буде Михеїл Саакашвілі, губернатор Одещини. Він учився в Києві, тож мову трошки знає.

Свого часу киянин Олег Хаврук викликав міліцію в аптеку, де з ним відмовилися говорити українською. Крок радикальний, проте в ньому все одно більше логіки, аніж у спробі Станіслава Літинського притягнути до суду Хатію Деканоїдзе за те саме. Ще більше логіки – в діях письменниці Лариси Ніцої, котра опинилася в епіцентрі великого мовного скандалу після того, як почала боротися проти русифікації "Охматдиту". Художниця розмалювала стіни головної дитячої лікарні країни милими рибками, яким дала питомо російські імена й написала їх російською. Письменниця втрутилася, написи замалювали, але на неї обрушився шквал критики. Хоч обурені захисники рибок мали б розуміти: йдеться про державну установу, а не про приватну клініку. І саме там стаття 10 Конституції мала б виконуватися за замовчуванням.

Новини за темою: Сюмар: Якщо Деканоїдзе зважиться піти, призначення нового голови Нацполіції буде складним процесом
Нарешті, переходимо до того, на що Святослав Літинський вперто не хоче звертати увагу. Зовнішня реклама на українських вулицях відсотків на п’ятдесят – російськомовна. Це стосується також назв ресторанів, у тому числі – грузинської кухні, на що звернув увагу журналіст Вахтанг Кіпіані, який теж написав про це у Facebook. Якщо пан Літинський приїде до Києва, на залізничному вокзалі почує оголошення російською, а вокзал столиці – ворота держави. Між іншим, на тому ж вокзалі в книжкових кіосках продають твори Олеся Бузини. Тільки не смійтеся – поруч із книгами про АТО та біографією Степана Бандери. А у Львові на вокзалі в кіосках преси продають російські детективи та любовні романи. Не в перекладі.

Енергію борця за дотримання Конституції панові Літинському варто було б застосувати й до нашого телебачення. Але якщо вже хочеться судитися саме з Хатією, варто дізнатися, скільки українців знає грузинську – мову нашого справді братнього народу. І скільки грузинів віку пані Деканоїдзе й старше у себе в Грузії спілкується російською в побуті. До речі, там вільно показують не лише турецькі, а й російські канали.

Андрій Кокотюха