Автор Тема: Саботаж - ненасильницький спротив мільйонів, який зруйнував совок  (Прочитано 1443 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Декодер

• Ветеран форума
  • Стать: Чоловіча
  • "Русский мир" мертв...
Людей загоняли в концтабори, примушували працювати, але суспільство побудувало важко вловиму схему ненасильницького спротиву - саботаж, який врешті-решт зруйнував радянську систему. Тобто люди навіть ціною власного життя приймали участь у саботажі, та підтримували цей ненасильницький спротив не зважаючи на вбивства, знущання, та масовий терор.
Чому ця схема спротиву була важко вловима? Тому що використовувала базові принципи, на яких була побудована системи влади, і які одночасно були її слабкостями.

Пару прикладів.

1. "Ты начальник, я дурак" "Я начальник, ты дурак".
Система була побудована на тому, що в ній повинні бути пристуні  дурні-підлеглі. Але рівень дурості ця формула не регламентує. Цим і користувався масовий спротив.
Якщо система потребує дурнів, то спротив просто збільшував рівень дурості. Такий саботаж важко вловимий, адже друга частина ("начальник") стовідсотково провокується - більшості начальників приємно відчувати що підлеглі - дурні (чим вони дурніши тим приємніше), їм теж легше жити в системі, де все можна списувати на дурість робітників, лаяти їх, та скаржитися що вони просто не вміють працювати. Тобто в цій системі начальник спровокований "дурістю" підлеглих теж приймає участь в саботажі, тому що підтримує цю формулу, а велика частина цих начальників взагалі існує самє завдяки їй.

2. Примус, як ключова риса совку має зворотню сторону. Коли суспільство просякнуте примусом (замість заохочення як було на Заході), то саботаж теж використовував той самий звичний примус. Люди звиклі до примусу також легко підкорялися примусу саботажу.
Як це діяло. Коли хтось з низового рівня ("дурнів") намагався занадто напружуватися, то інші його розслаблювали ("тобі що більше всіх треба", "ти що краще інших" і т.і.). "Начальники" звісно пояснювали це масовим скоцтвом, та специфічним менталітетом, а насправді це був прояв того самого ненасильницького спротиву - один з механізмів його поширення та дотримання масовості.
Ще раз - схема спротиву через саботаж просто використовує ті механізми примусу, які вже побудовані основною системою.

3. Тотальний контроль.
"Госплан", один із ключових атрибутів совка, - це наслідок прагнення контролю. Система яка потребувала дурнів для формули "начальник і дурні", яка замість заохочення застосовувала примус, змушена була використовувати не природні механізми, а "штучні протези", тому що природні механізми у вимушених дурнів під примусом продукували непередбачувані наслідки і руйнівні ініциативи. Отже все треба було контролювати, кожний крок, кожний подих.
І чим більший контроль, тим більше дурнів і менше ініціативи, які потребують все більше контролю і примусу. Замкнуте коло, яке веде до саморуйнації (і як наслідок - загальне ослаблення яке провокує зовнішнього агресора, якщо він є десь поблизу).
Отже ненасильницький спротив через саботаж руйнував систему тим, що просто не опирався контролю! Тотальний контроль породжував інерцію і самознищення, отже підкорятися контролю - це посилювати цю інерцію і прискорювати це самознищення. Тобто спротив через саботаж проявляв себе в тому, що потребував ще більше і більше контролю, більше безініціативності, більше вказівок, більше інерції, більше втрат часу і т.д.

4. Механізми маскування саботажу.
Їх було багато, але самим цікавим було те, що саботажники були навчені системою жити в брехні та самообмані, відкидати реальність, навчені настількі якісно, що їм було легко переконати самих себе що ніякого саботажу нема, що це просто нічого не поробиш і що насправді винен менталітет і т.і. Тобто була збудована ідеальна система, коли всі дурили всіх і навіть самих себе настількі якісно що вірили в це. :) Вірили і дурні, вірили і начальники...

Врешті-решт "недурні" начальники, і "дурні" підлеглі повністю зруйнували критерії по яким можна було розрізнити де дурість, а де розумність, і система дійшла до критичної точки маразму, коли вона не здатна була передбачити справжні загрози. Спрацював мехнізм, коли ослаблена система має бути рано чи пізно атакована тим чи іншим чином зовні. І вона була атакована і зруйнована.
« Останнє редагування: Грудня 02, 2016, 02:17:44 02:17 від Декодер »

Offline Декодер

• Ветеран форума
  • "Русский мир" мертв...
До речі в совку був досить поширений приклад людей які маючи хист і маючи розум не йшли в систему, а залишались поза нею. Йшли простими робітниками двірниками і т.і. Це ще один цікавий приклад ненасильницького спротиву через саботаж. Формально мотиви були різними, а насправді це була саморуйнація системи яка нездатна заохочувати, не має гідності, та прагне принижувати і контролювати.
« Останнє редагування: Грудня 02, 2016, 01:42:48 01:42 від Декодер »

Offline polelis

• Ветеран форума
Назавжди запам'ятав розмову з татом...
Мені було десь років 12.
Я був свідком частих "кухонних" розмов мого тата
з мамою про те, як в його установі директор тисне
на нього, щоб він поступав в члени КПСС.

Директор не тільки малював порівняльні картини
батькового майбутнього в статусі безпартійного і
як члена партії, він також наполегливо вимагав пояснень
причин відмови.
Якось після такої "кухонної" розмови я запитав тата:
"Я не розумію, якщо тобі обіцяють таку чудову кар'єру
при умові вступу в партію, то чому відмовлятися?"
Тато мені відповів: "в цій партії немає жодної чесної
людини!.."
Я пригадав, як в школі нам розповідали про
першого космонавта - комуніста Гагаріна... і
запитально сказав: "...а Гагарін?"
На що мій батько не задумуючись відповів:
"Я його ніколи не бачив!" :smilie1:

Offline Декодер

• Ветеран форума
  • "Русский мир" мертв...
Назавжди запам'ятав розмову з татом...
Мені було десь років 12.
Я був свідком частих "кухонних" розмов мого тата
з мамою про те, як в його установі директор тисне
на нього, щоб він поступав в члени КПСС.

Директор не тільки малював порівняльні картини
батькового майбутнього в статусі безпартійного і
як члена партії, він також наполегливо вимагав пояснень
причин відмови.
Якось після такої "кухонної" розмови я запитав тата:
"Я не розумію, якщо тобі обіцяють таку чудову кар'єру
при умові вступу в партію, то чому відмовлятися?"
Тато мені відповів: "в цій партії немає жодної чесної
людини!.."
Я пригадав, як в школі нам розповідали про
першого космонавта - комуніста Гагаріна... і
запитально сказав: "...а Гагарін?"
На що мій батько не задумуючись відповів:
"Я його ніколи не бачив!" :smilie1:

Люди тримали дулю в кишені, і до речі в самій системі нагорі було багато тих, хто це розумів. Але зробити нічого не могли.

Offline svit

• Ветеран форума
А я у дитинстві винайшов спосіб, як ненасильницько повалити владу комуністів  :shuffle:

Вже в першому класі я знав, що у виборчих бюлетенях є два типи кандидатів - комуністи і безпартійні. Треба було всього лише голосувати за безпартійних, і комуністи втратили б владу  :smilie8:

Offline Декодер

• Ветеран форума
  • "Русский мир" мертв...
А я у дитинстві винайшов спосіб, як ненасильницько повалити владу комуністів  :shuffle:

Вже в першому класі я знав, що у виборчих бюлетенях є два типи кандидатів - комуністи і безпартійні. Треба було всього лише голосувати за безпартійних, і комуністи втратили б владу  :smilie8:
Комуністична партія під кінець перетворилася на засіб побудувати собі кар'єру. Там теж було досить тих хто займався імітацією (тобто саботував, навіть якщо не  усвідомлював це).

Offline Askold

• Ветеран форума
Єдиний  спосіб спротиву, який доступний рабу, це робити свою роботу неякісно.

Offline Декодер

• Ветеран форума
  • "Русский мир" мертв...
Єдиний  спосіб спротиву, який доступний рабу, це робити свою роботу неякісно.

Якщо ненасильницького, то мабуть єдиний.
Тут цікаве те, що цей спротив провокує сама система. Раб повинен бути не рівним рабовласнику, він повинен погано працювати. Інакше зникає сенс розподілу на рабів і хазяїв. Тобто рабовласницька система взагалі не передбачає висококласного працівника. Адже його "висококласність" - це посягання на вищість у всьому хазяїна.
« Останнє редагування: Грудня 02, 2016, 04:28:20 16:28 від Декодер »

Offline Декодер

• Ветеран форума
  • "Русский мир" мертв...
Взагалі тут є кілька дуже цікавих питань.
Наприклад - чи можна вважати таких як Туполєв або Корольов зрадниками спротиву? Адже вони бачили цю систему, система почала їх ламати і виходить так що вони не витримали і почали працювати гарно? Отримавши відповідні послаблення.

Offline Feral Cat

• Ветеран форума
  • Never give in!
Наприклад - чи можна вважати таких як Туполєв або Корольов зрадниками спротиву? Адже вони бачили цю систему, система почала їх ламати і виходить так що вони не витримали і почали працювати гарно? Отримавши відповідні послаблення.

Я не думаю, що вони замислювалися над тим, що вони супротивники режиму чи зрадники спротиву.
Коли тобі ламають щелепу в підвалі, то ти про конструкцію ракети навряд чи думаєш.
Мені здається, що вони себе виправдовували тим, що роблять справу, потрібну насамперед країні і прогресові, а про режим намагалися не думати.

Взагалі, ненасильницький спротив є дуже ефективною справою, але він має бути масовим явищем.

Уявіть собі Київ 30 листопада 2013 року, де мирно протестують не кілька сот студентів і політичних активістів, а кілька сот тисяч людей. І так по кількох крупних містах країни.
If you are going through hell, keep going.

Offline Askold

• Ветеран форума

. Тобто рабовласницька система взагалі не передбачає висококласного працівника. Адже його "висококласність" - це посягання на вищість у всьому хазяїна.
[/quote]

Дуже цікава думка!
Однозначно щось в цьому є. :smiley24:

Offline Askold

• Ветеран форума

Напевно таки ні, бо це спротив неусвідомлений, породжений самою сутніюстю системи.
Але дуже високоморальними людьми їх також вважати неможа.
Вони не зрадники і не борці, вони і не холоді і не гарячі.
Можливо це в якійсь мірі гірше від зрадникив.

Offline Декодер

• Ветеран форума
  • "Русский мир" мертв...
Я не думаю, що вони замислювалися над тим, що вони супротивники режиму чи зрадники спротиву.
Коли тобі ламають щелепу в підвалі, то ти про конструкцію ракети навряд чи думаєш.
Мені здається, що вони себе виправдовували тим, що роблять справу, потрібну насамперед країні і прогресові, а про режим намагалися не думати.
Взагалі, ненасильницький спротив є дуже ефективною справою, але він має бути масовим явищем.
Уявіть собі Київ 30 листопада 2013 року, де мирно протестують не кілька сот студентів і політичних активістів, а кілька сот тисяч людей. І так по кількох крупних містах країни.

Ненасильницький спротив має дуже різні форми.
Насправді тут є ще один цікавий момент.
Візьмемо приклад російського телебачення. В 90-ті російська правляча еліта була не в змозі конкурувати з Заходом в медіа-сфері. Що було зроблено. Дали змогу розумним людям створити бізнес, ввели лохів в оману, а потім як слід роздивившись як воно має бути цей бізнес відібрали. Зараз у російської влади є досить розвинене телебачення яким вона успішно зомбує населення. Тобто ті хто повірив і просто почав робити свою справу, як виявилося згодом напрацьовували все не для себе, а для правлячої касти. Звісно така схема - заманити, дати змогу щось створити, а потім відібрати діє на певний час, до того поки чергові зміни не змусять повторити цей розвод лохів знову. Так воно і йде - по спіралі, повторюється одне й те саме знову і знову.

Напевно таки ні, бо це спротив неусвідомлений, породжений самою сутніюстю системи.
Але дуже високоморальними людьми їх також вважати неможа.
Вони не зрадники і не борці, вони і не холоді і не гарячі.
Можливо це в якійсь мірі гірше від зрадникив.

З іншого боку оцінити що з того вийшло можна зараз, коли пройшов певний час.
Совок розвалився. Літаків нових нема, ракети постійно падають. Відставання від Заходу катастрофічне.

Offline BlackCat

• Ветеран форума
Їх було багато, але самим цікавим було те, що саботажники були навчені системою жити в брехні та самообмані, відкидати реальність, навчені настількі якісно, що їм було легко переконати самих себе що ніякого саботажу нема, що це просто нічого не поробиш і що насправді винен менталітет і т.і. Тобто була збудована ідеальна система, коли всі дурили всіх і навіть самих себе настількі якісно що вірили в це. :) Вірили і дурні, вірили і начальники...

Вже у 70-х радянська ідея побудови комунізму почала себе вичерпувати. Мені розказували, що у вузах були предмети типу "історії КПСС". Ніхто цю дурню не вчив, скидались викладачу по пару рублів на іспит. В результаті держава думала, що насадила свою ідеологію молоді, а насправді був звичайний саботаж, так ще й совок за це ненавиділи.
Ну а щодо мене, то ніяк не міг усвідомити для чого приймають в жовтенята та піонери.

Offline Бувалий

• Ветеран форума
Ну а щодо мене, то ніяк не міг усвідомити для чого приймають в жовтенята та піонери.
То було навчально-виховна работа.
А ще... теж саме було в Будинках пiонерiв (Дитяча самодiяльнiсть).
Огляди, лiнiйки, паради - для високого начальства з Гор. кому Партii.
I нi хто не скаржився на мiзернi зарплати, тому що... 90 проц. "виховання"... лишалося на паперi.
Отаке веселе у нас було життя.
 :smilie7:

Offline Декодер

• Ветеран форума
  • "Русский мир" мертв...

Вже у 70-х радянська ідея побудови комунізму почала себе вичерпувати. Мені розказували, що у вузах були предмети типу "історії КПСС". Ніхто цю дурню не вчив, скидались викладачу по пару рублів на іспит. В результаті держава думала, що насадила свою ідеологію молоді, а насправді був звичайний саботаж, так ще й совок за це ненавиділи.

Можливо я неправий, але особисто для мене в певний момент стало очевидно, що комуністична ідея - це просто ширма яка сама по собі не має ніякого сенсу взагалі. Хіба що зручна можливість для різних демагогів жонглювати незрозумілими термінами.

Т.з. комуністи (верхівка) - це звичайні бандюки, які знайшли в "комунізмі" зручне виправдання для тих злочинів що вони робили. Тобто замість того щоб просто вбивати, грабувати, шантажувати, погрожувати вони все це робили, використовуючи комунізм як відволікаючий маневр, який успішно спрацьовував для тих, хто занадто багато мав довіри до слів.

Тобто для верхів "ідея побудови комунізму" (с) була "вичарпана" з самого початку. Згодом розуміння того що це "дурня" (с) дійшла до низів.

Offline BlackCat

• Ветеран форума
I нi хто не скаржився на мiзернi зарплати, тому що... 90 проц. "виховання"... лишалося на паперi.
Отаке веселе у нас було життя.
 :smilie7:

Та багато чого існувало на папері. "Вони роблять вигляд, що достатньо платять - ми робимо вигляд, що працюємо".
І коли настав момент розвалу СРСР - більшість тупо зробили вигляд, що нічого не відбувається. Захищати систему було нікому.