Так я не сперечаюсь особливо.
Є аналіз впливу вегетаріанської дієти відносно хвороби серця та раку. Ось приблизно такі відсотки я вважаю достовірними
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26853923
This comprehensive meta-analysis reports a significant protective effect of a vegetarian diet versus the incidence and/or mortality from ischemic heart disease (-25%) and incidence from total cancer (-8%). Vegan diet conferred a significant reduced risk (-15%) of incidence from total cancer.
Але ту нічого не говориться про інші ефекти. Наприклад деякі дослідження показують збільшену частоту депресії (в 2 рази) у вегетаріанців.
Лікарі кажуть, що споживання Омега-3 жирних кислот серед населення дуже низьке. Добова доза має становити 2 г. Для того щоб подолати депресію, потрібно збільшити дозу до 3 г. Отже, у раціоні має бути 2-3 порції жирної риби на тиждень.
На жаль, якість риби сьогодні не завжди відповідає нашим очікуванням. А ціна на неї — й поготів... Тому проблему дефіциту Омега-3 допоможе вирішити риб’ячий жир у капсулах — його особливо рекомендують дітям.
Джерела кислоти Омега-3:
— Жирні сорти риби: оселедець, тунець, форель, лосось, макрель, сардини, скумбрія, палтус.
— Риб’ячий жир.
— Червона, чорна ікра.
— Морепродукти: молюски, креветки.
— Лляна, соєва, кунжутна нерафіновані олії.
— Пророщена пшениця.
— Лляне насіння.
— Волоські, мигдальні горіхи.
— Квасоля, броколі, цвітна капуста, шпинат, диня.
Джерела кислоти Омега-6:
— Соєва, гарбузова, соняшникова, кукурудзяна олії.
— Сире насіння соняшника.
— Кунжут, мак.
— Гарбузове насіння.
— Пророщена пшениця.
— Сало, яйця, вершкове масло.
— Фісташки, кедрові горішки.
Джерело: Україна молода
http://ridna.ua/2016/11/yaki-zhyry-je-korysnymy-dlya-orhanizmu/http://www.umoloda.kiev.ua/number/3070/218/105324/Щодо раку, серцево-судинних можна глянути тему про транс-жири.
http://ukrpravda.net/index.php?topic=46320.0