Скиталінська:
ШТРУДЕЛІ "ТОСКАНІЙСЬКІ ДИЯВОЛИ"
(чому така назва -- зрозумієте з тексту) 🙂
.
Тричі в рік я печу штруделі: на Новий рік, Великдень і мій день народження.
.
Навчилася я їх пекти років 15 тому, ще будучи хірургинею, як зараз модно називати, тому роблю все "на автоматі" і всі складники насипаю і наливаю "на око".
.
Ці штруделі мають дуже тоненьке тісто, а весь інший об'єм займає начинка (поки що я нічого подібного не куштувала навіть у найкрутіших ресторанах)
.
Її можна готувати різну, але я поки що обмежувалася маком, горіхами, яблуками з корицею та вишнями.
.
РЕЦЕПТ
Духовку розігріти до 200 градусів.
.
Спочатку приготувати НАЧИНКИ (для цього діла впрягаємо сім‘ю, нижче напишу, чому).
.
ЯБЛУЧНА.
Яблука помити, розрізати на четвертинки, кожну з яких теж порізати на пластинки. Змішати з пюре з одного лимона (порізати на кружечки і збити в блендері з цукром. Хто не любить гоструватого смаку шкірки лимона, зрізаєте, але то майже гріх, бо у шкірці багато користі, тому не капризуйте).
Накладати на розкатане тісто (рецепт буде нижче) ложкою рівномірно по всій поверхні і посипати густо корицею. Можна також посипати родзинками.
.
МАКОВА.
Мак перемолоти у кавомолці, залити водою, проварити хвилин 5-10 на слабкому вогні, додати цукру, можна також потовчені горіхи. Начинку накладати рівномірно ложкою по всьому розкатаному тісту, потім розрівняти.
Чур, начинку не їсти по ходу накладання:))
.
ВИШНЕВА.
Вишні без кісточок розім'яти руками, щоб пустили сік, довести до кипіння на слабкому вогні і ще раз витиснути сік (можна брати морожені, там уже після розморозки буде багато соку).
Сік змішати з чайною ложкою крохмалю, додати трохи цукру і влити у вишні; помішуючи, довести до кипіння і виключити.
Начинку накладати рівномірно ложкою по всьому розкатаному тісту, потім розрівняти.
.
ТІСТО (на всі штруделі)
Приблизно 300-400 + грамів борошна
Дрібка солі
Приблизно 100-150 мл теплої води
Приблизно 3 столові ложки олії.
.
В серединку гірки з муки нисипаєте сіль, олію, воду, вимішуєте ложкою, потім руками, до тих пір, поки тісто не буде відлипати від рук, а буде м'яким еластичним.
.
Тоді його розділити на 3 частини і скатати в ковбаски.
.
Щоб розкатати тісто, покладіть ковбаску з тіста на середину кухонного рушника з такої тканини, як скатертина, але перед тим рушник посипте рівномірно борошном і розрівняйте те борошно рукою.
.
Тісто посипаєте борошном і качалкою розкачуєте, час від часу посипаючи борошном, щоб не прилипало до качалки.
Так катаєте і катаєте, поки тісто не стане дуже тонке.
.
Тоді на нього рівномірно накладаєте начинку і розмазуєте ложкою. АЛЕ! Не на все, прямо, тісто, а сантиметрів 10 з одного краю залишаєте.
.
Берете рушник з того краю, де покрили тістом до країв, і, легенько припіднімаючи, скручуєте тісто з начинкою в рулет, поки не скрутите до кінця.
.
Потім берете за два кінці рушника, на якому лежить рулет і лееееегко перекочуєте на дечко, застелене пергаментним папером або змащене олією (посипати борошном дечко не потрібно). Поверхні штруделів обережно, щоб не розірвати, змащуєте жовтком, змішаним з ложкою води або молока. Я змащую попередньо змоченою у воді і витисненою ваткою.
.
Намазали -- і в духовку.
Запікаєте до легкої золотистої поверхні.
.
Я не сильно парилась, і на одне дечко один до одного поскочувала всі три штруделі.
Тому вони майже спаялись один з одним.
Ви можете так не робити, якщо Ви рафінований естет) 🙂
.
Коли спечете, просто виключіть духовку, і привідкрийте дверцята , штруделі не чіпайте, нехай там і охолонуть (думаю, Вам це буде не під силу і, до того часу, як вони охолонуть, їх залишиться половина))))
.
P.S. Якщо хочете, щоб шари тіста чітко відмежовувались від начинки, тоді додайте собі клопоту -- кожне вже розкатане тісто, перед тим, як покласти начинку, помажте розтопленим вершковим маслом і посипте сухарями. Я таке не роблю, бо і часу життя шкода, і на смак це не впливає:)
.
А ТЕПЕР "О ГЛАВНОМ".
Нафіга Вам ті штруделі??
Та вся бабранина, нерви, щоб не розірвалося тісто, нарізання начинки, цукор (!)... "боже мой, шо ж ви за дієтолаг такой...", мелення маку ( в мене така макомолка вітек називається, що, поки мелеш, хочеться нею кинути в стіну, а потім потоптатися на ній, як Луї де Фюнес. Але ж ..то майже святе, бо мама подарувала, купила найдешевшу, і викинути шкода, і поки мелеш, випробовуєш нерви на міцність))).
Тісто. Окрема тема. Борошно ж. А та золотиста скоринка -- то злобні КПГ -- кінцеві продукти глікації. Будете часто їсти такі скоринки -- постарієте, закатарактите свої очі, а шкіра зморщиться 😀
.
АЛЕ. "Рєдко, но мєтко" пекти штруделі можна і навіть треба.
1. Гормезис. Тобто нетривалий стрес малої сили. Стимулює захисні сили організму, можна сказать, возвеличує:)))
2. Медитація. Поки мнете і розкачуєте тісто, вся увага переключається на нього -- лікуєте розхитані нерви.
3. Запах. Коли починає доходити до готовності, а потім спечене чекає у духовці -- то можна здуріти від того запаху. Подвійна медитація. Нанюхавшись, Ви стаєте безстрашним джидаєм.
4. Смак. Була така пєсня "я буду долго гнать віласіпєт.." -- так то про смак штруделів. Просто так взяти і ковтнути -- то майже злочин, тому тримаєте в роті, відчуваючи ті печені ніжні яблучка з корицею. Боже...Зберіть всю волю в кулак і обмежтеся одим шматочком. Не виходить зібрати в кулак, станьте в планку і поприсідайте 20 разів по три підходи. Має допомогти:)
.
Штрудель в домі -- то подія, то свято.
Тому, якщо, часом Вас накриє тоска (що не можете поїхати в Тоскану), то згадайте про "тосканійських дияволів", які розганяють будь-який сум і "тоску" 🙂
.
Поки то все наклацала, мозолі на пальцях набила:))))
.
В мене всьо:)
.
P.S. І о самом главном:)
Як наловчитеся, то штруделі замішуватимете і кататимете на тому кухонному рушнику так швидко, що це займає пару хвилин, повірте:)
Найдовше в цьому -- це приготування начинки, тому швиденько припряжіть чоловіка чи рідних -- "хочете штруделі?" -- робіть начинку! 🙂
(Ви ж їм, канєшно, не признавайтеся, що тісто -- то швидко і просто, навпаки, наганяйте пургу, мовляв, "заради тебе мучуся, катаю, не розвиваюся, дисертацію не пишу" -- тому нехай вся сім'я ріже яблука!!
)))
.
Хто спече хоч один штрудельок з цього рецепту -- той, щитай, не зря проживає своє життя на карантині 🙂
.
Можете і поширити -- я так довго оце клацала, мінімум тричі було бажання кинути ту антидієтологічку писанину клацати -- а Вам один клац -- і вже пішло 🙂
.
Дякую 🙂 Сподіваюсь, Ви там усміхнулися, а то дуже добре для здоров'я 🙂
.
#штрудель #рецепт #щастя #свято #карантин #шо_ж_ета_за_дієтолаг_такой
.