...Думаю, що політика Гетьмана щодо споконвічних українських територій — Кубані й Криму — показувала, що він не збирався віддавати своє. У нього в крові була експансія. Давно забута співвітчизниками — з часів походів Святослава Хороброго. Ті, хто цього жахався, були травмовані давніми поразками. А він — «заряджений» на успіх. Його опонентам складно було знайти порозуміння з Гетьманом. Бо їхній висоті був доступний зовсім інший історичний ландшафт. Таке моє бачення.
...Аристократизм в Україні досі не пошанований. Не тільки тому, що немає пам’ятників ні Гетьману, ні його самовідданій родині, ні його соратникам, ні представникові династії Габсбургів — Вільгельму Францу фон Габсбургу-Лотаринзькому (Василю Вишиваному)... Де немає Лицаря, приходить Хам, приходить бандит. Де немає аристократа — плебей...
Наша діяльна вдячність і стане «маркером» по-справжньому вільного народу.
З усіх тлумачень Аve (не лише Ave, Cаеsar, не лише Ave, Гетьман) для мене найбільш близьким є те, що цим словом, яке збережено у молитві, архангел Гавриїл звернувся до Богородиці у день Благовіщення. Це була звістка надії, яка й нам нині дуже потрібна.
Аve!..
З любов’ю
Лариса ІВШИНА (ЖАЛОВАГА)
https://day.kyiv.ua/uk/article/tema-dnya-akciya-dnya-cuspilstvo/ave?fbclid=IwAR1Yk6H_nOoS2LoYpwXOo9PoSr1sZsZNSZHQW4UggWAcH7tZ2J4Jmlmb6KQ