0 Користувачів і 2 Гостей дивляться цю тему.
Якщо "Удар по острову свободи". Патріарх Кирило заявив, що Константинополь хоче зруйнувати РПЦРосійська православна церква ставить під сумнів першість Вселенського патріарха, вона повинна зректися автокефалії.Про це в інтерв’ю ВВС заявив архієрей Константинопольської церкви, представник Вселенського патріархату при Всесвітній раді церков, доктор богослов'я, який давно та глибоко займається українською проблематикою, архієпископ Тельміський Іов (Геча).За його словами, Томос Всемогутній: як автокефалія українській церкві зробила з РПЦ розкольниківпроголошувати автокефалію юридично має право саме Константинополь, про відповідну норму йдеться у томосах всіх нових церков, які визнають першість Вселенського патріархату. "Тут на світовому рівні суддею чи РПЦ розриває зв'язки з Константинополемарбітром є Константинополь і ніхто інший, згідно з канонами, згідно з православною еклезіологією", - сказав він.Читайте також: Філарет озвучив назву нової церкви після отримання Томосу. Головне з виступу глави УПЦ КПФіларет озвучив назву нової церкви після отримання Томосу. Головне з виступу глави УПЦ КПТаким чином, РПЦ має зректися своєї автокефалії, якщо ставить під сумнів юридичне право. Архієпископ Іов нагадав, що патріарший статус Московській церкві надав у XVI столітті Вселенський патріарх Єремія ІІ. У документі наголошувалось, що московському архієрею дається право називати себе патріархом при тому, що він має визнавати Константинопольського патріарха як свого главу. "Деякі каноністи вважають, що, оскільки ці нові патріархати, нові автокефалії були створені Вселенським патріархатом, то в певний момент, якщо Вселенський патріархат вважатиме це за потрібне, він може і скасувати цей статус", - каже владика Іов.Утім, в Константинопольському патріархаті переконані, що після Автокефалія Української церкви не означає розколу православ'я - священик РПЦрізкої реакції РПЦ на можливість надання томосу Українській православній церкві РПЦ повернеться до єднання з Вселенським престолом, який не збирається розривати відносини.Читайте також: Синод УПЦ-КП змінив титул ФіларетаСинод УПЦ-КП змінив титул Філарета"Але якщо така ситуація продовжуватиметься довгий час, звичайно, Вселенський престол буде змушений ухвалювати певні рішення, щоб забезпечити єдність церкви", - пояснив архієпископ. Причинами розриву можуть бути "щось дуже сильне відносно віровчення або канонічного устрою церкви"."Історія нас вчить, що всі православні церкви без винятку і найперше Православна церква в Росії, коли приходить момент загрози, якоїсь проблеми, вдаються до Константинополя за підтримкою і порадою", - каже він."Думаю, ніхто наразі у православному світі не бажає, щоби церкви ізолювали себе одна від одної… Так що я оптиміст, і думаю, що православна церква знайде вихід з цього положення", - говорить архієпископ Іов. Більше читайте тут: https://tsn.ua/ukrayina/rpc-maye-zriktisya-avtokefaliyi-u-vselenskomu-patriarhati-poyasnili-scho-porushuye-kirilo-1243215.html