Вступне слово Генерального директора ВООЗ на брифінгу ЗМІ про COVID-19 - 13 липня 2020 рокуhttps://www.who.int/dg/speeches/detail/who-director-general-s-opening-remarks-at-the-media-briefing-on-covid-19---13-july-2020===
Очільник ВООЗ Гебреєсус:
Дозвольте сказати, що занадто багато країн рухається в неправильному напрямі.
Вірус залишається ворогом номер один, але дії багатьох урядів і людей не відображають цього.
Єдина мета вірусу: знайти людей для зараження.
Суперечливі повідомлення від світових лідерів підривають найважливіший компонент будь-якої відповіді [на пандемію]: довіру.
Якщо уряди недостатньо чітко спілкуються зі своїми громадянами і не впроваджують комплексної стратегії, спрямованої на придушення передавання вірусу та врятування життів,
якщо населення не дотримується основних принципів суспільної охорони здоров'я,
якщо основ не дотримуються, існує лише один шлях, який має пройти ця пандемія:
ставатиме дедалі гірше, гірше і гірше.Кожен лідер, кожен уряд і кожна окрема людина мають зробити свої зусилля, щоб розірвати ланцюги передачі та припинити колективні страждання
Щойно сьогодні було опубліковано останнє видання "Державна продовольча безпека та харчування у світі", за яким, за підрахунками, майже 690 мільйонів людей голодували в 2019 році.
Незважаючи на те, що поки що зарано оцінювати повний вплив COVID-19, у звіті підкреслюється, що на 130 мільйонів більше людей може зіткнутися з хронічним голодом до кінця цього року.
Ми всі сподіваємось, що буде ефективна вакцина, але нам потрібно зосередитися на використанні інструментів, які ми маємо зараз, щоб придушити передачу та врятувати життя.
Нам потрібно досягти стійкої ситуації, коли ми матимо адекватний контроль над цим вірусом, не вимикаючи своє життя цілком, або ховаючись від блокування до блокування; що має надзвичайно згубний вплив на суспільство.
===
Я маю бути з вами відвертим:
до осяжного майбутнього, повернення до «старого нормального життя» не буде.Але є дорожня карта до ситуації, коли ми можемо контролювати захворювання та продовжувати своє життя.
Але для цього потрібно три речі:
По-перше, орієнтація на зниження смертності та придушення передачі.
По-друге, уповноважена, зайнята громада, яка вживає індивідуальних заходів поведінки в інтересах один одного.
По-третє, нам потрібне чітке керівництво уряду та координація комплексних стратегій, які передаються чітко та послідовно.
Це можна зробити. Це треба зробити. Я говорив це раніше і буду продовжувати це говорити.
Незалежно від того, де країна знаходиться в кривій епідемії, ніколи не пізно вживати рішучих заходів.
Виконайте основи та працюйте з лідерами громад та всіма зацікавленими сторонами, щоб забезпечити чіткі повідомлення з питань охорони здоров'я.
Ми не були готові колективно, але ми повинні використовувати всі інструменти, які ми маємо, щоб привести цю пандемію під контроль. І нам це потрібно зробити прямо зараз.
Разом ми повинні прискорити науку якнайшвидше, знайти спільні рішення COVID-19 і завдяки солідарності побудувати згуртовану глобальну відповідь.
Наука, рішення та солідарність.
Я дякую вам.