Нідерландський державний інститут з охорони здоров'я і навколишнього середовища (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) щотижня обновляє графіки кількості позитивних тестів, госпіталізованих і померлих від ковіду пацієнтів. Якщо ці графіки синхронізувати і нанести дати початку суспільних обмежень, початку масової вакцинації і відміни більшості обмежень, то можна зробити кілька висновків. Зокрема вижно, що в минулому році кількість зареєстрованих хворих була низькою, можливо, через малу кількість тестів, але, водночас, кількість важких хворих, що потребували госпіталізіції і померлих була великою. Співвідношення померлі/захворілі було величезним: на початок квітня 2020 року 170/1100, приблизно 15%. Загальна відносно невелика кількість хворих навесні 2020 року дозволила придушити поширення хвороби влітку обмежувальними заходами.
Друга хвиля з осені була набагато потужнішою. Кількість зареєстрованих хворих швидко зросла, знов таки, можливо, за рахунок масштабнішого тестування. Але кількість померлих від кількості тих, хто захворів, склала на середину грудня 80/12000 =~ 0.67%.
З 6 січня почалася масова вакцинація. В НЛ, в першу чергу, вакцинували людей старших вікових груп і персонал будинків по догляду за старими і медиків. Почали із віку 90+, потім 85+ і так далі. Цікаво, що графік кількості померли з 6 січня неухильно рухається донизу, в той час, як кількість хворих і госпіталізованих ще йшла хвилями. Можна зробити припущення, що вакцинація в купі із карантинними обмеженнями знижує ризик смерті.
Цікавим також видаються графіки за літо цього року. На 26 червня кількість хворих сильно впала і уряд прийняв рішення про послаблення карантинних обмежень. Скасували вимоги носити маски в магазинах, дозволили працювати ресторанам і дискотекам, відкрили театри, дозволили концерти. Більшість людей похилого віку вже була вакцинована. Молодь ще практино була не вакциована. В результаті відвідувачі умовних дискотек за два тижні підняли кількість хворих мало не в деять разів. Але кількість госпіталізованих і померлих зросла незначно.
Скоріше за все, вакциновані люди не хворіли, а ті, хто все ж захворів, не потребували госпіталізації, і майже ніхто не вмирав. Невакцинована молодь хоч і хворіла, проте, швидко видужувала без госпіталізації.
Одразу скажу, що, як будь-які статистичні дані, оці графіки допускають купу різних тлумачень і завжди дають привід закинути авторам якусь упередженість, чи нехтування якимись третіми факторами, що впливають на результат. Я із цим згідний, і не вважаю що із цих графіків можна робити залізобетонні висновки про взаємозв'язок різних факторів. Але я впевнений, що ці дані не підтасовані, що вже само по собі є плюсом. Для мене особисто, вони підтверджують давно відомий факт, що вакцинація запобігає захворюванності і полегшує перебіг хвороби.