Пряма мова виконуючого обов'язки прем'єр-мініста Марка Рютте:https://www.nu.nl/285413/video/belangrijkste-punten-uit-ruttes-verklaring-over-aftreden-kabinet.html?jwsource=clПравова держава мусить захищати громадян від всемогутнього уряду. І в цьому випадку таке завдання нажахливішим чином було провалено. Звіт парламентської комісії щодо афери з виплати допомоги на дітей є жорстким, але справедливим. На усіх рівнях політики, виконавча влада і юридична система наробили помилок, що призвели до вчинення несправедливості у відношенні тисяч батьків. Але, в решті решт, політична відповідальність лягає на діючий уряд і ні на кого більше. Реакція уряду полягає в розумінні необхідності виплатити компенсації постраждалим батькам. Це необхідно організувати в першу чергу і ми вже працюємо над тим, як це зробити.
Для майбутнього треба зробити набагато більше. Неприпустимо, щоб такі жахливі помилки повторювалися. Тому нам необхідно розробити нову систему виплат допомоги людям. І ми почнемо із компенсацій, що виплачуються за дитсадок і групи продовженого дня. Сигнали, що система не в порядку, мають набагато швидше надходити на вищі щаблі, і викликати набато швидшу зворотню реакцію. Також треба повністю переглянути систему інформації.
Сьогодні також стояло питання про політичну відповідальність. Ми були одностайні - якщо уся ситема дала збій, то й відповідальність має нести увесь уряд. Що призвело до логічного рішення - подати королю прохання звільнити кабінет міністрів в повному складі.
Залишається питання, що конкретно означає відставка уряду в цілому. Парламентські вибори заплановані на середину березня. Від нас вимагається продовжувати виконувати роботу, що необхідна для блага країни. Я хочу сказати Нідерландам - наша боротьба із короновірусом продовжуватиметься. В наступні місяці наша робота стосовно короновірусу і його наслідків для суспільства залишатиметься без змін в формі вже існуючих і нових пакетів допомоги.
Я хочу сказати батькам, що постраждали у цій афері з допомогою на дітей. Ми працюватимемо над тим, щоб ви швидко отрмали компенсації, і над необхідними змінами.