Байден підбив підсумки зустрічі з Путіним
16 червня 2021
За підсумками двосторонньої зустрічі Джо Байдена і Володимира Путіна в Швейцарії 16 червня президент США проводить персональний брифінг для представників ЗМІ.
Всі подробиці прес-конференції Байдена, головні заяви про результати переговорів наводить РБК-Україна.
20:37 "Я чітко йому (Путіну, - ред.) сказав, що наслідки цього будуть руйнівні для Росії. Я йому сказав, що дуже багато означає, коли країна має таких ув'язнених", - сказав Байден відповідаючи на питання, що сталося б, якби Навальний загинув у російській тюрмі.
20:35 США і РФ почали двосторонній діалог щодо стратегічної стабільності, зокрема по контролю озброєнь. "Це означає, що наші дипломати і військові експерти зможуть зустрітися і обговорити, як ми можемо захистити наші народи від небезпек, які представляє нове, витончене озброєння, що підвищує ризик військового конфлікту", - сказав Байден. За його словами, також порушувалося питання кібербезпеки. За словами Байдена, він передав Путіну список з 16 сфер критичної інфраструктури, які не повинні піддаватися кібератакам, від енергетики, до систем водопостачання.
Також за словами Байдена, обговорювалися питання гуманітарної допомоги жителям Сирії, іранську ядерну програму, демілітаризацію Арктики, боротьбу з тероризмом в Афганістані.
"Росія не може диктувати, що відбувається в світі", - додав Байден.
20:33 "Я передав непорушну прихильність США до суверенітету України, ми обговорили мінські домовленості. Він (Путін, - ред.) не заперечував мені, але звичайно відмінності були", - зазначив Байден.
Байден додав, що виклав Путіну бачення практичної роботи, яку можуть здійснити дві країни.
20:27 "Я чітко сказав Путіну, що ми будемо піднімати питання, пов'язані з фундаментальними правами людини", - сказав Байден, згадавши в цьому контексті російського опозиціонера Олексія Навального, а також діяльність американських ЗМІ в РФ.
"Я сказав Путіну, що не можу зберегти довіру свого народу, якщо не буду відстоювати права людини", - підкреслив Байден.
20:25 "Було багато галасу довкола саміту, але немає заміни діалогу..У нас є відмінності, але Путін розуміє, чому я кажу, те, що кажу. Ми будуємо відносини не для шкоди комусь, а для користі американському народу", - сказав Байден.
Головне про саміт Байдена і Путіна
https://m.day.kyiv.ua/uk/news/160621-bayden-pidbyv-pidsumky-zustrichi-z-putinym