Чесно кажучи, я не пригадую нічого корисного, що ця партія зробила для країни. Зрештою як і будь яка інша, крім НРУ у 1990-91 роках.
Батьківщина виникла в 1999 році, як спадкоємиця кращої частини керівництва партії "Громада". Після того, як Павло Іванович Лазаренко змушений був виїхати за кордон (звичайно ж, не до США треба було їхати, а кудись до Південної Америки, куди не дотягуються пазурі Всесвітньої Синагоги. Але це трохи окрема тема).
Відповідно, основна діяльність Батьківщини прийшлась на 2000-ні роки.
НРУ в кінці 80-х і на початку 90-х, дійсно залишив супервагомий слід в українській історії. Я б навіть сказав би вирішальний. Але треба й не забувати, про діяльність УГС-УРП, багато членів якої мали паралельне членство в НРУ. І якби не їх дієва участь, то НРУ мало на що був би спроможний.
.....
Тепер про Батьківщину.
2000 рік. Завдяки роботі ЮВТ на посаді віце-прем'єра з енергетики були ліквідовані олігархічні схеми розкрадання дешевої укр. електроенергії, припинилось відімкнення від світла цілих регіонів. В бюджеті з'явились гроші, за три місяці було погашено заборгованості по пенсіях за декілька років по всіх регіонах. В 2000 році до Дня Незалежності було акамульовано бюджетні кошти і погашено заборгованості по зарплатах шахтарям всіх державних шахт за всі роки 1992-1999.
Хіба цього мало
Пам,ятаю, тоді суркісовька "Кієвскіє відомості" на ЮВТ кричала благим матом. Кучма почав вимагати відставки ЮВТ, але Ющенко чітко відмовлявся. Тоді він єдиний раз в своєму житті проявив характер.
Можу продовжувати перелік і далі, аж до 2010 року.
Найголовніші - участь в революції 2004 і потім, в 2005 році виривання з пазурів Ахметова й Пінчука Криворіжсталі, котру вони приватизували за копійки і виставлення її на відкритий аукціон, де в бюджет поступила фантастична сума грошей Жовтень 2005. Але Прем'єром тоді вже став Єхануров.
То хіба це мало ?
Можна багато чого згадати.
Думай як хочеш, але без супердієвої участі ЮВТ, Ющенко Президентом не став би.
Бо могло б все закінчитись так само, як і в 2014 році, з фатальними і непоправними. наслідками для країни.
////////
ЮВТ вже ніколи не братиме участі ні в яких революціях. Якщо хтось інший цим займатиметься - будь-ласка, політична ніша вільна.
Але ж вже абсолютно очевидно, що держава Україна котиться у всесвітній маргінес або й зовсім в небуття.