Автор Тема: ЗНО в Україні: благо чи профанація для освіти?  (Прочитано 1297 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline злата

• Ветеран форума
Здається, пан Лікарчук вперше провів більш-менш чесне ЗНО, і результати його злякали. Криком кричить  SOS  на ''Українській правді

http://life.pravda.com.ua/society/2014/07/4/174158/  Так что исчезла коррупция при поступлении в ВУЗы при ЗНО? Я думаю, нет. Эти 43% учеников, которые, например, вообще, и 10 баллов не набрали по математике, были и раньше...просто им, и другим таким же завышали оценки ЗНО, и они благополучно ,,учатся'',может даже и в техническом вузе, где меньше конкурс.
1) где ещё в мире среди высокоразвитых стран принимают в ВУЗ через ЗНО? 2)почему журналист ,артист, певец сдает экзамен на профпригодность, а учитель и врач-нет? Чтобы в пед и Мед вышах не было коррупции, а в театральном и журфак была? А может, учителю или медику не нужен талант? ....Тогда не будем удивляться учителям-мямлям, учителям-драчунам, врачам-брезгливым, врачам-садистам
« Останнє редагування: Липня 05, 2014, 09:58:39 21:58 від злата »

Offline злата

• Ветеран форума
3) если при поступлении в ВУЗ раньше была коррупция, то что, нужно было экзамены проводить в другом месте, за углом? Так почему по этой логике не разогнали ни Кабинет министров, ни Верховну Раду? Там уж не коррупционеры, а воры!!! ...4) Какой результат можно спрашивать с вузов, если они учат''кого придётся''? Они сами не набирают нужного им студента, какие-то дядьки и тетки ставят баллы и присылают к ним.
Я не работаю в сферу образования, но эти проблемы касаются каждого из нас.
Что бы я предложила вместо ЗНО?
1) дать возможность вузам самим набирать студентов, при этом обеспечить прозрачность экзаменационного процесса
2) вообще отменить экзамены в вузы и отсеивать нерадивых студентов по результатам 2- ой ссесии
3) Если ЗНО, то должна быть книга вопросов и ответов и только из неё можно было бы брать вопросы или задания для ЗНО, чтобы каждый абитуриент мог бы подготовиться. и главное, должна  быть максимальная прозрачность и открытость ЗНО , чтобы все и всем было понятно.
« Останнє редагування: Липня 05, 2014, 03:51:24 15:51 від злата »

Offline Шавлія

• Ветеран форума
  • Через тернії до зірок!
А я лише за ЗНО.
Дитина 6 років тому здавала.
Отримала високі бали, потім подала документи в три вузи і вибирала на якому спинитись.
Діти поставлені всі практично в рівні умови. На відміну від теперішнього ДПА після 9-го класу, коли більшість списує правильні відповіді.
Повернути екзамени в ВНЗ - повернути в них корупцію. Хтось вірить, що теперішні викладачі будуть приймати без хабарів?
Я б ще відмінила середній бал атестата. Продають по школах направо і наліво.
Цього року взагалі добре. Знайомі сина подають документи електронкою.
І ВНЗ для відбору найкращих ставлять мінімально можливий бал ЗНО для подачі документів. Чим престижніший інститу, тим вищий бал.

Offline Маленька жабка

• Sr. Member
Перший рік, як ввели ЗНО, багато дітей дуже гарно поступали у престижні вузи і на цікаві спеціальності. Провінція поїхала і в Шевченка, і в Гетьмана... А на другий рік почалися всякі там схеми, пішли в діло всіляки корочки інвалідські, пішли чутки про те як гарно здати ЗНО, кому платити і таке інше. Нєт прєдєла совєршенству. Покращення щодня.

Offline Шавлія

• Ветеран форума
  • Через тернії до зірок!
Пільговики взагалі болюча тема.
Дочка 6 років тому вступила в Могилянку.
Дивились бали по вступу. Діти, у яких були значно менші бали, але вони були пільговиками, практично забирали місця на держбюджет у діток з височенними балами.
Вважаю це несправедливо. Але до самого ЗНО у мене поки що претензій не було. Знаю багато дітей із незаможних сімей, які вступили в престижні ВНЗ, дякуючи високим балам по ЗНО.

Offline злата

• Ветеран форума
Может, я и ошибаюсь. Катализатором, есть ли коррупция в ЗНО или нет для меня служит тот факт, что институт международных отношений открыт только лишь для элиты. И мне почему-то кажется, что в ЗНО точно такая же возможность поставить разные баллы за одинаковые работы, как и на письменных экзаменах ,которые были раньше в вузы
« Останнє редагування: Липня 05, 2014, 06:46:10 18:46 від злата »

Offline Шавлія

• Ветеран форума
  • Через тернії до зірок!
Можливо, є якісь уловки для корупції при ЗНО.
Але, наскільки я чула від випусників, все проводиться дуже строго і під наглядом.
Відносно інституту Міжнародних відносин, син мого знайомого там навчається. З сім`ї небагатої з провінції. Так, у нього на курсі переважно діти еліти. Але при тому не можна сказати, що у них погані знання.

Offline авжеж

• Hero Member
ЗНО як стандартизація оцінки результатів навчання - це добре.

А от сама освіта не дуже стандартизована, тому і результати виходять різні.

Ну і ніхто не забороняє ввести для вчителів та лікарів іспити на профпридатність. Або приймати і туди, і туди не одразу після школи, а після року роботи за обраним профілем (в лікарнях потрібні не лише лікарі і медсестри, а й санітарки-нянечки-прибиральниці, ну і на вчителя колись могли вступати тільки якщо попрацювали хоча б сезон у дитячому таборі, це для прикладу)
Кожен українець повинен вбити москаля - у собі.

Offline server error

• Hero Member
  • Стать: Чоловіча
Знайомий працює в ЗНО
Що можу сказати  - корупції  там нема
Все зроблено більш менш чітко .

Так - можна говорити що питання якісь не такі - але це спірне питання
Так можна багато говорити  що учбові заклади  інтерпритують  ЗНО як їм хочеться  при вступі абітурієнтів ...
але це все не стосується ЗНО.

Ніякої корупції при проведенні ЗНО  нема  і бути не може   там все  по можливості  захищено ...
Розробка питань , Друк питань , упаковка , транспортування ,  проведення    все це зроблено так  що  ні працівники ні інші люди не можуть вплинути   по крайній мірі я ні разу не  чув    про якісь корупційні дії  при проведенні ЗНО
Мій знайомий дуже ретиво до цього відноситься і якби щось було я би про це знав ...
І після цього, що ви тут прочитали, мені забороняють порпатись в носі !?

Offline Syn Chytachky

• Full Member
А я лише за ЗНО.
Отримала високі бали, потім подала документи в три вузи і вибирала на якому спинитись.
Діти поставлені всі практично в рівні умови. На відміну від теперішнього ДПА після 9-го класу, коли більшість списує правильні відповіді.
Повернути екзамени в ВНЗ - повернути в них корупцію. Хтось вірить, що теперішні викладачі будуть приймати без хабарів?
І ВНЗ для відбору найкращих ставлять мінімально можливий бал ЗНО для подачі документів. Чим престижніший інститу, тим вищий бал.

В наших реаліях - тільки ЗНО. Але я б брав усіх і половинив після кожної сесії. Ті хто випав переводяться в інший ВНЗ з меншим рейтингом.
Будь начеку, смотри востро,
Иначе - погоришь,
Когда недоброму добро
Однажды сотворишь.

Offline div

• Ветеран форума
Что бы я предложила вместо ЗНО?
1) дать возможность вузам самим набирать студентов, при этом обеспечить прозрачность экзаменационного процесса

Странно, а сейчас им в принудительном порядке студентов записывают? Шозах

2) вообще отменить экзамены в вузы и отсеивать нерадивых студентов по результатам 2- ой ссесии

Ну будет взяточническво на первых двух сессиях, впрочем оно и сейчас есть

3) Если ЗНО, то должна быть книга вопросов и ответов и только из неё можно было бы брать вопросы или задания для ЗНО, чтобы каждый абитуриент мог бы подготовиться. и главное, должна  быть максимальная прозрачность и открытость ЗНО , чтобы все и всем было понятно.

Не совсем понял предложение. Типа задачника что то сделать?

Offline Шавлія

• Ветеран форума
  • Через тернії до зірок!
А я лише за ЗНО.

В наших реаліях - тільки ЗНО. Але я б брав усіх і половинив після кожної сесії. Ті хто випав переводяться в інший ВНЗ з меншим рейтингом.
От у Могилянці і, наскільки знаю, в КПІ після першого курсу практично половина і залишається... :smilie1:
В інших вишах відкупляються.

Offline Syn Chytachky

• Full Member
А я лише за ЗНО.

От у Могилянці і, наскільки знаю, в КПІ після першого курсу практично половина і залишається... :smilie1:
В інших вишах відкупляються.

ще треба, щоб були чіткі критерії мінімуму знань для продовження навчання. Ще би пропонував би міністерскі контрольні для викладачів з курсів, що вони читають.
Будь начеку, смотри востро,
Иначе - погоришь,
Когда недоброму добро
Однажды сотворишь.

Offline polemistes

• Hero Member
Не знаю, чи повсюди, але в Європі є така практика: кожен випускник має право записатися до будь-якого університету. А "вступний іспит" відбувається, по суті, на першій (і інших) сесії. Склав іспити - вчись далі. Не склав - вибач - це не твоє.

Offline термаміл

• Hero Member
Пільговики взагалі болюча тема.
Дочка 6 років тому вступила в Могилянку.
Дивились бали по вступу. Діти, у яких були значно менші бали, але вони були пільговиками, практично забирали місця на держбюджет у діток з височенними балами.
Вважаю це несправедливо. Але до самого ЗНО у мене поки що претензій не було. Знаю багато дітей із незаможних сімей, які вступили в престижні ВНЗ, дякуючи високим балам по ЗНО.
Аналогічно

Offline GloriaAndrus

• Hero Member
  • Стать: Жіноча
ЗНО болюча для мене тема, тільки отримали результати. До цього я не вірила, що з результатами відбуваються якісь махінації, хоч знайомі називали конкретні суми грошей, за які можна вирішити проблему. А тут - англійська мова, у дитини результат міжнародного тесту, який дає можливість вступу у нормальний американський університет, а бал ЗНО - 180. Коли звіряли з правильними відповідями, було 4 помилки, у результатах написано, що помилок 8. Те ж саме з українською - за твір поставили дуже низький бал, бо не було помилок у самому тесті, таке враження, щоб просто не ставити 200.

Щодо вступу у вуз - теж вірила, що високих балів ЗНО достатньо, але коротке вивчення питання привело до того, що без хабаря принаймні в престижний вуз (крім Могилянки, де нема спеціальності, яка нас цікавить), нереально. Називали різні суми, але нікого не цікавив бал ЗНО.

А ще треба обов'язково відмінити бал атестату - у мого сина 12 з української мови/літератури (перемога в МАН, олімпіади і т.п.) і у його друга зі школи на Троєщині теж 12. Той перед ЗНО дзвонив і питав, яка різниця між прозовим і віршовим текстом і хто такий Карпенко-Карий...

Освіту треба міняти, але вступні екзамени в вузи ще збільшать корупцію.

А так, як мені не важко це усвідомлювати, боюсь дитині дорога в Польщу - там і хабаря не просять, і стипендію дають і ще й дякують, що подаєшся на їхні програми...

Offline Шавлія

• Ветеран форума
  • Через тернії до зірок!
Цього року товариш сина здавав ЗНО з фізики - 176 балів. При тому хлопець був переможцем обласної олімпіади по фізиці.
Трохи дивно теж...
Хоча про хабарі за ЗНО я ще не чула, якщо чесно. Але в нашій країні все може бути... :smilie2:
Знаю, на технічні спеціальності можна у КПІ вступити, практично корупції немає...

Offline Шавлія

• Ветеран форума
  • Через тернії до зірок!
ЗНО болюча для мене тема, тільки отримали результати. До цього я не вірила, що з результатами відбуваються якісь махінації, хоч знайомі називали конкретні суми грошей, за які можна вирішити проблему. А тут - англійська мова, у дитини результат міжнародного тесту, який дає можливість вступу у нормальний американський університет, а бал ЗНО - 180. Коли звіряли з правильними відповідями, було 4 помилки, у результатах написано, що помилок 8. Те ж саме з українською - за твір поставили дуже низький бал, бо не було помилок у самому тесті, таке враження, щоб просто не ставити 200.

Щодо вступу у вуз - теж вірила, що високих балів ЗНО достатньо, але коротке вивчення питання привело до того, що без хабаря принаймні в престижний вуз (крім Могилянки, де нема спеціальності, яка нас цікавить), нереально. Називали різні суми, але нікого не цікавив бал ЗНО.

А ще треба обов'язково відмінити бал атестату - у мого сина 12 з української мови/літератури (перемога в МАН, олімпіади і т.п.) і у його друга зі школи на Троєщині теж 12. Той перед ЗНО дзвонив і питав, яка різниця між прозовим і віршовим текстом і хто такий Карпенко-Карий...

Освіту треба міняти, але вступні екзамени в вузи ще збільшать корупцію.

А так, як мені не важко це усвідомлювати, боюсь дитині дорога в Польщу - там і хабаря не просять, і стипендію дають і ще й дякують, що подаєшся на їхні програми...
А це по якійсь програмі вступити можна (карта поляка), чи будь-хто може?
Екзамен з польської мови, мабуть потрібно здавати?

Offline термаміл

• Hero Member
Якось довелось моніторити систему "Конкурс". Вразило до глибини душі - бал атестата 198-200.Це у людинив атестаті практично всі дванадцятки. А сума балів за ЗНО з 600 можливих 480 - 520. Тоді й подумалось для чого цей бал атестата і якотримують ці оцінки в школі.
При Вакарчуку бал атестата був 12. і все залежало дійсно від знань.
В цьому році бал атестата 60.

Offline GloriaAndrus

• Hero Member
  • Стать: Жіноча

Щось таке - треба екзамен з мови і профільного предмету, але треба підтвердження польського походження. Вражає те, що це державна стипендія - навчання, стипендія, а вони ще дякують, що їхньою програмою цікавляться.

Offline convex

• Ветеран форума

Щось таке - треба екзамен з мови і профільного предмету, але треба підтвердження польського походження. Вражає те, що це державна стипендія - навчання, стипендія, а вони ще дякують, що їхньою програмою цікавляться.

Певне, що цікавляться - більшість польських державних класичних університетів (крім трьох чи чотирьох) у глибокій фінансовій дупі, бо нема абітурієнтів. Один з них вже два роки не має ЖОДНОГО магістра з фізики, відповідно не має praw doktoryzowania і багато інших приємностей. Рівень польських школярів у провінції і відповідно рівень викладання гнітючий, тому їм наші студенти - як порятунок, тим більше, що існують фонди для підтримки вузів, які вчать іноземців - uczelnia рік вчить своїм коштом, а потім заднім числом це компенсується.

Однак щодо якості освіти, за винятком Варшавського, Ягеллонського, може, Вроцлавського, Познанського чи Шльонського університетів, я би ілюзій  не мав.