ЗНО болюча для мене тема, тільки отримали результати. До цього я не вірила, що з результатами відбуваються якісь махінації, хоч знайомі називали конкретні суми грошей, за які можна вирішити проблему. А тут - англійська мова, у дитини результат міжнародного тесту, який дає можливість вступу у нормальний американський університет, а бал ЗНО - 180. Коли звіряли з правильними відповідями, було 4 помилки, у результатах написано, що помилок 8. Те ж саме з українською - за твір поставили дуже низький бал, бо не було помилок у самому тесті, таке враження, щоб просто не ставити 200.
Щодо вступу у вуз - теж вірила, що високих балів ЗНО достатньо, але коротке вивчення питання привело до того, що без хабаря принаймні в престижний вуз (крім Могилянки, де нема спеціальності, яка нас цікавить), нереально. Називали різні суми, але нікого не цікавив бал ЗНО.
А ще треба обов'язково відмінити бал атестату - у мого сина 12 з української мови/літератури (перемога в МАН, олімпіади і т.п.) і у його друга зі школи на Троєщині теж 12. Той перед ЗНО дзвонив і питав, яка різниця між прозовим і віршовим текстом і хто такий Карпенко-Карий...
Освіту треба міняти, але вступні екзамени в вузи ще збільшать корупцію.
А так, як мені не важко це усвідомлювати, боюсь дитині дорога в Польщу - там і хабаря не просять, і стипендію дають і ще й дякують, що подаєшся на їхні програми...