Гадаю, все добре пояснює старий радянський анекдот про БАМ (Байкало-Амурська залізнична магістраль, хто не в курсі).
Отже, прес-конференція присвячена початку будівництва. Доповідає (це радянськаий термін) начальник будівництва:
- Найдовшу в світі залізничну колію буде побудовано у рекордно короткі строки. З цією метою будівництво почнеться одночасно з двох сторін: зі сторони Байкалу й зі сторони Амуру.
- Кореспондент Рейтерс: Скажіть, б.л., ця магістраль буде одноколійню, чи двоколійною?
- Начальник: Найдовшу в світі залізничну колію буде побудовано у рекордно короткі строки. З цією метою будівництво почнеться одночасно з двох сторін: зі сторони Байкалу й зі сторони Амуру.
- Кореспондент Рейтерс: Перепрошую, я не про це питав, я питав чи буде магістраль двоколійною?
- Начальник: Найдовшу в світі залізничну колію буде побудовано у рекордно короткі строки. З цією метою будівництво почнеться одночасно з двох сторін: зі сторони Байкалу й зі сторони Амуру. (Пояснення для молоді: за совка у спілкуванні з іноземною пресою сказати щось, що попередньо не було узгоджене з "органами", могло коштувати дуже дорого, аж до ГУЛАГу.)
Збентежений кореспондент звертається до радянського колеги: Він що, не розуміє мого запитання?
- Радянський кореспондент: Ні, це Ви не розумієте його відповіді. Він каже, що оскільки магістраль будуть будувати дві бригади йдучи назустріч одна одній, - то якщо зустрінуться десь посередині - буде одноколійна магістраль; якщо ж не зустрінуться - буде двоколійна!