Автор Тема: Рассказ свидетеля  (Прочитано 6220 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Sojuznuk

• Hero Member
  • Стать: Чоловіча
Re: Рассказ свидетеля
« Reply #30 : Серпня 17, 2014, 11:18:02 23:18 »
Кому интересно что то спросить? Пишите вопросы. Я составляю их список. Будет интервью и от супа.

Зверніть увагу на таку деталь. Моя бабка коли розповідала про голодомор, казала що "... ходили по хатах - забирали все до останнього зернятка - залишали людей помирати". Але - ніколи не казала хто саме ходив по хатах. Ніколи не пояснювала що мов то  "совєти, чи комуністи", тобто страх перед репресіями залишився на все життя.
Цікаво чи ця бабуся може сказати "хто саме" з її точки зору зорганізував цей геноцид.

А моя казала:"Комуністи!" А ще цікава історія від моєї вже прабабусі, теж із Хмельниччини. Вона була хороброю жінкою і досить гордилась цим. Проявила свою хоробрість і коли німці зайшли, але то вже інша історія...Так от, я був малим (років 6) і чув декілька раз із її уст таку історію (хоча тоді не розумів її суті). Вона казала:"Біля колгоспного поля стояли столи і селяни якраз обідали. Столів було біля 6-ти. І у той час проїжджав раптом поряд якийсь чоловік на бричці. Під"їжджає, каже, до одного столу і :"Слава Ісусу Хресту!" У відповідь - мовчання, він дальше їде, до другого, третього - все те ж саме. Під"їжджає до останнього, за яким сиділа моя прабабуся. Та знову:"Слава Ісусу Хресту!" Бабця:"я піднімаюсь і кажу:"Слава на віки Богу!". Він:"От, хоч одна знайшлась яка не побоялась відповісти." І поїхав дальше...

Offline server error

• Hero Member
« Reply #31 : Серпня 17, 2014, 11:22:14 23:22 »

Друзі мої, голодомор на рівні села робився значною мірою (або в основному) руками українців.
І це є гірка правда тогочасного буття.

Ви ще скажіть, що оці місцеві десь провели в Україні з"їзд на якому спланували штучний голодомор земляків.

А це вже комуністична партія ....
І після цього, що ви тут прочитали, мені забороняють порпатись в носі !?

Offline Дідусь

• Jr. Member
  • **
« Reply #32 : Серпня 17, 2014, 11:24:59 23:24 »
Сколько ей  было во время Голодомора? Очень маленькая была.. Меня все время терзает один вопрос, не задал его своим бабушке с дедушкой..да и малы они были в те времена страшные. Дедушке 14 бабушке и того меньше. Так этот вопрос такой: почему молча умирали и не восставали? Да, было что-то, но не то...Молча же, как на убой шли...

і у мене ця думка закрадалась...тоді вагонами зерно відібране у селян вивозили, вогони охоронялись озброєними немісцевими солдатами...вони відстрілювали голодних людей, які до них лізли...але ж можна було якось тишком типу вилами в спину...відібрати зброю, пару мішків зерна для початку...потім організуватись і далі діяти... в Західній Україні хоч зі зброєю в руках гинули... а решта тихо йшла на убой...якось соромно...Може не бачили в росіянах ворогів, бо вони солодко співали про братні народи...
Західна Украіна в той час не була під Парашою.Голод проводився планомірно, зараз є куча доказів того...Саме страшне було коли село ставили "на доску",нікому не дозволяли виходити  і заходити  в село.В середньому із 200 дворів, залишалося 20-30 із живими людьми.В таких селах завжди був присутній комісар,чи ставленик із Москви,якій контролював цей процес...Що тут сказати за 300 років наші блятьські "брати" стільки винищили Украінців,як ніхто і ніколи ні в які часи,не знищував стільки людей. :smilie2:Гітлер відпочиває в порівняні із Парашою.

Offline Мирон

• Hero Member
« Reply #33 : Серпня 17, 2014, 11:27:35 23:27 »

Друзі мої, голодомор на рівні села робився значною мірою (або в основному) руками українців.

Ви ще скажіть, що оці місцеві десь провели в Україні з"їзд на якому спланували штучний голодомор земляків.

Хтось проводив якійсь з'їзди, хтось хотив по хатам і оббирав односельців.  Чи це "з'їзд" ходив по хатам?  Га?

Offline Sojuznuk

• Hero Member
« Reply #34 : Серпня 17, 2014, 11:30:38 23:30 »
 А ще у нашому селі трапилась така цікава історія. Десь саме у той час, коли було розкуркулення....Був у нас один священник. По професії він був хірургом, працював ще у царський період, але щось з часом передумав і подався у священники. Став священником у нашому селі і попри це продовжував лікувати людей. Та ось прийшли буремні роки, комуністи (як було вище вірно написано ледацюги та злодюги) прийшли до влади. Почались репресії...Церкву закрили, священник вже був старенький на той час, то його якось не зачепили із репресіями, але викликали у сільську раду. А після розмови вивели його, посадили у бричку та один сів на нього зверху і так провезли його по всьому селу. Не проходить багато часу, того, що проїхався на батюшці, жінка працювала на полі. І раптом здійнявся вихор підняв її дещо і кинув об землю - після цього її паралізувало....Ну от, цей комуняка давай по лікарях, туди, сюди - ніщо не допомагає...Тоді йому люди кажуть:"Іди до батюшки..." Іде він, та й каже:"От, вибачте, допоможіть...." А батюшка йому:"Бачиш, ти проїхався на мені, а нечистий - на твоїй жінці. Але вона не винна і я вилікую її." І вилікував. Бабця казала - обкладав її кропивою. Та, ось той комуняка десь у 70-х роках обварився у ванні кипятком, так, що м"ясо відходило від шкіри, коли пішов у райцентр в баню...І всі у нас так були покарані, просто Божим проведінням, чи життям, хто як хоче. Ще одна була, то її в млині спідницю на вал намотало і товкло поки всю не розквасило, аж тоді люди побачили.

Offline Sojuznuk

• Hero Member
« Reply #35 : Серпня 17, 2014, 11:31:52 23:31 »

Хтось проводив якійсь з'їзди, хтось хотив по хатам і оббирав односельців.  Чи це "з'їзд" ходив по хатам?  Га?

Рішення було у Москві, і влада була московська, а на місцях були лише мілкі виконавці шістки-прислуги. Не зрозуміло?

Offline Мирон

• Hero Member
« Reply #36 : Серпня 17, 2014, 11:36:10 23:36 »

Рішення було у Москві, і влада була московська, а на місцях були лише мілкі виконавці шістки-прислуги. Не зрозуміло?

Я не дебіл і це зрозуміло.

Мова про інше - рішення було у Москві, а втілювалось воно руками українців, які прирікали на голодну смерть інших українців.

Offline Дідусь

• Jr. Member
  • **
« Reply #37 : Серпня 17, 2014, 11:37:07 23:37 »

Ще до Сов.Расєі украінців вивозили і винищували.Згадайте Столипінську Реформу.Тільки з Слобожанщини було виселено більше 1млн.сімей і заселено московитами.От ми зараз і маємо Донецьк,Луганськ,Харьків і т.д.

Offline Sojuznuk

• Hero Member
« Reply #38 : Серпня 17, 2014, 11:38:14 23:38 »
 Стосовно місцевих і т.і. Перший голова колгоспу у нас був - петербуржець, робітник. Як казала бабця:"Прийшов із мішечком за спиною, а через якийсь час виїжджав на шести підводах..." От вам і місцеві. А в НКВД в більшості хто служив? ? ? А коли хоча б допустили першого етнічного українця очолити КПУ ? ? ? Ото ж.

Offline Sojuznuk

• Hero Member
« Reply #39 : Серпня 17, 2014, 11:38:55 23:38 »

Ще до Сов.Расєі украінців вивозили і винищували.Згадайте Столипінську Реформу.Тільки з Слобожанщини було виселено більше 1млн.сімей і заселено московитами.От ми зараз і маємо Донецьк,Луганськ,Харьків і т.д.

Дякую, я не погано знаю історію мого народу.

Offline Sojuznuk

• Hero Member
« Reply #40 : Серпня 17, 2014, 11:40:34 23:40 »

Я не дебіл і це зрозуміло.

Мова про інше - рішення було у Москві, а втілювалось воно руками українців, які прирікали на голодну смерть інших українців.

Це добре, що вам зрозуміло, тоді не потрібно писати дурниці. Шістки завжди знайдуться в любому суспільстві, серед любого народу і українці у цьому не виключення.

Offline Мирон

• Hero Member
« Reply #41 : Серпня 18, 2014, 12:21:26 00:21 »
Це добре, що вам зрозуміло, тоді не потрібно писати дурниці. Шістки завжди знайдуться в любому суспільстві, серед любого народу і українці у цьому не виключення.

А чи не здається вам шановний, що без цих шісток, рішення Москви було б пшиком.

Із спогадів жителів різних сіл Чернігівської обл.:

Думаю, голод стався тому, що спеціальні бригади викачували у людей хліб. Ті, хто входив до цих бригад, були дуже нахабні та жорстокі, а ще гірше було те, що вони були нашими односельчанами.

Бригада, яка "викачувала" хліб під час голоду, складалась з дванадцяти чоловік. Часто до неї входили найбідніші люди села. Вдень п`ють-гуляють, а вночі йдуть забирати.

У 1932 році продукти ховали від бригади, але їх все одно знаходили і забирали сільські активісти.

Пам`ятаю, що 1932-1933 роки не були врожайними, літо було посушливим. У нашої сім`ї забрали геть усе, навіть квасолю, яку заховали в димарі. Збирали все це бригади активистів, які були створені з наших односельчан.

Пам`ятаю, що голодувати почали взимку 1932 року. В хаті не було нічого їстівного, все, що зібрали за літо, з`їли за осінь. Та й активісти забрали пшоно та залишки картоплі. Вони шукали продукти всюди: у коморі, на городі, під піччю, а в самих хліба було вдосталь - вони голоду не відчували.

Дуже добре пам`ятаю ці роки. За наказом керівництва у селі створювалися агітбригади, до складу яких входила молодь (в основному, комсомольці). Агітбригади забирали все, навіть останній окрайчик хліба виривали з рук у дітей.

Активісти (так називали тих, хто забирав усі продукти) ходили з металевими ковіньками, штирхали в землю, шукали картоплю, зерно, буряки, бо частина людей ховала збіжжя від влади, щоб не померти з голоду. Знаходили - забирали все. Такими активістами були: Москальчук Федот Антонович і Москальчук Омелько Антонович (це на вулиці Кринничан-ці). Особливо активним був Петро Пур - знаходив і все забирав. Люди були такі налякані, що дивилися голодними очима і мовчали. Оце я вам розповідаю і боюся, а чи не прийде знову та влада і потягне мене кудись, хоч мені вже 78 років
.

і т.д. і т.п.
http://cg.gov.ua/index.php?id=3337&tp=0

Offline Sojuznuk

• Hero Member
« Reply #42 : Серпня 18, 2014, 07:16:34 07:16 »

Ні, не здається. Я вам вище написав, але ви не зрозуміли елементарне. У Москви було достатньо своїх виконавців - мільйони, які, в принципі і окупували Україну в період громадянської війни. То у них вистачило сил подолати збройний організований опір УНР і не вистачило б сил довести до кінця наругу над беззбройними людьми? Подивіться статистику хто в більшості був в НКВД того часу, війська в Україні стояли, що складались із росіян і вони ж добивали тих, хто робив спробу втекти із села у пошуках хліба.

Offline Kozak Taras

• Full Member
  • Слава Україні!
    • Форум села Козацьке
« Reply #43 : Серпня 18, 2014, 07:40:45 07:40 »

Подивіться статистику хто в більшості був в НКВД того часу, війська в Україні стояли, що складались із росіян і вони ж добивали тих, хто робив спробу втекти із села у пошуках хліба.
В двадцятих роках в червоні армії, яка завойовувала Україну, також було багато китайців...
Чи блакитна кров проллється, як пробити пану груди? (c) Леся Українка

Offline Мирон

• Hero Member
« Reply #44 : Серпня 18, 2014, 08:12:50 08:12 »

Ні, не здається. Я вам вище написав, але ви не зрозуміли елементарне. У Москви було достатньо своїх виконавців - мільйони, які, в принципі і окупували Україну в період громадянської війни. То у них вистачило сил подолати збройний організований опір УНР і не вистачило б сил довести до кінця наругу над беззбройними людьми? Подивіться статистику хто в більшості був в НКВД того часу, війська в Україні стояли, що складались із росіян і вони ж добивали тих, хто робив спробу втекти із села у пошуках хліба.

Нах Москві мільйони виконавців (чи мільярди, чи трильйони), коли наругу над українськими селянами робили свої односельці?

Так, Москва дала клич, так десь там у містах було НКВД. Але на рівні села приходив односелець і в ім"я партії і пролетаріату забирав у людей все.
Втім, ви можете продовжувати вважати, що в голодоморі винна виключно Москва і кацапи в українському НКВД.

Я ж, з вашого дозволу, буду вважати, що винна Москва і десятки тисяч українських селян-активістів, які на заклик влади забирали останнє в своїх односельців.

Offline Ruza

• Hero Member
  • UA
« Reply #45 : Серпня 18, 2014, 10:02:51 10:02 »
Так шо ТС поехал или не? И где список вопросов?
Fools Rush In Where Angels Fear to Tread

Offline Kolbasa

• Sr. Member
« Reply #46 : Серпня 18, 2014, 10:28:40 10:28 »
Так шо ТС поехал или не? И где список вопросов?

Уже на месте. Завтра хочу ехать, осюда км.15. Переживаю как бы не испугать бабулю сьемкой, камера спортивная маленькая, надеюсь поставить как то чтоб в глаза не бросалось.
Никогда не брал интервью, наверно это не так уж просто. И потом, человек очень ведь пожилой,  как оно там пойдет... Но буду пробовать.
Обязательно сниму ее дом и огород, улики с пчелами. У меня не укладывается в голове как можно в таком возрасте и с палочкой все содержать в таком порядке, скромно, но видно что за всем очень ухаживают. Рядом есть дома молодых здоровых людей, но у них ... что сказать.. свинарник... 

Список от супа напишу вечером. Может еще кто то что подкинет.

Offline Шавлія

• Ветеран форума
  • Через тернії до зірок!
« Reply #47 : Серпня 18, 2014, 10:32:22 10:32 »
ТС, запитайте, будь-ласка слідуюче, дуже цікаво.
Як спілкувались жителі села через 20-30 років з тими, хто забирав у них їжу під час голодомору?
І що було для жінки страшніше - 1930-ті роки чи 1941-45 роки?
дякую.

Offline Askold

• Ветеран форума
« Reply #48 : Серпня 18, 2014, 10:52:37 10:52 »
Колбаса - кацапский шибзік
Іди в сраку і туди ж бери свої "інтерв'ю"

обоснуй пожалуйста такое заявление
иначе ты просто пустое пиздаболище

Я утверждаю что ты, фсбшный провокатор и хам. Если против того чтоб люди знали как оно было то работаешь по заданию  лубянки.
Вы фсбшные выродки хотите чтоб люди читали только ваши вшивые учебники истории написанные в москве.

Кацап
Іді нахуй

Нагадую що правилами заборонений мат в адрес опнента.
Ну і якщо когось в чомусь звинувачуєте, то наводьте докази і аргументи.
Якщо ви доведете що нік Ковбаса є бригадником, то його буде забанено, а до того часу він такий самий форумчанин як і всі решта.
Подумайте над цим один день, без можливості писати на форумі

Offline Kolbasa

• Sr. Member
« Reply #49 : Серпня 18, 2014, 09:45:45 21:45 »
Решил не откладывать на завтра, поехал.

Генический район.

Преувеличил я конечно что у очень пожилой бабули есть какое-то особое политическое видение происходящего. Не провидица она конечно. Просто человек переживший очень тяжелую жизнь. Переживший тяготы и беду. Но она все помнит, поэтому мне была интересна.
Ничего нового я вам не сообщу, вы сами все отлично знаете. Просто 100500 подтверждение.
Кратко.

24 года рождения.
Деда с бабой раскулачили и в сибирь. Погибли. Родители с детьми бежали в другое село. Отца все-таки как сына кулака репрессировали. Сидел в тюрьме. В это время мать умерла оставив 4 малых детей.

Почему не сопротивлялись?
Та какой там....!!!!!! Напрочь было глухо что-то делать. Даже и мысли такой ни у кого не было. Похоже, все, кто что-то мог, были уничтожены еще в начале 20-х.  Наверное, возможна такая ситуация, когда гайки закручены так, что никакое сопротивление не возможно.

Самые страшные годы 32 - 33, и после войны 47.
Селян репрессировали и в 37-м. Зачем? непонятно... Думаю чтоб чувствовали режим.
Строчили доносы свои же односельци.
Ночью ездили вороны забирали. И после войны тоже.
Многие участники войны умерли от голода. Многие были за что-то арестованы.   

Кто организовывал голод?
Все было спланировано. Заезжие коммунисты кацапы при поддержке местных. Много местных выслуживалось - их поощряли. 

Как к таким пособникам относились?
Люди их помнили до самой смерти и проклинали.

Почему не занимались образованием?
Ей было чуть ли не смешно. Они были крепостными без паспорта. Уехать никто никуда не мог.

Когда было тяжелее женщинам в войну или голодомор?
Тяжело было всегда. Очень тяжело. Практически она не видит разницы. Но во время войны голода не было. Колхоз работал. От голода не умирали. "Русские когда пришли" (освободители) забрали все что было, все запасы и хозяйство. Били стены и печки в поисках спрятанного.

Коммунисты = фашисты = кацапы.

Зачем к нам лезут русские, что от нас хочет Путин?
- А зачем к нам лезли кацапокоммунисты?

Были ли когда либо русские и украинцы братьями?
Никогда. Русские считали себя кем-то выше. Украинцы относились к ним как к захватчикам и дикой орде, видели их не состоятельность в культурном и человеческом плане. Ничего хорошего "кацапы" из себя не представляли. (чаще употребляет слово "кацапы").

Чей Крым? (Генический район, сами понимаете люди в курсе вопроса)
Татарский!!! Большинство населения были татары, были  и украинцы. Русских там почти не было, в основном кацапское начальство. Сады и виноградники Крыма создали они (татары). Они вложили в Крым больше всех труда. Помнит как в 44-м в Новоалексеевке стояли груженные товарные составы набитые татарами. Очень много было детей.
Современные русские появились в Крыму как переселенцы на место татар. Их селили в татарские дома. Через годы некоторым татарам, которым посчастливилось вернуться русские переселенцы продавали их же дома.

Будет ли большая война?
Не знает.

Что изменилось в бытовом плане в ее селе за ее жизнь? Что изменило быт?
Ничего.... )))))

Рассказ был тяжелым. Чувствуется что человек до сих пор переживает те далекие события. Особо тяжело вспоминает как за горсть сорванного ячменя мальчика 11-ти !!!!! лет арестовали и выслали в красноярск. Там он и умер. Как дали 5 лет матери 2х детей за карманы набитые зерном. Короче жуть. Настроение ни к черту. Тяжело это все.
Отснял часа полтора. Надо потом как то смонтировать. Толи для своей коллекции, толи когда-нибудь брошу в сеть. Не знаю.       

« Останнє редагування: Серпня 18, 2014, 10:12:41 22:12 від Kolbasa »

Offline Читач

• Ветеран форума
« Reply #50 : Серпня 18, 2014, 09:53:14 21:53 »
Решил не откладывать на завтра, поехал.

я таких спогадів теж в селі наслухався,
насправді, одна така бесіда варта кількох десятків книжок,
якось воно проймає надглибоко   
Так от, як кров свою лили батьки за Москву і Варшаву, і вам, синам, передали свої кайдани, свою славу!

Offline Шавлія

• Ветеран форума
  • Через тернії до зірок!
« Reply #51 : Серпня 18, 2014, 10:31:05 22:31 »
Kolbasa
Дуже дякую...
От мої бабуся з дідусем жили на Вінниччині, а все теж саме розповідали.
А я ще завжди дивувалась, чому вони так ненавидять комуністів, Лейбу (бабуся так лєніна називала) і кацапів (теж так говорили).

Offline elko

• Hero Member
« Reply #52 : Серпня 18, 2014, 10:37:18 22:37 »
Цитувати
і часто серед німецьких солдатів були людяні...
отец, который в годы войны был совсем маленьким, рассказывал, что когда в город зашли немцы (это маленький городок на Сумщине), то его подкармливали конфетами и катали на мотоцикле. А один все говорил, что у него дома такой же мальчишка.

Мой отец тоже вспоминал такое. А старший брат впоминал, как офицер его ударил

Offline термаміл

• Hero Member
« Reply #53 : Серпня 18, 2014, 10:54:46 22:54 »
Моя бабуся казала не комуністи, а совєти.
Вона народилась у Польщі. І розповідала, що з поляками були приязні стосунки. На польські свята українці ходили до костелу, поляки в нашу церкву.  У бабусі була подруга Анеля, з якою святкували католицьке Різдво, одягали ялинку.
7січня ялинкові прикраси переходили до моєї бабусі. Так жили поряд десятиліттями, доки не втрутилися совєти.
Бабуся завжди казала, що польська-українська різанина, то справа рук Сталіна.
Ще пам*ятаю уривок Батьку Сталін! Дайте мила,
                                    Бо вже воші мають крила

Offline Sergius

• Ветеран форума
« Reply #54 : Серпня 19, 2014, 03:47:42 03:47 »
Пусть расскажет о самых ярких воспоминаниях детства, про маму свою. Почему не получила никакого образования? Молится ли она? Как менялось её село на протяжении её жизни? Как выживали во время голодомора? Бытовуха всякая: какая была медицинская помощь, знали ли, что такое вши, как жили во время немецкой оккупации, что любит сейчас делать, кушать... Пьёт ли таблетки?Помнит ли своих деда, бабушку? 
У меня тоже есть такая подруга. Ей 90. Любит мне рассказывать про жизнь...Голодомор помнит хорошо. Помнит, как трупы по селу собирали и на возу вывозили.Она ещё и остарбайтером была. Ей вера в Бога помогала.

>как жили во время немецкой оккупации

Дуже цiкаво. Як казала менi моя бабця, жили вiдносно непогано.
Треба було багато працювати на полi - по 12 год.
Але нiхто нiчого не вiджимав, а ще за польовi роботи давали пiвмiшка пшеницi на мiсяць

Я б запитав як поводили себе люди в голод 32-33. I в пiслявоенний голод.