Я вчився в звичайній школі, не в фізмат, "академіїв" не кінчав ( тільки інститут), але як формувались тоді задачі з арифметики " кілометрів за годину", то я запам"ятав на все життя.
Середню школу я закінчив в середині 80-х.
Значить в 1-й клас я пішов в середині 70-х.
Нехай буде гречка, але у вас, дядьку, скоріш за все типовий випадок "помилкової пам'яті" (false memory). 
PS. Я теж при совку школу закінчив.
Я не полінувався і заглянув в Вікіпедію
У системі СІ швидкість (точніше її абсолютна величина) вимірюється в метрах за секунду — м/с. В системі СГС одиницею вимірювання швидкості є сантиметр за секунду — см/с. В повсякденному житті найпрактичнішою одиницею вимірювання швидкості є кілометр на годину — км/год. В певних областях людської діяльності чи країнах використовуються специфічні одиниці швидкості, як, наприклад, вузол чи фут на секунду..........
Траєкторний описНехай тіло, що можна вважати за матеріальну точку, рухається по довільній траєкторії. Шлях, який пройшло тіло за проміжок часу Δ t {\displaystyle \Delta t}
Δ s = s ( t + Δ t ) − s ( t ) {\displaystyle \Delta s=s(t+\Delta t)-s(t)} .
За означенням,
v = Δ s Δ t {\displaystyle v={\frac {\Delta s}{\Delta t}}} (1)
v {\displaystyle v} — середня шляхова швидкість або середнє значення абсолютної величини швидкості
за час Δ t {\displaystyle \Delta t} . Швидкість тіла найлегше визначити тоді, коли воно здійснює рівномірний прямолінійний рух, тобто долає однакові відстані за однакові проміжки часу. В такому випадку швидкість визначається як відношення відстані до часу:
v = s t , {\displaystyle v={\frac {s}{t}},}
де s — шлях, пройдений тілом
за час t.
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%BA%D1%96%D1%81%D1%82%D1%8C