Автор Тема: Розганяється до 80-ти кілометрів ЗА годину, чи НА годину?  (Прочитано 5707 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline svit

• Ветеран форума
Як буде українською?

А то якось беруть сумніви - чи це треба годину пистячити щоб досягти швидкості 80 kmh, чи що :smilie11:

Offline Бумеранг

• Ветеран форума
  • Стать: Чоловіча
ЗА годину

Хто народився й виріс в українській сім"ї, той таких сумнівів не має.
Або хоча б вчився в школі з українською мовою викладання.

В ряді арифметичних задач для молодших класів навіть умови таких задач дають можливість це засвоїти.
« Останнє редагування: Липня 05, 2016, 11:42:16 23:42 від Бумеранг »

Offline Адам Жоржович

• Ветеран форума
Якщо мова йде про швидкість - то звичайно ж "кілометрів на годину (км/год)", "метрів на секунду (м/c)". Якщо мова йде про прискорення, то "кілометрів на годину за годину (км/год2)", "метрів на секунду за секунду(м/c2, m/s2)".

Offline Бумеранг

• Ветеран форума
Якщо мова йде про швидкість - то звичайно ж "кілометрів на годину (км/г), метрів на секунду (м/c)". Якщо мова йде про прискорення, то "кілометрів на годину за годину (км/г2), метрів на секунду за секунду(м/c2, m/s2)".

Шкода що в мене не залишились книжки з математики для молодших класів. Виклав би й показав би.
 Швидкісь - це км за годину, прискорення - це прискорення щвидкості за одиницю часу. Там в знаменнику завжди стоїть одиниця чосу в квадраті ( прискорення)

Offline Адам Жоржович

• Ветеран форума
Якщо мова йде про швидкість - то звичайно ж "кілометрів на годину (км/г), метрів на секунду (м/c)". Якщо мова йде про прискорення, то "кілометрів на годину за годину (км/г2), метрів на секунду за секунду(м/c2, m/s2)".

Шкода що в мене не залишились книжки з математики для молодших класів. Виклав би й показав би.
 Швидкісь - це км за годину, прискорення - це прискорення щвидкості за одиницю часу. Там в знаменнику завжди стоїть одиниця чосу в квадраті ( прискорення)

У мене не залишилося ніяких підручників, але в голові залишилося те,  чому мене вчили 3 роки в українському класі фізматшколи і 5 років в українському університеті на природничому факультеті.

Швидкість: "х метрів на секунду". Прискорення : "х метрів на секунду за секунду".

Власне, непридантність використання "за" коли мова йде про швидкість очевидна: тоді довелося би визначати прискорення як кострубате "x метрів за секунду за секунду".  :smilie10:

Offline Бумеранг

• Ветеран форума
Я вчився в звичайній школі, не в фізмат, "академіїв" не кінчав ( тільки інститут), але як формувались тоді задачі з арифметики  " кілометрів за годину", то я запам"ятав на все життя.

Середню школу я закінчив в середині 80-х.

Значить в 1-й клас я пішов в середині 70-х.

Offline Адам Жоржович

• Ветеран форума
Я вчився в звичайній школі, не в фізмат, "академіїв" не кінчав ( тільки інститут), але як формувались тоді задачі з арифметики  " кілометрів за годину", то я запам"ятав на все життя.

Нехай буде гречка, але у вас, дядьку, скоріш за все типовий випадок "помилкової пам'яті" (false memory).  :smilie5:

PS. Я теж при совку школу закінчив.

Offline Бумеранг

• Ветеран форума

Нехай буде гречка, але у вас, дядьку, скоріш за все типовий випадок "помилкової пам'яті" (false memory).  :smilie5:

може й так.

може десь на дачі знайду підручник хоча б за 8-й клас з фізики, тоді тут продемонструю.

Offline Feral Cat

• Ветеран форума
  • Never give in!
Гарна річ.
Цікаво лише, скільки власникив таких машинок буде покалічено і побито бухими водіями...
If you are going through hell, keep going.

Offline Бумеранг

• Ветеран форума

Я не полінувався і заглянув в Вікіпедію

У системі СІ швидкість (точніше її абсолютна величина) вимірюється в метрах за секунду — м/с. В системі СГС одиницею вимірювання швидкості є сантиметр за секунду — см/с. В повсякденному житті найпрактичнішою одиницею вимірювання швидкості є кілометр на годину — км/год. В певних областях людської діяльності чи країнах використовуються специфічні одиниці швидкості, як, наприклад, вузол чи фут на секунду.
.........

Траєкторний опис

Нехай тіло, що можна вважати за матеріальну точку, рухається по довільній траєкторії. Шлях, який пройшло тіло за проміжок часу Δ t {\displaystyle \Delta t}

Δ s = s ( t + Δ t ) − s ( t ) {\displaystyle \Delta s=s(t+\Delta t)-s(t)} .

За означенням,

v = Δ s Δ t {\displaystyle v={\frac {\Delta s}{\Delta t}}} (1)

v {\displaystyle v}  — середня шляхова швидкість або середнє значення абсолютної величини швидкості за час Δ t {\displaystyle \Delta t} . Швидкість тіла найлегше визначити тоді, коли воно здійснює рівномірний прямолінійний рух, тобто долає однакові відстані за однакові проміжки часу. В такому випадку швидкість визначається як відношення відстані до часу:

v = s t , {\displaystyle v={\frac {s}{t}},}

де s — шлях, пройдений тілом за час t.

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%BA%D1%96%D1%81%D1%82%D1%8C
« Останнє редагування: Липня 06, 2016, 12:35:34 00:35 від Бумеранг »

Offline Бумеранг

• Ветеран форума
Приско́рення  — векторна фізична величина, похідна швидкості по часу і за величиною дорівнює зміні швидкості тіла за одиницю часу.

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F

Offline roma

• Ветеран форума
 Хорошо, что есть язык , на котором все ( и всем  :gigi:) понятно.
А ми дивились та мовчали, та мовчки чухали чуби

Offline bugaga

• Ветеран форума
і добре, що ти на нею не розмовляєш
ванька ерохин вон на веллбутрине вторую машину меняет, квартиру купил, бизнес завёл, а ты всё сидишь на своих сиозсах как сыч

Offline RG

• Ветеран форума

Той, яким ти кадировцю очко вилизуєш ?  :laugh:

Offline bugaga

• Ветеран форума
Цитувати
ДСТУ 3651
"У назвах одиниць, що містять частку від ділення однієї одиниці на іншу, назви одиниць знаменника пишуть з прийменником «на», наприклад: одиниця прискорення - метр на секунду в квадраті, одиниця напруженості магнітного поля - ампер на метр. Для одиниць величин, що залежать від часу в першому степені та є характеристиками швидкості плину процесів, назву одиниці часу, що міститься в знаменнику, пишуть із прийменником «за», наприклад: одиниця швидкості - метр за секунду. "

Хоча логічніше "на" як на мене.  Англійською meters per second
ванька ерохин вон на веллбутрине вторую машину меняет, квартиру купил, бизнес завёл, а ты всё сидишь на своих сиозсах как сыч

Offline roma

• Ветеран форума
ДСТУ 3651
"У назвах одиниць, що містять частку від ділення однієї одиниці на іншу, назви одиниць знаменника пишуть з прийменником «на», наприклад: одиниця прискорення - метр на секунду в квадраті, одиниця напруженості магнітного поля - ампер на метр. Для одиниць величин, що залежать від часу в першому степені та є характеристиками швидкості плину процесів, назву одиниці часу, що міститься в знаменнику, пишуть із прийменником «за», наприклад: одиниця швидкості - метр за секунду. "

А жоржович, который закончил 3 класса физмат школы этого не знает.

Offline bugaga

• Ветеран форума
ДСТУ 3651

Але ж як не крути недосконала українська краща за досконалу російську

Offline roma

• Ветеран форума

Ну в общем км в час действительно дебильно , естественней км за час.  ИМХО.

Offline svit

• Ветеран форума
ЗА годину

В ряді арифметичних задач для молодших класів навіть умови таких задач дають можливість це засвоїти.

А ти виявляється дурний не лише в політиці.

Вікіпедія:
В повсякденному житті найпрактичнішою одиницею вимірювання швидкості є кілометр на годину — км/год.

Тему вичерпано. Журналісти - ідіоти. Бо виходить таки, що цей девайс розганяється не до швидкості 80 км НА годину, а ЗА годину. Тобто, якщо почитати цей текст, виходить що треба їхати годину щоб досягти швидкості 80 км. Ти читав вікіпедію, та так ніфуя й не пойняв.

Offline Бумеранг

• Ветеран форума
ЗА годину

А ти виявляється дурний не лише в політиці.

Вікіпедія:
В повсякденному житті найпрактичнішою одиницею вимірювання швидкості є кілометр на годину — км/год.

Тему вичерпано. Журналісти - ідіоти. Бо виходить таки, що цей девайс розганяється не до швидкості 80 км НА годину, а ЗА годину. Тобто, якщо почитати цей текст, виходить що треба їхати годину щоб досягти швидкості 80 км. Ти читав вікіпедію, та так ніфуя й не пойняв.

СвіТ, ти що , справді йобнутий ??? Я ж ссилки виклав.

Ну виклади свої, там де На годину.

Offline Адам Жоржович

• Ветеран форума

Ну в общем км в час действительно дебильно , естественней км за час.  ИМХО.

Кацапською як не кажи - все буде дибільно, бо це мова дибільної нації, котра деградує прямо на очах. Забувати треба цю хуйню нахуй.  :moskali:

Offline Адам Жоржович

• Ветеран форума
ДСТУ 3651

Жоржович закінчив фізматшколу за більш ніж декаду до прийняття цього новоязного дсту. Так що ідіть всі нахуй із своїми кострубатими квадратами.  :smilie8:

Offline Tech

• Hero Member
 Грамотеи, вам в голову не приходило что дикторша могла просто ошибиться, перепутав скорость с ускорением? Или вы и в правду думаете что тот мопед набирает скорость 80км/ч в течении одного часа? :gigi:
 Ей нужно было сказать "на годину"-перепутала.