Автор Тема: індик/индик  (Прочитано 3632 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline svit

• Ветеран форума
індик/индик
« : Серпня 23, 2018, 09:33:11 09:33 »
"Проєкт" замість "проект": у МОН розповіли, які зміни планують внести до правопису української мови

Громадське обговорення проекту нової редакції Українського правопису триватиме до 15 вересня.

У Міністерстві освіти та науки презентували проект нової редакції Українського правопису. Як передає кореспондент УНІАН, в рамках презентації директор Інституту мовознавства імені О.О. Потебні НАН України Богдан Ажнюк зауважив: «Під час обговорення змін до українського правопису, комісія не орієнтувалась на якийсь певний правопис. Проект розроблявся на основі новітніх мовних явищ, на основі української мовної системи та обставин, за яких в цю мовну систему потрапляють елементи з інших мовних систем».

За його словами, новий правопис легітимізує практику написання слів іншомовного походження з літерою «ґ» в іменах і прізвищах, в загальних назвах - залишається «г», дозволятиметься варіантність індик/индик, аудиторія/авдиторія, кафедра/катедра, Афіни/Атени та ін. Зміни торкнулись й подвоєнь в словах іншомовного походження, наприклад, в прізвищі англійського романіста Чарльза Діккенса за новим правописом буде вживатись лише одна літера «к». Слово проект» безваріантно буде вживатись як «проєкт». Слова з першим іншомовним компонентом екс- писатимуться разом. «Щодо шкільних підручників та ЗНО, то на все це буде перехідний період.

Дуже важливо ухвалити ці зміни якнайскоріше, щоб вони увійшли до нових підручників. Якщо правопис ухвалять до ЗНО-2019, в цих тестах не планують використовувати новоприйняті норми, вони будуть орієнтовані на ті слова, що змін не зазнали», - пояснив заступник міністра освіти і науки України Максим Стріха. Українська національна комісія з питань правопису винесла на громадське обговорення, яке триватиме до 15 вересня, проект нової редакції Українського правопису. Після цього Українська національна комісія з питань правопису проведе аналіз пропозицій та зауважень, які надійшли на її адресу, доопрацює текст нової редакції правопису й подасть його на затвердження до Кабінету міністрів. Переглянути проект нової редакції Українського правопису можна на сайті МОН.

Offline esk

• Hero Member
  • Стать: Чоловіча
Re: індик/индик
« Reply #1 : Серпня 23, 2018, 09:53:45 09:53 »
"Проєкт" замість "проект": 
....
 кафедра/катедра, Афіни/Атени та ін.
...
Тоді вже "прожект" або "проджект"  :gigi:
Russia delenda est.

Offline svit

• Ветеран форума
« Reply #2 : Серпня 23, 2018, 10:14:05 10:14 »
За Дікенса прикро, взяли й пограбували на цілу літеру  :weep:

Цікаво почитати увесь документ.

Offline div

• Ветеран форума
« Reply #3 : Серпня 23, 2018, 10:42:02 10:42 »

В интернете лежит, поищи
Я взялся и читать и бросил, терпения не хватило

Offline Бувалий

• Ветеран форума
« Reply #4 : Серпня 23, 2018, 10:58:05 10:58 »
Слухав одного шановного фiлолога по Голосу Столицi www.gs.fm, так той каже, що "новi" слова якийсь час будуть ходити поруч iз тими, якi ми зараз вживаемо - ефiр - етер тощо...
 :smilie7:

Offline svit

• Ветеран форума
« Reply #5 : Серпня 23, 2018, 11:10:35 11:10 »
div, даремно не дочитав, я от знайшов тут - https://www.radiosvoboda.org/a/29447833.html

і там посилання на сайт міносвіти - пдф-файл

216 сторінок :fp2 увесь я також читати не буду  :Prapor2:

Offline bugaga

• Ветеран форума
« Reply #6 : Серпня 23, 2018, 11:55:09 11:55 »
мені дещо до вподоби, дещо  мене не чіпляє
ванька ерохин вон на веллбутрине вторую машину меняет, квартиру купил, бизнес завёл, а ты всё сидишь на своих сиозсах как сыч

Offline bugaga

• Ветеран форума
« Reply #7 : Серпня 23, 2018, 11:58:13 11:58 »
Ось інфографіка з якої зрозуміло схематично головні(?) зміни
ванька ерохин вон на веллбутрине вторую машину меняет, квартиру купил, бизнес завёл, а ты всё сидишь на своих сиозсах как сыч

Offline ксeня

• Hero Member
« Reply #8 : Серпня 23, 2018, 12:07:02 12:07 »
Я в шоці, бігло переглянула. Хто автор цієї дурні?

Offline svit

• Ветеран форума
« Reply #9 : Серпня 23, 2018, 12:33:33 12:33 »
Треба повернути використання хв замість ф.

Моя прабаця про букву ф взагалі не знала і не вживала її.

Offline div

• Ветеран форума
« Reply #10 : Серпня 23, 2018, 01:01:31 13:01 »

Угу, моя тоже

Offline LSD

• Sr. Member
« Reply #11 : Серпня 23, 2018, 04:43:28 16:43 »

:smiley24: індик в селі не називали, скоріше гиндик або ближче до индик.
“Не потоком шумних і галасливих фраз, а тихою, невтомною працею любіть Україну!” Андрей Шептицький

Offline div

• Ветеран форума
« Reply #12 : Серпня 23, 2018, 06:19:41 18:19 »

А для меня через ы както не звучит

Offline svit

• Ветеран форума
« Reply #13 : Серпня 23, 2018, 06:27:59 18:27 »

Якщо нічого не плутаю, хтось з моїх предків, мабуть бабуся (не пра-) казала - индики в голові.
Я там "і" не чув, а чітко "и".

Offline ксeня

• Hero Member
« Reply #14 : Серпня 23, 2018, 06:38:06 18:38 »

Якщо нічого не плутаю, хтось з моїх предків, мабуть бабуся (не пра-) казала - индики в голові.
Я там "і" не чув, а чітко "и".

Ну чуєш, моя бабця казала " єндик". Але ж це не означає, що треба вводити десять діалектичних варіантів?

Offline svit

• Ветеран форума
« Reply #15 : Серпня 23, 2018, 06:42:57 18:42 »
Ну чуєш, моя бабця казала " єндик". Але ж це не означає, що треба вводити десять діалектичних варіантів?

Не знаю. Але вважаю що всякі ці рехворми - це ознака того, що українська мова живе і розвивається, а не чисто для галочки вважається державною. З дечим не згодний, наприклад міф - міт,  ніколи ніде не чув такого написання.

Offline svit

• Ветеран форума
« Reply #16 : Серпня 23, 2018, 07:42:09 19:42 »
Нічого нема краще за класики. Щодо індика - здаюся  :shuffle:
Хоча можливо це лише текст, написаний вже коли индик став індиком.

Як служив я в пана
Та й четвертеє літо –
Заслужив я в пана
Індика за літо.

А той індик дик-дик, дик-дик,
А те гуся суся-сюся,
А те кача дрібно скаче,
А та курка-чубатурка...

Offline RG

• Ветеран форума
« Reply #17 : Серпня 23, 2018, 07:44:56 19:44 »

Точно, моя бабця гиндик казала  :smilie7:

Offline Адам Жоржович

• Ветеран форума
« Reply #18 : Серпня 23, 2018, 09:42:15 21:42 »

У Дікенса в оригіналі не “kk”, a “ck”, вимові котрої у даному випадку одиночна “к” відповідає набагато точніше. Але я не пам’ятаю щоб його взагалі колись писали з двома “к” українською. Схоже, приклад висмоктали з хуя.

Offline ruthene

• Ветеран форума
« Reply #19 : Серпня 23, 2018, 10:42:36 22:42 »
Скрипниківський правопис та заборони української мови

Чому Атени, етер, Озівське море?

https://uamodna.com/articles/chomu-ateny-eter-ozivsjke-more/

Offline Lina

• Global Moderator
  • Ветеран форума
  • Стать: Жіноча
  • Камінці чудові, різнокольорові
« Reply #20 : Серпня 24, 2018, 04:17:19 16:17 »

Точно. І гиржа замість іржа.
А взагалі - от не мають, що робити... :smilie2:

Сучасна мова вже пішла від вживання тих слів. Правда, нічого не маю проти зміни правопису складних слів.

Offline div

• Ветеран форума
« Reply #21 : Серпня 24, 2018, 04:25:01 16:25 »

Точно. І гиржа замість іржа.
А взагалі - от не мають, що робити...
:smilie2:

Сучасна мова вже пішла від вживання тих слів. Правда, нічого не маю проти зміни правопису складних слів.

100%
Упрощать правила написания сложных слов это гуд. Поменьше исключений и дефисов. Двойные надо оставлять только там где они слышаться, остальное баловство

Offline ruthene

• Ветеран форума
« Reply #22 : Серпня 24, 2018, 11:34:37 23:34 »
Скрипниківський правопис та заборони української мови

Чому Атени, етер, Озівське море?

https://uamodna.com/articles/chomu-ateny-eter-ozivsjke-more/

4 вересня 1928 р. Рада Народних Комісарів УСРР затвердила новий український правопис на 33 літери, який діяв до 18 листопада 1933 р. Він увійшов до історії як "харківський" або "скрипниківський правопис" — від місця створення чи прізвища тодішнього народного комісара освіти Миколи Скрипника.

І хоч українці – одна з найдавніших націй, але історія нашого правопису коротенька, завдяки смертельним обіймам "молодшої сестри", яка носила личину "старшого брата". Так уже повелося, що від Петра Олексійовича кожний тиран прагнув своїм указом ще більше урізати українську мову, її права.

На початку визвольних змагань 17 січня 1918 р. Центральна Рада УНР видала "Головні правила українського правопису".

17 травня 1919 р. Українська академія наук схвалила "Головніші правила українського правопису", які стали основою для пізніших доопрацювань і поправок. 23 липня 1925 року Рада Народних Комісарів УСРР постановила організувати Державну Комісію для впорядкування українського правопису (Державна Правописна Комісія). До неї увійшло понад 20 науковців з УСРР, які запропонували запросити представників Західної України: Степана Смаль-Стоцького, Володимира Гнатюка та Василя Сімовича. У квітні 1926 р. "Проєкт українського правопису" було надруковано для ознайомлення суспільства. Правопис ухвалили згідно з постановою РНК 6 вересня 1928 р.

У 1929 р. Григорій Голоскевич видав "Український правописний словник" (близько 40 тис. слів, погоджений із повним правописом), тому українська діаспора називає його "правопис Голоскевича" і використовує для значної частини своїх видань. Від 2000 року телеканал СТБ послуговується окремими правилами цього правопису у передачі новин "Вікна".

У 1933 р. правописна комісія на чолі з А. Хвилею затаврувала харківський правопис як "націоналістичний", негайно припинила видання будь-яких словників і без жодного обговорення за 5 місяців створила новий правопис, що уніфіковував українську та російську мови. З абетки вилучено букву ґ (як буржуазно-націоналістичну), а українську наукову термінологію переглянуто й узгоджено з російсько-українськими словниками (Інститут української наукової мови було зліквідовано в 1930 році).

Цю редакцію правопису схвалено постановою Наркому освіти УСРР від 5 вересня 1933.

4 жовтня 1937 року в газеті "Правда" з’явилася критична стаття, згідно з якою українську мову потрібно більше наблизити до російської. Після того політбюро ЦК КП(б)У ухвалило постанову, згідно з якою: "Вважати за необхідне дати на сторінках газети "Комуніст" розгорнуту, докладну критику викривлень і помилок, допущених у "Словнику". Укладений за цією редакцією російсько-український словник Агатангел Кримський назвав російсько-рОсійським.

Незначні зміни прийнято в редакції правопису 1946 року й у 1959, що було пов’язано з документом "Правила русской орфографии и пунктуации", який вийшов у 1956 р. Від 1960 до 1990 р. офіційною була редакція 1960 року.

Новий варіант правопису затверджено 14 листопада 1989, а опубліковано в 1990 році. Він відновив букву ґ та кличний відмінок (за радянських часів він був необов’язковим і називався клична форма). Під час I Міжнародного конгресу україністів (27.VIII — 3.IX 1991) було ухвалено постанову про потребу єдиного сучасного правопису для українців, які проживають і в Україні, і в діаспорі, котрий опирався на історичний досвід української мови.

15 червня 1994 року уряд України затвердив склад Української національної комісії з питань правопису при Кабінеті Міністрів. Усі напрацьовані пропозиції було передано до Інституту української мови в середині січня 1999 року.

От Вам і вся історія нищення українського правопису на догоду російській від Петра Олексійовича до Петра Олексійовича.

Якщо вас зацікавила ця стаття, вам також сподобаютсья:
Українська мова за 400 років пережила 134 заборони!
Клясичний український правопис
Легенда про "галицький діалект"

Offline ruthene

• Ветеран форума
« Reply #23 : Серпня 24, 2018, 11:40:22 23:40 »
І хоч українці – одна з найдавніших націй...

Етногенез українців: критерії появи етносу
https://this-all.io.ua/s2284290/etnogenez_ukraenciv_kriterie_poyavi_etnosu
Етнонім “русь” / “русин” вживався як самоназва всього слов’янського населення України з кінця ХІІ – поч. ХІІІ ст. аж до XVIII ст. включно, а можливо, й довше (остання виявлена нами фіксація у джерелах зі Східно-Центральної України – 1728 р., а в фольклорних творах – 1850-ті рр. 77). Це свідчить, по-перше, що назване населення становило один етнос, а по-друге, що даний етнос зберігався як такий (звичайно, зазнаючи певних трансформацій) упродовж усього цього часу. Як регіональна самоназва українського населення західних областей України цей термін, вже у формі “русини”, побутував до 1-ї пол. XX ст., коли й був витіснений новим загальноукраїнським ендоетнонімом “українці”. Отже, етнос, який виникає на слов’янських землях Південної Русі в кінці ХІІ – на поч. ХІІІ ст., є саме українським.

Таким, чином, критерієм визначення завершення етногенезу українців є етнічна самосвідомість, відображена у відповідній самоназві. Поширення першого українського ендоетноніма на всі слов’янські землі Південної Русі , а отже, і формування відповідної самосвідомості, достатньо добре відображено у джерелах. Цим завершальний етап етногенезу українців відрізняється від попередніх його етапів, у дослідженні яких ми застосовували додаткові, зазначені вище критерії.

Offline Бумеранг

• Ветеран форума
« Reply #24 : Серпня 25, 2018, 12:32:39 00:32 »
Руський етнос ( русинський, український) формувався на території від Дунаю (де зараз Будапешт, від річок Грон і Ваг ( сучасна Словаччина), від Вісли ( південний Схід Польщі) і його ареал поступово розширювався до Дніпра, потім за Дніпро, до Верхньої течії Дону і до нижньої течії Сіверського Дінця.
На захід від річок Грон і Ваг - то вже була територія моравських західно-слов"янських племен ( не русинів)

Територія західної сучасної Угорщини за Дунаєм( Панонія) - це бувші окраїни Римської імперії, але ті землі освоювали переважно не русини, а південно-слов"янські племена
В кінці 1-го тисячоліття н.е. ті племена були асимільовані германцями і в резулоьтаті чого утворилась австрійська нація, яка потім створила власну імперію.

Там на карті, де сіра смужка (вертикальна) - то територія між Дунаєм і Тисою. Для Римлян вона вважалась майже "Диким полем". Саме туди, в 896 р.н.е. вдерлися піддані Хазарського каганату, яких сьогодні прийнято називати "предками угорців" ( історична фантасмогорія, взята на озброєння єврейсько-німецькими аферистами, задля відтворення "Королівства Угорщина" в складі Австро-угорської "Дуалістичної" імперії, з метою створення країни під своїм впливом, щоб послабити слов"янство вцілому).

Та територія і була ареалом утворення і формування русинських племен ( Букові гори між містами Егер і Мішкольц).
Русинські села там зустрічалися ще навіть у 18 столітті. Про це описував Григорович-Барський.
Хоча загалом то вже була майже цілком мадяризована територія.

В історії так так бувало що етнос змінював на протязі століть і ареал проживання, і навіть і назву.
Так звані "білі хорвати" і влахи ( "волохи") теж брали участі в етногенезі русинів.

Правильно сказано, що етнонім "Українці" з"явився не так і давно.
Але це нічого не змінює. Росіяни ( московити) до етногенезу русинів-укранців не мають суттєвого відношення. Навпаки, пізніше, частина русинів-українців брала участь в етногенезі московитів. Але не домінуюче, бо там першу скрипку грали татарські -золотоординські клани, при участі різних фінських племен, які використовувались як біоматеріал.
« Останнє редагування: Серпня 25, 2018, 12:36:50 00:36 від Бумеранг »

Offline ruthene

• Ветеран форума
« Reply #25 : Серпня 25, 2018, 10:15:31 22:15 »
Руський етнос ( русинський, український) формувався на території від Дунаю (де зараз Будапешт, від річок Грон і Ваг (сучасна Словаччина), від Вісли (південний Схід Польщі)...

Просто дуже цікаво, а де ж ці факти, які обґрунтовують і підтверджують цю гіпотезу, де вони?

Offline ruthene

• Ветеран форума
« Reply #26 : Серпня 25, 2018, 10:21:09 22:21 »
частина русинів-українців брала участь в етногенезі московитів. Але не домінуюче...

Та невже? І в якому сторіччі це відбувалося? Де факти?
Може й процентне співвідношення цієї "участі" надасте?

Offline ruthene

• Ветеран форума
« Reply #27 : Серпня 25, 2018, 10:28:50 22:28 »
Правильно сказано, що етнонім "Українці" з"явився не так і давно...

17 сторіччя, це "не так і давно"?

Але поняття "український нарід" з'явилося ще у 16-му сторіччі:

У 1590 р. вперше у вітчизняній історіографії ввів до політичного словника назву «український народ» — руський шляхтич, доктор теології, церковний та суспільно-політичний діяч Речі Посполитої Йосиф Верещинський, виповнивши її етнополітичним змістом.
https://uk.wikipedia.org/wiki/Етноніми_українців#Українці

Offline pin2

• Hero Member
« Reply #28 : Серпня 26, 2018, 11:04:29 11:04 »
а ще "ирод" і "идол"  :gigi:

Offline Бумеранг

• Ветеран форума
« Reply #29 : Серпня 26, 2018, 11:57:50 23:57 »
Руський етнос ( русинський, український) формувався на території від Дунаю (де зараз Будапешт, від річок Грон і Ваг (сучасна Словаччина), від Вісли (південний Схід Польщі)...

Просто дуже цікаво, а де ж ці факти, які обґрунтовують і підтверджують цю гіпотезу, де вони?

Є такий львівський історик Святослав Семенюк.
В мене майже всі його книги є Хоча не всі я їх читав до кінця. Деякі місця, які мене цікаві.
Ті Книги - то глиби.
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8E%D0%BA_%D0%A1%D0%B2%D1%8F%D1%82%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2_%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87

https://book-ye.com.ua/authors/svyatoslav-semenyuk/

Книги "Феномен українства в мене нема, але дві інші є".
Ну й ще дві не найбільші книги теж є "Український путівник по Польщі" і "Український путівник по Словаччині"

Поцікавтесь, купіть хоча б одну (найтоншу) з тих книг.
« Останнє редагування: Серпня 27, 2018, 12:36:14 00:36 від Бумеранг »