досвід не буває сам по собі прикладним в любій ситуації
чи гулаги або чебурнет- це також універсальний досвід ?
Давайте заощадимо трохи часу на вступ
Ваша теза полягає в тому, що кацапський досвід не є потрібним, особливо нам. Я з цією тезою погоджуюся на 99%. Чому? З трьох причин. По-перше - просто тому, що вони кацапи. По-друге тому, що переважну більшість справ ми робимо краще за них, або принаймі так само. По-третє тому, що ті справи, де вони нас перевершують, й те, яким чином це досягається, виглядають зазвичай вкрай сумнівно, щоб ото виникало бажання нести це до себе. Наприклад, як державники вони є кращими за нас - але, при цьому, гіршими за довгий перелік країн. Та й їхня "кращість" походить банально з великої паузи нашої власної державності. Порошенко, наприклад, еволюціонував до державника за останні 20 років - притому державника кращого за кацапські аналоги.
Попри це я не виключаю теоретичної наявності сфер, де кацапи в силу якихось причин демонструють досить велику ефективність, на рівні топ-світової. Практично, я можу згадати лише деякі аспекти роботи з інформацією. Як зброя, це дає кацапам можливість до дестабілізації цілей своєї агресії. Як інструмент контролю - контролювати власні фактори ризику, як ото своїх люмпенів.
В нас такого контролю нема, й він нам - й, головне, особисто вам, судячи з гілки - потрібен. Тож постає питання, звідки його запозичити. Де взяти більш-менш схожу на нас країну (не думаю, що досвід Ірану або Японії нам підійде), й запозичити досвід. В країнах золотого мільярду? Так в них не так щоб дуже ефективні системи (ще й вразливі до кацапських заходів). Де ще?