Що, діду, готуєшся любити Батьківщину здалеку? Знову ж таки, ні разу не здивдований. Попутного вітру.
Сцена третя
(
ті ж і одинока, блукаюча з ліхтарем, дівчина...)
Привіт, красуне. Я теж радий тебе бачити
Тут взагалі неправильна постановка питання. Дивись:
1) насправді в Україні краще з медициною в плані доступності, ціни, можливості купити в аптеці все, що треба, без рецепту або по рецепту, який можна без проблем одержати в сімейного, з арендою житла, з цінами продуктів харчування . Так що не в тім питання, що шукається де краще- на мою пенсію краще якраз тут, в Україні, бо й ціни на все менше, й доступності більшості ( принаймні, як кажуть з цієї хвилі вимушених виїхати за кордон- на нижньому рівні)- й продуктів, й ліків, і житла (в англосаксів все досить дорого, особливо житло)
2) канадська віза по програмі КУАЕТ (для українцв) дається на дуже великий термін, обмежений, щоправда, дійсністю паспорта ( у моєму випадку- 9 років). Тобто можна одержати візу й не їхати в Канаду, поки не утворилась ситуація, коли їхати точно треба- подальша ескалація із загрозами екологічної катастрофи, окупації місця проживання, застосування ЯЗ, аварії на АЕС тощо. Не виникне така ситуація- слава Богу, виникне- буде більше можливостей адекватно прореаґувати, коли від тебе дещо залежить, а не чекати чиєгось рішення.
3) Росія використовує цивільне населення України як засіб тиску на Україну й Захід. З цієї точки зору старим краще виїхати, щоб не бути обузою для своєї країни, яка воює, та засобом, який використовує ворог
4) я по факту все життя вчив анґлійську. У чомусь, може, сам став анґлосаксом. То чому - ні ? Принаймні, буде можливість перевірити цю гіпотезу. Віза, між іншим, для ТИМЧАСОВОГО перебування, а не постійного. Громадянство автоматично не надається
5) часи такі, що проживання старих у дешевій країні має свою ціну. Життя стає складнішим і зареґульованим, більш бюрократичним. У бюрократії на все має бути план. Може, й на тривалість життя теж, а якщо зараз і немає, то, може, ще буде. Принаймні, знову ж таки, у багатих країн свої планки й вони у некст ф'юча, як і зараз, можуть собі дозволити утримувати більшу кількість старих пенсів більш тривалий час. І, відповідно, якщо на те теж є норми ( гіпотеза, не твердження), там вони, скоріше за все, більш гуманні, хоча хто його знає. Принаймні нехай і це хоч трохи залежатиме від мене в плані того, що така можливість у мене була