Не знаю. Единственно что помню по Колумбу это со школы и там в учебнике писали что он индейцев наоборот жалел. А все безобразия творили попы и молодая знать присланная королем и над которыми он был фактически не властен.
Там по моему чтото даже до суда доходило и его вроде в итоге даже отстранили от губернаторства.
Так что хз.
Жалів, як же.
В ті самі часи в південній Америці володарював такий собі "прославлений" Ернандо Кортес, теж іспанець.
Розписувати в подробицях не буду, лише наслідки:
Імперія ацтеків була знищена, Монтесуму примусили прийняти християнство, місцевих мешканців вирізали цілими містечками, так у Чолулі в один день вирізали більше 6000 мешканців.
Всього в Мексиці було вбито біля 300 000 мешканців.
Величезна кількість загинула на срібних копальнях, де індіанців примусили працювати на благо іспанської корони. По суті це були концтабори.
Люди помирали від голоду, хвороб і знущань.
В Іспанию переправляли тисячі тон золота і срібла. До речі, витвори мистецтва із золота ацтеків безжально перелавляли на слітки, бо так компактніше.
Я вже мовчу про гарем Кортеса (біля 20 жінок) і величезну купу нащадків.
Звісно Колумб, на фоні Кортеса ангел, але діяв він так само, вбивав, ґвалтував, примушував працювати за їжу. Просто масштаби трохи менші.