ходячи в кацаппедріархат визнаєш нікалашку святим і анафему мазепі
нахуя україні такий президент?
підтримуючи тези про Миколу2 та Мазепу, я б все одно не був би такимкатегоричним. І ось чому.
Це нам здається, що тільки церковники мають вплив на розум людей. Насправді й люди мають такий вплив на церковників. Подивіться на те як багато церков УПЦ МП у центрі України (рідше на сході, але завжди на Заході) мають підкреслено україномовне спілкування з прихожанами. Хоча трапляється й багато русофілів (в Одеському регіоні, Донбасі та Криму).
І це лише ілюстрація до того факту, що в УПЦ МП давно тліє внутрішній конфлікт. Конфлікт самосприйняття між, умовно кажучи, РПЦшниками та автокефалістами. Досі переважали автокефалістські настрої завдяки Володимиру (Сабодану). Як зараз все повернеться, ще невідомо.
Але зверніть увагу, якщо раніше (після помаранчевої революції) всякі Агафангели одеські та інші відверто висловлювали свою антиукраїнськість, то зараз (після цієї зими) таких відвертих випадів не особливо й чутно. Навпаки, є поодинокі заяви підтримки українців у своїх самостійних прагненнях.
Крім того, Крим для УПЦ МП став певним історичним рубіконом. Скажіть собі, Ви багато чуєте заяв церковників про подальшу долю кримських церков. А заяв (церковників УПЦ МП) підтримки Путіна? Так, Кримські церкви певно почнуть переводити зі статусу УПЦ МП в просто РПЦ. І як це не дивно, це лише посилить автокефалістські настрої в УПЦ МП.
До чого це я? До того, що спілкування прихожан та церковників іде в обидва боки. І, якщо Ющенко був прихожанином УПЦ КП, то він не мав можливості впливати на церковників через звичайне "прихожанське" спілкування з церковниками - все обмежувалось офіційними заходами. А ось регіонали мали. І не секрет, що внутрішні заколоти проти автокефалістів в УПЦ МП багато в чому інспірували донецькі ділки.
Щодо Порошенка, то я впевнений, що його зв'язки з УПЦ МП матимуть позитивний вплив на позицію керівництва цієї організації (я навмисно беру термін "організації") в плані підтримки курсу автокефалії та початку церковного спілкування з УПЦ КП. А як далі карта ляже, побачимо.
До речі, якщо Ви особисто поспілкуєтесь зі священиками в Іоновському монастирі, ви зрозумієте, що серед них є люди, які люблять Україну та мають навіть патріотичні погляди (якщо так можна казати про церковників взагалі). Але це так, просто ілюстрація щодо Порошенка.
Отже. Я б дуже хотів, щоб Україна мала єдину помісну церкву. І дуже сподіваюсь, що "президент Порошенко" буде ще одним чинником наближення цієї події.