Автор Тема: Мовна тема  (Прочитано 13338 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline olegae

• Sr. Member
Re: Мовна тема
« Reply #30 : Липня 03, 2014, 05:11:04 17:11 »
Немає в світі жодного випадку, щоб раніше пригноблена мова змогла відродитися шляхом  винятково ліберально-толерантної популяризації. У тих країнах, де успішне відродження мало місце (напр., Чехія, Фінляндія), воно відбулося завдяки агресії. Зважте, я не кажу "насильства", а кажу "агресії". Здорової, конструктивної агресії, потужного, безкомпромісного просування мови в усі сфери життя. А там, де лише валандалися, де чмокали й плямкали про те, яка їхня рідна мова красива, яка вона виразна, яка стародавня, де лише закликали її любити й плекати, ця сама мова опинилась у глибокій жопі. Яскравий приклад — Ірландія. Свого часу президент де Валера казав, що хай краще буде невільна Ірландія з мовою, ніж вільна — але без мови. В результаті вони отримали друге. Фактично, отримали таку ж саму Англію, лише трохи приперчену католицькою вірою і кельтським фольклором.

Offline Piton

• Ветеран форума
« Reply #31 : Липня 03, 2014, 05:22:48 17:22 »
Та узькоязичним "патріотам" хоч кіл на голові теши. Не комфортно їм з українською і квит.
на якій мові тобі сказати що ти брешеш?

Offline outsider

• Ветеран форума
« Reply #32 : Липня 03, 2014, 05:25:30 17:25 »
Та узькоязичним "патріотам" хоч кіл на голові теши. Не комфортно їм з українською і квит.
на якій мові тобі сказати що ти брешеш?

Колего, я приблизно розумію твою мотивацію. І патріотизмом там і не пахне.

Offline sofia

• Ветеран форума
  • Стать: Жіноча
« Reply #33 : Липня 03, 2014, 05:40:49 17:40 »
згоден, якщо при цьому інформатику , фізику, хімію - викладати англійською.
оце точно всі першоджерела на англмові і в хімії і в фізиці і в інформатиці :smiley24:
Quo Vadis

Offline Piton

• Ветеран форума
« Reply #34 : Липня 03, 2014, 05:40:59 17:40 »
Колего, я приблизно розумію твою мотивацію. І патріотизмом там і не пахне.
Я вважаю що ти, по перше, нічого не знаєш про мою мотивацію. По друге нічого не знаєш про мій патріотизм. І в третіх - збрехав, як я вище і написав.

Offline Читач

• Ветеран форума
  • Стать: Чоловіча
« Reply #35 : Липня 03, 2014, 05:42:57 17:42 »
оце точно всі першоджерела на англмові і в хімії і в фізиці і в інформатиці :smiley24:

першоджерела латиною, грецькою, арабською, це точно

P.S.
він уже написав, ще ви можете похвалитись
скільки першоджерел прочитали школяркою
« Останнє редагування: Липня 03, 2014, 05:44:29 17:44 від Читач »
Так от, як кров свою лили батьки за Москву і Варшаву, і вам, синам, передали свої кайдани, свою славу!

Offline entp

• Ветеран форума
  • Роби, що повинен зробити, і нехай буде те, що буде
« Reply #36 : Липня 03, 2014, 05:47:30 17:47 »

P.S.

читачу, коли я був школярем, за журнал на англ мові батьки могли вилетіти з роботи.

Offline Читач

• Ветеран форума
« Reply #37 : Липня 03, 2014, 05:51:45 17:51 »

P.S.

читачу, коли я був школярем, за журнал на англ мові батьки могли вилетіти з роботи.

вам за вісімдесят?
я ж про "вашингтон пост" питаю, я про першоджерела які ви прочитали школярем по хімії, математиці, фізиці
Так от, як кров свою лили батьки за Москву і Варшаву, і вам, синам, передали свої кайдани, свою славу!

Offline entp

• Ветеран форума
« Reply #38 : Липня 03, 2014, 05:53:16 17:53 »
до речі - першоджерела - це не тільки наукові журнали.
це навіть звичайна документація до схеми електроживлення автомобіля форд чи ще щось просте і побутове.
90% технічної документації в світі є англійською мовою. і, чому саме ці технічні засоби передові і ми прагнемо їх використовувати.

Offline entp

• Ветеран форума
« Reply #39 : Липня 03, 2014, 05:56:25 17:56 »

P.S.

вам за вісімдесят?
я ж про "вашингтон пост" питаю, я про першоджерела які ви прочитали школярем по хімії, математиці, фізиці

в час, коли я вчився в школі, вивчення англійської (чи іншої ) не сильно заохочувалося.
тому  книги іноземних авторів по фізиці , хімії, математиці я читав в російському перекладі.
наприклад - Мартин Гарднер - Математические головоломки и развлечения

п.с.
а що, в ссср можна було купити щось подібне  в оригіналі? ДЕ????

Offline sofia

• Ветеран форума
« Reply #40 : Липня 03, 2014, 06:11:00 18:11 »
ще ви можете похвалитись

хвалитись нічим викладалась англмова абияк
вчилась школяркою здогадайтесь самі :smilie1:
а по темі - у мене четверо школярів і їх майбутнє  мені як ви здогадуєтесь не байдуже
Quo Vadis

Offline Darth Vader

• Ветеран форума
  • Fuck Tha Police
« Reply #41 : Липня 03, 2014, 06:13:45 18:13 »
в жопу двуязычие :super:
Welcome to the Dark Side of the Force

Offline Piton

• Ветеран форума
« Reply #42 : Липня 03, 2014, 06:16:33 18:16 »
в жопу двуязычие :super:
И даже язык ситхов?!
« Останнє редагування: Липня 03, 2014, 06:20:38 18:20 від Piton »

Offline Darth Vader

• Ветеран форума
  • Fuck Tha Police
« Reply #43 : Липня 03, 2014, 06:18:45 18:18 »

Offline Piton

• Ветеран форума
« Reply #44 : Липня 03, 2014, 06:20:56 18:20 »

Offline Darth Vader

• Ветеран форума
  • Fuck Tha Police
« Reply #45 : Липня 03, 2014, 06:22:57 18:22 »

Offline авжеж

• Hero Member
« Reply #46 : Липня 03, 2014, 06:27:51 18:27 »
У старі добрі часи були "прості" школи, які давали якусь освіту, і гімназії, які готували до вступу в університет. В гімназіях крім рідної мови вивчали дві класичні мови, латин і грецьку, і дві сучасні західні мови, найчастіше французьку та німецьку або англійську. Навіщо все переводити на англійську мову? Ви для кого фахівців готувати зібрались? Для англомовного світу? Освіта має бути виключно УКРАЇНСЬКОЮ. Вся необхідна українська наукова і технічна термінологія давно розроблена. Не вірите? Почитайте видані в УРСР радянські вузівські підручники 60-их років. Майже всі вони написані чудовою українською мовою. За бажанням батьків в певних регіонах діти можуть додатково вивчати угорську, російську чи іншу мову нацменшини. Однак у додатковий час і поза програмою. Не подобається? Хай їдуть навчатися до Угорщини або в Росію. Слід створити школи, метою яких має офіційно бути задекларовано виключно підготовку до навчання в вищих учбових закладах. В них крім української слід з першого класу поглиблено навчати англійської, а з 3-4 класу поступово вводити вивчення ще двох іноземних мов за вибором учнів та батьків. Тому, хто не здатний в школі вивчити на робочому рівні 2-3 іноземні мови, не варто марнувати свій час і кошти в університеті. У старі часи латин і грецька слугували в гімназіях  чудовим фільтром для відсіювання дурнів та ледарів. :smilie5:

Підтримую цілком.

Мови нацменшин можна вивчати у позаурочний час або в недільних школах. Сприяння держави - у наданні приміщень для занять. Все інше - коштом зацікавлених.

Також варто зробити курси з української мови - БЕЗКОШТОВНІ для всіх бажаючих (як громадян, так і іноземців)
Кожен українець повинен вбити москаля - у собі.

Offline авжеж

• Hero Member
« Reply #47 : Липня 03, 2014, 06:32:03 18:32 »

Історично - ні. (хіба що крім інформатики). І фізика, і хімія, і математика розвивались як латиною (попервах), і навіть арабською (алгебра та алхімія ;) ), а також німецькою, французькою, голандською...

Offline авжеж

• Hero Member
« Reply #48 : Липня 03, 2014, 06:34:48 18:34 »

P.S.

І коли це було?????

Під час мого навчання в школі (1963-1973 рр) мої батьки виписували нам з братом крім Кванта ще й Мозаїку (польський журнал, який складався з оригінальних англомовних текстів з перекладом на польський), щоб був стимул вчити англійську  :gigi:

Offline sofia

• Ветеран форума
« Reply #49 : Липня 03, 2014, 06:41:47 18:41 »

Історично - ні. (хіба що крім інформатики). І фізика, і хімія, і математика розвивались як латиною (попервах), і навіть арабською (алгебра та алхімія ;) ), а також німецькою, французькою, голандською...

вибачте може й так але сучасні дослідження досягнення по хімії та інш. публікуються на англійській мові
якщо не знаєш іноземної-ти пасеш задніх бо чекаєш на переклад а це мінімум місяці
Quo Vadis

Offline Loge

• Hero Member
« Reply #50 : Липня 03, 2014, 06:50:26 18:50 »

P.S.

вам за вісімдесят?

в час, коли я вчився в школі, вивчення англійської (чи іншої ) не сильно заохочувалося.
тому  книги іноземних авторів по фізиці , хімії, математиці я читав в російському перекладі.
наприклад - Мартин Гарднер - Математические головоломки и развлечения

п.с.
а що, в ссср можна було купити щось подібне  в оригіналі? ДЕ????

В Києві за радянських часів на Хрещатику була книгарня "Дружба" де завжди був гарний вибір книг з соціалистичних країн. Там я купував книги польською, німецькою (НДР) та іспанською(Куба) мовами. Наприкінці сімдесятих на вулиці Червоноармійській відкрили книгарню "Іноземна книга", де можна було вільно придбати книги, видані в капіталістичних країнах. Вибір був обмежений, але все ж таки непоганий. Щоправда ціни були астрономічні. Наприклад, пейпербек видання детективу Агати Крісті коштувало п'ять карбованців. Там можна було придбати навіть книжки японською мовою. :gb: Пересічний громадянин мав змогу читати іноземну наукову і технічну літературу в іноземному відділі Бібліотеки імені КПРС. Щоправда, вибір знову ж таки був дещо обмежений. Фахівці мали змогу замовити ксерокопії статей з іноземних наукових журналів в великих центральних бібліотеках. Я навчався в англійській школі, і від нас вимагали постійного читання англомовної преси. Англомовна преса у ті часи зазвичай обмежувалась радянськими англомовними виданнями на кшталт "Moscow News". Єдиною іноземною англомовною газетою доступною для кожного київського школяра була газета англійських комуністів Morning Star, яку тоді можна було придбати у будь-якому газетному кіоску міста. Ті, хто вчив французьку, відповідно купували в кіосках газету французьких комуністів L’Humanité та недільний додаток до неї L’Humanité Dimanche. Не було особливих проблем з пресою НДР. Видання НДР можна було вільно передплачувати. На Хрещатику було два кіоски, де продавали навіть газети японських комуністів 赤旗 та соціалістів 社会進歩. :smilie7:
Взагалі, вивчення іноземних мов в Радянському Созі 70-80-их років всіляко заохочувалось, однак одночасно існувала жорстка ідеологічна цензура. Було чимало заборонених тем, заборонених видань і авторів. З іншого боку існували державні мовні курси, на яких за невелику платню, 40-50 карбованців за півроку тригодинних занять двічі на тиждеь, усіх бажаючих навчали десятку найпоширеніших іноземних мов. Повний курс навчання був дворічний і давав непогані знання.
« Останнє редагування: Липня 03, 2014, 06:59:51 18:59 від Loge »

Offline авжеж

• Hero Member
« Reply #51 : Липня 03, 2014, 06:52:32 18:52 »

вибачте може й так але сучасні дослідження досягнення по хімії та інш. публікуються на англійській мові
якщо не знаєш іноземної-ти пасеш задніх бо чекаєш на переклад а це мінімум місяці

Щодо першоджерел - це актуально для науковців, і якщо ти спеціаліст в певній галузі, то зі статтями розібратись можна навіть без досконалого знання іноземної мови. Хоча основи, звичайно, знати потрібно ;)

А от писати статті або виступати з доповідями - то вже мову потрібно знати на пристойному рівні.

Ну і найголовніше - добре, коли статті є у відкритому доступі, а часто-густо буває так - абстракт статті зацікавив, а щоб отримати доступ до статті, треба або бути членом якогось наукового товариства (іноземного), або платити чималі гроші (30-50$ за статтю  :smilie2:). Ну і передплата журналів зараз суттєво впала - нема грошей у НАНУ  ще й на передплату.

Offline PamTam

• Ветеран форума
« Reply #52 : Липня 03, 2014, 07:16:09 19:16 »

вибачте, але науковець, що не знає англійської на рівні прочитати статтю за власним профілем - це нонсенс. Це ознака повної проф. непридатності. Це можуть собі дозволити або мастодонти колишнього совка, які ще чудом не на пенсії і так і лишилися на рівні 1980-х, або генії рівня Перельмана, які наскільки самодостатні , що їм немає потреби читати чужі роботи.

Offline outsider

• Ветеран форума
« Reply #53 : Липня 03, 2014, 07:25:57 19:25 »
Читати чужі роботи треба всім. Ідеї ніколи не виникають з порожнечі. Що це за Перельман?

Offline Igor

• Sr. Member
  • бЄндерівець
« Reply #54 : Липня 03, 2014, 07:31:20 19:31 »
Ось вам ця мова спокою не дає...

Хочете скажу що потрібно робити, що б українською мовою більше людей користувалося? Потрібно виробляти багато контенту як свого так і перекладів.
"DOUBLETHINK means the power of holding two contradictory beliefs in one’s mind simultaneously, and accepting both of them."

Offline PamTam

• Ветеран форума
« Reply #55 : Липня 03, 2014, 07:32:57 19:32 »
Читати чужі роботи треба всім. Ідеї ніколи не виникають з порожнечі. Що це за Перельман?

бачу ви далекі від науки

http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D0%BC%D0%B0%D0%BD_%D0%93%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%96%D0%B9_%D0%AF%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87

Offline outsider

• Ветеран форума
« Reply #56 : Липня 03, 2014, 07:33:31 19:33 »

Хочете скажу що потрібно робити, що б українською мовою більше людей користувалося? Потрібно виробляти багато контенту як свого так і перекладів.

Ні, в акваріум треба налити води, а тоді вже запускати риб а не навпаки. З`явиться україномовна аудиторія - буде контент. Це основа капіталізма.

Offline Igor

• Sr. Member
  • бЄндерівець
« Reply #57 : Липня 03, 2014, 07:33:39 19:33 »
http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D0%BC%D0%B0%D0%BD_%D0%93%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%96%D0%B9_%D0%AF%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87
"DOUBLETHINK means the power of holding two contradictory beliefs in one’s mind simultaneously, and accepting both of them."

Offline Igor

• Sr. Member
  • бЄндерівець
« Reply #58 : Липня 03, 2014, 07:35:24 19:35 »

Ні, в акваріум треба налити води, а тоді вже запускати риб а не навпаки. З`явиться україномовна аудиторія - буде контент. Це основа капіталізма.
Аудиторії за статистикою - грубо "половина України". Чи цього замало?
« Останнє редагування: Липня 03, 2014, 07:46:13 19:46 від Igor »

Offline outsider

• Ветеран форума
« Reply #59 : Липня 03, 2014, 07:36:49 19:36 »

бачу ви далекі від науки

Це постна хусіма про чергового невизнаного генія? Так їх тисячі. Я про реальну наукову роботу.