Які енергозберігаючі лампочки шановне товариство порадить? Вирішив нарешті замінити всі вдома.
Так, щоб оптимально було по співвідношенню ціна/якість
Недолік люмінесцентних ламп (білого світла) - вони погано переносять часте вмикання/вимикання.
Тому скрізь у квартирі їх не варто ставити, особливо у місцях з частим перемиканням світла.
Ще хочу звернути увагу. Люмінесцентні лампи бувають з електронним баластом або з дросельним баластом (той який гуде, більше важить і займає місця - наприклад, у світильниках з довгими лампами-колбами).
Буває таке що, зношується електрод люмінесцентної лампи. Лампа перестає світити. Електронний баласт при цьому може також вийти з ладу, а може й не вийти - це від схеми залежить, наявності захисту. Тобто при цьому міняється лише колба лампи.
У мене в коридорі на 4 квартири світить 24 години/добу довга люмінесцентна лампа на 36 ват. Купив електронний баласт також на 36 або 40 ват, припаяв до лампи дроти. Можна натягнути кембрики або ізострічку на контакти або використати стандартні контакти для таких ламп. Лампу повісив на дюбеля 15 сантиметрів вниз від балки. + вимикач. Не знаю який попався баласт - лампа 1,5 року світить. Лампа Т8.
Можливо, варто глянути на лампи Т5.
http://electrik.info/main/lighting/706-lyuminescentnye-lampy-t5-novyy-oblik-privychnyh-lyuminescentnyh-lamp.html2700 Кельвін - це спектр лампи, що нагадує лампу розжарювання - жовтувате світло. Тобто лампи ще обираються за кольором світла - який вам подобається.
Правда одна лампа т5 у мене згоріла. Батько її викинув у смітник (такий він). Я навіть не встиг купити нову колбу та перевірити - чи цілий баласт. Також згорів дешевий світильник Т8 на 1 лампу 18 чи 20 ват - там не було захисту в баласті.
Найбільш надійний світильник - з дросельним баластом. Але він має 3 недоліки - 1. гуде. Якось з цим намагаються боротись.
http://www.mastercity.ru/showthread.php?t=1569142-й мерехтіння 100 герц.
3-й недолік - виходять з ладу стартери. Якщо такий світильник можна дістати рукою, то стартер можна замінити звичайною електричною кнопкою, яку потрібно буде натискати при включенні. Кнопку за допомогою дротів можна вивести десь на корпус, убік, у зручне місце.