Незалежність провінції, яка одна з двох в Канаді не має виходу до моря і з третіх країн має тільки кусок кордону з американським зажопієм Монтаною - це звичайно сильно 
Мейк Альберта грейт егейн 
Зате має нафту, якою не хоче ділитися.
"Вони їдять моє сало, а я їм не дам моє сало" - це класика в часи коли все вимірюється шкурними інтересами
Хто може кинути в них камінь ? - ніхто, крім самої Канади. Яка як держава може дати песди та пересаджати сеператистів.
Але є прецеденти. Квебек 2 рази влаштовував референдум. То можна й Альберті і Британській Колумбії бо в них є Тихий океан (вони плавають по моєму Тихому океану а я хуй їм дозволю)
В таких референдумах може бути сто причин та резонів, якщо немає Єдиної Ідентичності, яка важить більше ніж шкурні питання.
Не можна потурати дешевим підарасам. Жителі Альберти не мають і не носять іншої ідентичності. Немає жодної підстави для такого референдуму.
Ось в такому моменті Канада як держава може посилити ідентичність показово давши батогів сепаратистам
Всі решта будуть раді.
Та ці часи ще не прийшли. Світом володіють наразі фінансові групи. А ім глибоко похуй на всі державні кордони та ідентичності